用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
樓主: 快樂股民
go

培正 / 協恩 / 優才   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-12-13 09:30
謝! 喜歡你 "1膽➕三腳" 通俗例子...

什麼類型及程度,應該好個人,以下是亞囡初小時睇過的,用家話有趣!

我反而好奇, 中文中學上到大學係點函接? 除非修中文系或中史, 其他科連D TERMS都唔同, 考試又要用英文答, 會不會很吃力?

sukitelfold 發表於 16-12-13 09:38
什麼類型及程度,應該好個人,以下是亞囡初小時睇過的,用家話有趣!
請問「狐狸」果本書名是什麼?謝謝。

nic_bb 發表於 16-12-10 19:37
絕對認同!但係到而家都間中有人問我點解要個仔讀培正,話:「中小、中中嚟架喎!」,其實DSE中文科先係C ...

岩啊!好多人谷谷下發現最後中文科搞唔掂後byebye!
培正中文真係有保證!

ppmmbb 發表於 16-12-13 10:32
請問「狐狸」果本書名是什麼?謝謝。

應該是這套⋯⋯

ppmmbb  Thank you.  發表於 16-12-13 11:03

引用:Quote:nic_bb+發表於+16-12-10+19:37+絕對

原帖由 alexyip32 於 16-12-13 發表
岩啊!好多人谷谷下發現最後中文科搞唔掂後byebye!
培正中文真係有保證!
...
我會覺得中文程度夠唔夠用,係在整個過程究根家長/學生有無誠意去學習中文,多年自己主觀觀察,好有機會令中文成為死亡之卷,從小你就會分辨到那些同學係機會大既,就算家長聲稱已為小朋友出力去改善~~~

mcl203 發表於 16-12-13 11:04
我會覺得中文程度夠唔夠用,係在整個過程究根家長/學生有無誠意去學習中文,多年自己主觀觀察,好有機會令 ...
英小學生普遍問題:
唔鍾意接睇中文書, 學習中文動機低

中文學生普遍問題:
怕英文

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-13+11:04+我會

原帖由 hkpapa852 於 16-12-13 發表
英小學生普遍問題:
唔鍾意接睇中文書, 學習中文動機低
英小大部份唔鐘意中文係正常既,少掂就少睇。但有部份係極早預見DSE中文係會瓜,由小學開始已經係極差,家長亦甚少會令佢改善。用我小朋友小學為例,小學P5唔少學生已怕左DSE中文,極響往放洋外逃,若家長繼續放任佢地,唔瓜先奇。要好睇中文老師教學誠意,否則仲大煲D

NeoMom 發表於 16-12-13 10:14
我反而好奇, 中文中學上到大學係點函接? 除非修中文系或中史, 其他科連D TERMS都唔同, 考試又要用英文答,  ...
有人講過係英書中教,唔知係咪呢?
‹ 上一主題|下一主題