用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
樓主: 快樂股民
go

培正 / 協恩 / 優才   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

係,我 assume大部份人都放拹中over GT和PC。好難想像心儀協恩但選培正咩心態,可能有細佬吧。如果心儀培正,咁vs有意義嗎?不過諷刺係三間中我只報過GT,可能因為培正冇地方吸引到我報。

sukitelfold 發表於 16-12-8 19:38

2個不同概念⋯

想講過去嗰屆協小有大約十二三位同學未能升上中學部(排名好大機會E),獲派中學如下:
培道 1位
九真 3位
五旬節 唔肯定1定2位
彭學高 2位
德蘭 1位
鄧英喜 1位
根據EK前輩評價,即當中差唔多一半派Band2 (唔排除同2004年出生率低有關),因此估計C grade 包括部份 Band 1尾同Band 2頭學生。
而小女今年協中F1,佢小六係 GradeC, 今次UT科目排名一半係中上.  另外3科GradeD嘅同學要見家長,當中外來生較多,好似同大家喺呢個帖所講唔大相同,外來生似乎好參差,係咪大部份係勁人要拭目以待。

YolandaTam 發表於 16-12-8 20:19
想講過去嗰屆協小有大約十二三位同學未能升上中學部(排名好大機會E),獲派中學如下:
培道 1位
九真 3位

你講得冇錯。

協小grade C係一定有band1 生。而且我認為大部分grade C都係band1生。

punlik 發表於 16-12-8 15:30
依個幻想是基於中學道義上既責任,
就算今年小五個班有五六成可入HY, 唔等於出年小一個班有五六成入HY.
  ...

好啦既然你回我帖,禮貌上我又回返你啦。

依個幻想是基於中學道義上既責任,
答:~除咗道義外,還有協小本身妹妹在學術及體藝上的競爭力、還有是姊妹感情。
(舉個例:亞女在舊校,以協小分法是考次弟A頭,過來協小只能考A中至尾。)

就算今年小五個班有五六成可入HY, 唔等於出年小一個班有五六成入HY.
~相信以往收86%時,協中對協小妹妹的學術水平心中有數(樓上中一用家已說了),相信不會這麼短視,另外12年的課程改革,便是保持協小的學術水平作升中凖備。

小一學生又唔是自己挑選.
~舊生女兒➕小一扣門位➕每年2、3個插班生(5年下來已經有10-15人),估計總數已經佔不少百分比。

中小學同名,俾夠聯繫位二十幾三十個位都已經滿足道義上既責任.
(唔少中小學同名既都只是聯繫位關係)
~已經答咗除了道義還有其他因素

全港千幾個叻女比你選,都要好抵受到誘惑. 如果只選最叻既,整體成績真是可以挑戰DGS.
(其他名津都有七成是派番來或自己直屬小學).
答:~協中申請沒有篩選,千幾個是否全部尖子?最尖那些協中可能只收到第二浸,SPCC 、DGS揀先,另外:協中也要收部分體藝優異生,除非協小冇供應,如有也會收先,例如協小高管、田徑、游水、乒乓、羽毛球等大把現成選擇。(次第C、D頭➕這些大機會)

另外協小Band1 A/B既會唔會想讀免費津校呢?
答:~有幾間呢,DSE成績要好過協中,我只能數到紅磚牆,仲要扣門階段,如果自行大抽獎,機會成本是要放棄協中。
一班朋友齊齊上,開心又愉快,正所謂讀生不如讀熟。

既然脫左龍,是否會比其他有聯繫位既小學更優,真是靠估.
~講過了,耐心等待消息。

反正都是估,我會估,協小以後與地區一線小學相若,5X%入Band1中學.其中約一半入HY.
~又是耐心等待消息。

~講多句:谷與唔谷,好睇個人,亞女每天用1-1.5小時KO!

