用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs福小
go

港同vs福小

想請教港同and 福小,因為選呢兩間都要搬,所以地點唔係問題,只係想睇下邊間較優勝

我㨂港同

我㨂港同

港同

陽光點的歌 發表於 16-12-4 19:14
港同

港同近年有咩新發展?

醒目開學勳章 王國長老

簡單summarize幾句

港同書院剛過十週年
2015出左兩位DSE狀元
2015得行政長官卓越教學獎(英文)
2016一位DSE榜眼(6科5**加m1 5**)
2016入大學數字(只計jupas,非jupas及海外無公佈數字)
Local degree: 92/139=66%
3大比例: 65/139=46.76%

港小黎緊15週年
2015得行政長官卓越教學獎(社區服務)
2016得行政長官卓越教學獎(數學)
今個學年staff turnover係零(開學後圖書館老師請辭)
其他資訊可參考2015校外評核報告
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/esr_report_2015-02.pdf

Mathew0214 發表於 16-12-4 21:19
港同近年有咩新發展?

請問有冇家長知道福建中學既新發展?
先謝謝!

Charlotte_mom 發表於 16-12-4 21:50

港同書院剛過十週年

Charlotte_mom 發表於 16-12-4 21:50

港同書院剛過十週年

港同書院剛過十週年

咁真係好好

港同

我諗呢度9成人會揀港同,唔太谷又考到好成績。

你睇今年小一申請人數多過舊年35%,就知狀元效應幾利害!

volar 發表於 16-12-5 10:10
我諗呢度9成人會揀港同,唔太谷又考到好成績。

你睇今年小一申請人數多過舊年35%,就知狀元效應幾利害! ...

狀元係個別例子,我只係想知一般學生有無好成績,始終俾錢讀書,都想大啲機會入到本地U。港同有6成幾入U 都好好呀

little_m 發表於 16-12-5 15:16
狀元係個別例子,我只係想知一般學生有無好成績,始終俾錢讀書,都想大啲機會入到本地U。港同有6成幾入U  ...

福中冇8大資料
但3大得20%
港同有46%
雙倍有多

但如果樓主揀福小都有好處
起碼好多港同waiting既人會好開心

睇數據港同係叻好多,不過點知嗰46%係學校教出嚟,定係補習補返嚟。
絕非挑機,現實係冇唔谷但有好成績既學校。所以都要睇得全面啲,學校理念、硬件配套、功課量、教學模式、家校合作等等都要睇。

karinawong1031 發表於 16-12-5 15:57
睇數據港同係叻好多,不過點知嗰46%係學校教出嚟,定係補習補返嚟。
絕非挑機,現實係冇唔谷但有好成績既學 ...

咁你呢個理論一樣套入大部分神直私及津小。好多都係家長谷lor

iamiris 發表於 16-12-5 16:11
咁你呢個理論一樣套入大部分神直私及津小。好多都係家長谷lor

YES,所以我好唔贊成淨係睇成績。好多家長話齋,沒有最好的學校,只有適唔適合既學校。尤其是俾錢讀直資私校,唔係就為咗買個選擇權咩?
況且依家先小一,入U係12年後既事,點知到時咩玩法,又點知個小朋友係咪讀書材料?

醒目開學勳章 王國長老

karinawong1031 發表於 16-12-5 16:54
YES,所以我好唔贊成淨係睇成績。好多家長話齋,沒有最好的學校,只有適唔適合既學校。尤其是俾錢讀直資私 ...

其實咁估法,即係咩數據都無意思(斷估唔會有學校提供學生出外補習數字掛?)
要睇一間學校做得好唔好,唔好懶--學某會員話齋唔會用三圍數字揀老婆,都岩嘅咁咪參考多d囉,有校務報告、有視學報告、去學校門外睇、睇簡介會open day。港同嘅成果亦唔止果兩個狀元--對家長黎講錦上添花而已。最重要嘅係証明到大家嘅共同努力同堅持無白費,呢種學習方式唔係死路一條啫。

karinawong1031  因為樓上幾個回應都淨係講入U%有感而發啫。
港同咁受歡迎,除咗成績一定有其他過人之處   發表於 16-12-6 22:50

karinawong1031 發表於 16-12-5 16:54
YES,所以我好唔贊成淨係睇成績。好多家長話齋,沒有最好的學校,只有適唔適合既學校。尤其是俾錢讀直資私 ...
唔好成日話12年後唔知咩世界做籍口,夠叻既唔駛12年都入到U讀degree,唔掂既讀20年都未必攞到入讀副學位資格
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 16-12-5 18:22
...學某會員話齋唔會用三圍數字揀老婆
有趣,其實聽一次簡介、去下open day是否真的知道enough 去決定適合,唔通去相睇,伯母話介紹完阿女就即刻訂分,d壞習慣脾氣係要一齊去下旅行才會知道的