用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
樓主: 快樂股民
go

培正 / 協恩 / 優才   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 16-12-10 13:09
K3升小一的家長未感受到,難怪!

但有上EK唔多唔少知的!

同意。

未殺到埋身,好難令佢地理解高小中文的困難。你見幼稚園家長好多重英輕中就知。

sukitelfold 發表於 16-12-10 13:09
K3升小一的家長未感受到,難怪!

但有上EK唔多唔少知的!

我雖然當年知,但冇正視,這幾年追到氣咳

siden 發表於 16-12-10 15:36
同意。

未殺到埋身,好難令佢地理解高小中文的困難。你見幼稚園家長好多重英輕中就知。

一向覺得中文難學好過英文,家長自己教中文比想像中吃力,所以我一直心儀培正。

nic_bb 發表於 16-12-10 19:13
一向覺得中文難學好過英文,家長自己教中文比想像中吃力,所以我一直心儀培正。
...

培正中學以男女校來説,校風好到我流哂口水。

DSE成績又好。

中文比英文難學,如果幼稚園同小學忽略中文,上到中學可以好麻煩。

除非用非DSE途徑考大學。

siden 發表於 16-12-10 19:27
培正中學以男女校來説,校風好到我流哂口水。

DSE成績又好。

絕對認同!但係到而家都間中有人問我點解要個仔讀培正,話:「中小、中中嚟架喎!」,其實DSE中文科先係C得人多,加上培正嘅英文成績好過好多英中,所以啲人咁講通常我都係一笑置之。

davywm    發表於 16-12-12 12:06
陽光點的歌    發表於 16-12-10 19:49

nic_bb 發表於 16-12-10 19:37
絕對認同!但係到而家都間中有人問我點解要個仔讀培正,話:「中小、中中嚟架喎!」,其實DSE中文科先係C ...

只是討論:

近年考試局中文科已經忍手咗,已經不再太死亡之科,叧外聯招來年也有大改變,大部分科目,由4➕2變成最佳5科,相對中文科變成,沒有之前這麼重要⋯⋯但同意亦是重要的!

sukitelfold 發表於 16-12-11 01:11

只是討論:
叧外聯招來年也有大改變,大部分科目,由4➕2變成最佳5科

呢一點, 建議妳去查清楚吧!

至才, 今年多間中學校內簡介中, 需要3322+1X/2X都係較多.

而且就算話計best 5, 都至少要符合3322

入大學要求, 年年都可以唔同, 除非EDB官方講明中文科唔重要, 否則, 小學重英輕中, 除非唔諗住考DSE, 否則遲早後悔. 中文以外, 下一個死亡之科係: 通識
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-12 11:39

專家,建議我查什麼呢?

另外:我95樓已經說了,要由初小便要重視中文科,一向重視這科,基本中文「3」不難卦?

只是說⋯不用重心以中文科去取5*或5**去作目標,可以以其他非核心科作目標,去爭取入讀自己心儀的大學學科咁解!

sukitelfold 發表於 16-12-12 11:51
專家,建議我查什麼呢?

另外:我95樓已經說了,要由初小便要重視中文科,一向重視這科,基本中 ...
查証一吓,是否多咗學科考慮best 5成績就夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-12 11:55
查証一吓,是否多咗學科考慮best 5成績就夠

請指教,我资料便是多了不少,有錯請更正。

會否誤會了我意思⋯我沒有説過核心科不需要合格,3322不用喎!

hkpapa852 發表於 16-12-12 11:39

另外你好似解讀我意思:中文科不重要

但我意思是:中文科相對之前不重要(最基本是保最低要求➕best  5)

機緣巧合,有機會看了培正的校刊,原來培正DSE英文成績都非常好,而且在近200位考生中,接近100個入讀三大學位,我都流曬口水 ........

sukitelfold 發表於 16-12-12 11:59

請指教,我资料便是多了不少,有錯請更正。
今年, CU的確有41科由3322+2X變咗best 5, 但上年開始, 其餘6大, 不少科由過往best 5轉為3322+1X, 甚至3322+2X.

