用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 剛做了小一評估
go

剛做了小一評估 [複製鏈接]

但我評嗰個係dr.唔係心理學家,所以佢冇tick佢咩智能,好奇怪。。只係tick佢可讀主流小學。。。。佢話佢唔係心理學家所以唔會tick佢咩智能
但話佢語言操作嗰part較弱
操作組智能嗰part就和同齡一樣。。。
建議主流學校,但要有言語社交等等支援。。。係咪一般都係心理學家評?好小dr評?

6    0    1    0

lkube 發表於 16-12-4 01:43
但我評嗰個係dr.唔係心理學家,所以佢冇tick佢咩智能,好奇怪。。只係tick佢可讀主流小學。。。。佢話佢 ...

請問你係邊間評估中心

但我評嗰個係dr.唔係心理學家,所以佢冇tick佢咩智能,好奇怪。。只係tick佢可讀主流小學。。。。佢話佢 ...

請問你係邊間評估中心

請問你係邊間評估中心

請問你係邊間評估中心

Sienna419 發表於 16-12-5 14:06
請問你係邊間評估中心

大口環

我都等緊電話, 都唔知幾時先打電話來做評估

我小朋友下月會於大口環做小一評估, 請問會做邊幾方面評估?大約做幾耐?謝謝

jolee 發表於 16-12-9 17:05
我小朋友下月會於大口環做小一評估, 請問會做邊幾方面評估?大約做幾耐?謝謝
...

會考寫英文字,寫名,俾圖卡講故事,排次序,問下你一幅大圖畫入面有啲咩,要講夠十幾樣。
問一啲iq題,例如問飛機快定雀仔快,數數字,仿砌積木,大机行樓梯,單腳跳,拋波,試你反應,問你好凍要点?好熱要点,解下衣紐。。。。合作就一小時,我小朋友尾段唔太合作,差不多做左1h20mins

回覆 lkube 的帖子

明白, 萬分謝謝資料

回覆樓主:

我仔係心理學家做評估,語言屬輕度,操作屬中等(同同齡一樣),整體係有限智能,都係要去主流,但因為行為問題(自閉+ADHD),所以請心理學家同精神科醫生出信建議去特殊學校。

lkube 發表於 16-12-9 19:14

會考寫英文字,寫名,俾圖卡講故事,排次序,問下你一幅大圖 ...

我仔都在大口環剛完成評估,姑娘無講測試左啲乜,只知結果係語言能力較低,操作組則較一般高,有社交問題⋯

請問係咪都有轉介信去瑪麗兒童精神科排期?如果排期精神科,會否等同有精神病紀錄?會否影響小朋友日後紀錄?

回覆樓主

我仔兩歲時的評估已經轉介左兒童精神科, 一直都有家長同小朋友的訓練或家長小組堂上。 一向都知道政府有record, 其實評估完都已經有record 的, 除非你找私人評估啦!

營養多多 發表於 17-1-18 23:14
我仔係心理學家做評估,語言屬輕度,操作屬中等(同同齡一樣),整體係有限智能,都係要去主流,但因為行為 ...

唔好意思,我想了解多點關於可以入主流,又建議入特殊學校?你小朋友言語、行為怎樣?現在讀緊主流幼稚園?有沒有兼收位?謝謝

vincelo29 發表於 17-9-30 17:31
唔好意思,我想了解多點關於可以入主流,又建議入特殊學校?你小朋友言語、行為怎樣?現在讀緊主流幼稚園 ...

通常言語操作智能係輕度,非言語智能係正常就已經算係margin case, 即可以入主流或輕度特殊, 所有高於此分數都係入主流, 除非係有其他殘障但智力正常都會入特殊。本身讀緊S 位又比較快排到做小一評估的就大d 機會入特殊(因為CAC 係會收到學校的報告講述小朋友在學校的學習進度去排次序)

請問是否自己打去評估中心約時間?(emoji)(emoji)

vincelo29 發表於 17-9-30 17:31
唔好意思,我想了解多點關於可以入主流,又建議入特殊學校?你小朋友言語、行為怎樣?現在讀緊主流幼稚園 ...

唔好意思,依家先睇到……
我囝囝嗰時讀S位,即係特殊幼兒中心,因為自閉症+ADHD,行為問題大,我一心希望佢入輕度,評估結果語言係輕度,所以都算有理據可以爭取,加上行為問題……
評估中心經過內部開會之後,都肯寫俾囝囝入輕度,之後教育局再同評估中心開會,最後都俾囝囝入輕度。

回覆樓主

你們好,我小朋友現在讀緊K2兼收位,在2歲半評估為自閉傾向及言語社交緩慢,現在已經5歲半,將會在明年一月安排由臨床心理學家評小一入學,我小朋友言語仍然緩慢,但認知、情緒、大小手肌都與同齡差不多,故都擔心可否入主流小學,亦擔心主流小學會否適應。

營養多多 發表於 18-5-3 20:21
唔好意思,依家先睇到……
我囝囝嗰時讀S位,即係特殊幼兒中心,因為自閉症+ADHD,行為問題大,我一心希望 ...

你好呀,想問一下你仔仔有乜嘢行為問題?
智力有幾多分?
因為我黎緊都差唔多要評估,我仔又係S位,我都想入特殊,但怕會被迫去主流

回覆樓主

初來報到大家好!我仔剛剛呢個月評估左有自閉譜系。點解媽媽們會想小朋友入輕度,而唔係入主流?如果入到主流唔係更好嗎?
‹ 上一主題|下一主題