fguy  "我只能數到紅磚牆", how about SMCC?  發表於 16-12-13 11:40

sukitelfold 發表於 16-12-8 22:58

唔夠位:1-1.5小時KO功課,默書小測前自己用多0.5小時,相比較舊校10谷:11谷協小。。。

sukitelfold 發表於 16-12-8 22:58

協恩。一定谷。

你覺得唔谷,只不過係因為你女兒能力屬上等,所以如此說(唔需要謙,插得入協小能力冇可能不是上佳)。有時你需要代入一下普通資質小朋友身份先可以有更客觀睇法。

我兩位朋友在協小一個中游一個中下游,日常也是吃力的。

協小啲卷同默書我睇過比較過,確實是比培正吃緊。

siden 發表於 16-12-8 23:12
協恩。一定谷。

你覺得唔谷,只不過係因為你女兒能力屬上等,所以如此說(唔需要謙,插得入協小能力冇可 ...

有代入過所以用「好個人」,我只能比較舊校(因為多家長分享,所以予人輕鬆學習印象)我只能作兩校的比較,舊校高小又面試班,又補課班,這些也是要計算的,起碼協小無這些補課/面試班。

谷的程度:10:11

siden 發表於 16-12-8 23:12
協恩。一定谷。

你覺得唔谷,只不過係因為你女兒能力屬上等,所以如此說(唔需要謙,插得入協小能力冇可 ...

另外隔離另一個帖,也是說港島真光、SFA、聖心,又係話谷,大家也是講谷,只能說香港天下烏鴉一樣「谷」,所以只有選擇合適的!

回覆 快樂股民 的帖子

唔想谷, 就要揀優才。協恩勁谷。

punlik 發表於 16-12-9 15:41
估計報考協恩中學既考生中絕大部分是Band1生,或有異能.
考生只有約10%既中獎率或更低.(之前有報導是15人 ...
係我眼中, 所有要同小學脫鈎/脫龍既中學, 基本上都已經無乜道義可言了.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-12-9 15:41
估計報考協恩中學既考生中絕大部分是Band1生,或有異能.
考生只有約10%既中獎率或更低.(之前有報導是15人 ...

絕對同意你各點的見解

只是「爭論」改成「討論」會好一D。

起碼呢度不似隔離《福:德》,充滿火藥味⋯⋯如果唔係我都唔敢入嚟

sukitelfold 發表於 16-12-9 20:01
絕對同意你各點的見解

隔離個post 邊有火藥味?咩都散晒...大家都是對事討論,一定心胸豁達嗰頭講完嗰頭散!

返正題,請教一下你是否協小用家,只是想幫朋友8下協小課程現時是否一樣教深一年?好作準備。(朋友是舊生+教友,相信下年應大機會入)謝謝。

sukitelfold 發表於 16-12-9 20:01
絕對同意你各點的見解

Telford?

Felix223 發表於 16-12-9 20:29

隔離個post 邊有火藥味?咩都散晒...大家都是對事討論,一 ...

初小唔知,分享一下高小:

中文偏深,評估與出面正常課程快大約6-9個月

英文頗深,大約快出面正常課程9個月-1年

數學也深,大約快正常課程6個月

過來人經驗:初小時要重視一些中文。

sukitelfold 發表於 16-12-9 22:59

Thanks for your sharing!!

sukitelfold 發表於 16-12-9 22:59

同意。今時今日, 好多名小或名中嘅學生就係死喺中文科上。

ok3 發表於 16-12-10 12:43
同意。今時今日, 好多名小或名中嘅學生就係死喺中文科上。

所以我唔大認同有些家長覺得英小有很大優勢。

siden 發表於 16-12-10 12:50
所以我唔大認同有些家長覺得英小有很大優勢。

K3升小一的家長未感受到,難怪!

但有上EK唔多唔少知的!

sukitelfold 發表於 16-12-10 13:09
K3升小一的家長未感受到,難怪!

但有上EK唔多唔少知的!

升中考直資考文言文咪知味道……中小同学都考起咯~
‹ 上一主題|下一主題