所以整體只會要求高咗.

中文唔好, 算時會死埋通識, 因為仍有不少B1學校, 通識係未必一定用英文考

而且就算用英文考, 一樣大鑊. 如果你有留意, 多間名校, 中文已經唔係大問題, 但通識科既問題(4+比例只係僅僅好過中文), 開始係近一兩年出現

hkpapa852 發表於 16-12-12 17:49
今年, CU的確有41科由3322+2X變咗best 5, 但上年開始, 其餘6大, 不少科由過往best 5轉為3322+1X, 甚至3322+ ...

我堅持:初小開始要學好中文。

我估計:中大56個聯招課程中,有41個轉用雙軌並行,即332233➕最佳五科成績和之前必須4➕2總分,是否有彈性D?最終就算炒咗中文3,但是否救得返用其他5科最佳,也可報讀心儀學科?估計中文受重視程度會比之前下降!估下有錯?

但「專家」你講到我好似資料錯,冇咁嘅事咁!

又建議我去查下資料

你試搵下其他大學由最佳5科轉成4➕2(總數超過41科)的數字看看!

各人心中有條數,你估通識科會成為下一個死亡之科,又我唔係咁睇。

原因、

1)5、6年前中文科成為死亡之科後,坊間低年班家長對中文的重視程度,可以在中文補習班越開越多可見一、二。

2)越多屆DSE,可供參考也越多,老師們的經驗也增加不少。

專家,有時不只黑白、對錯,討論沒有結果的,但不應該經常用「我建議你去查清楚」等討論言語,老實說:《我對你好反感!》

正等於你話邊間學校谷過邊間咁,未讀過那幾間又怎可下定論?有時聽的也未必是對的!

你EK fans多,此地也不宜久留了!

MC1128  信自己, 何必被人左右你  發表於 16-12-12 18:50
hkpapa852  大家無謂再離題,就此暫停  發表於 16-12-12 18:42

sukitelfold 發表於 16-12-12 18:38

師姊, 想問問, kts高小的中文深不深? 我小朋友現在只是kts小ㄧ, 想早些準備, 有没有心得? 非常感謝

sukitelfold 發表於 16-12-12 18:38

冷靜冷靜,大家只是討論,不要傷了和氣。

有多方觀點很好ar。

sunflower2000 發表於 16-12-12 16:25
機緣巧合,有機會看了培正的校刊,原來培正DSE英文成績都非常好,而且在近200位考生中,接近100個入讀三大 ...

培正一直都係好學校,亦有唔少fans,

不亦有唔少家長因為眼見pc 畢業既大學同學英文方面既表現,而對子女入讀/投考pc有保留。

"我堅持:初小開始要學好中文。"

請教, 初小如何學好中文?

retriever 發表於 16-12-13 08:28
"我堅持:初小開始要學好中文。"

我個囡中文又唔係特別突出,但可以歸納身邊中文好的例子:

1膽➕三腳

膽~閲讀課外書:

有例子有小朋友好喜歡閲讀中文書,但校內中文成績又不是太好,為數不少的例子。

三腳:~

1)初小便走去漢一或其他中文補課班,恆常一星期一堂。

2)家長自己堅持自教,自己買補充做,少一點堅持也做不到。

3)長期玩朗誦,透過累積背誦誦材,了解詩意和散文內容,慢慢培養對中文的興趣。

1➕3只是綜合身邊中文高手的例子,並沒有對與錯!

sukitelfold 發表於 16-12-13 09:26

我個囡中文又唔係特別突出,但可以歸納身邊中文好的例 ...

謝! 喜歡你 "1膽➕三腳" 通俗例子...

閱讀方面, 大概是什麼類型, 什麼程度的書, 有推薦嗎?

‹ 上一主題|下一主題