用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
樓主: 快樂股民
go

培正 / 協恩 / 優才  

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:24
大家拭目以待吧!

協恩就算最後有60%小學部學生可以升中, 咁升中無障一樣係: 優才 > 培正 > 協恩

大家拭目以待吧!⋯⋯⋯x2

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:08
唔信的話問吓近兩三年先入讀協小既家長吧!

唔使問,日日面對中!

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:34
5年班入學時已知升中已經脫鈎,這點是明白的!

幻想,也是以現實客觀環境去幻想,中學部校長也是協記舊生 ...

我認同。

我覺得delink後,也會收番6成左右甚至7成,尤其初脫果一兩年。Run順咗會去番5-6成。

但hkpapa852也冇錯,就算收6成,升中保障GT>PC>HY 係完全正確。

siden 發表於 16-12-8 10:39
我認同。

我覺得delink後,也會收番6成左右甚至7成,尤其初脫果一兩年。Run順咗會去番5-6成。

問題是,一日未公布,一日都不應有這排位,對嗎?

如果佢收返8成6又點計?

吡D時間等待消息吧,唔爭少少時間!

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:44
問題是,一日未公布,一日都不應有這排位,對嗎?

如果佢收返8成6又點計?

呢個數absolutely impossible

拭目以待拭目以待

siden 發表於 16-12-8 11:02
呢個數absolutely impossible

拭目以待拭目以待

同意不可能的任務及結果!但六合彩都開1、2、3、4、7、10啦

sukitelfold 發表於 16-12-8 11:07
同意不可能的任務及結果!但六合彩都開1、2、3、4、7、10啦

老實說。

協小頭一半成績升中應該幾穩陣,但一過一半,就要謀定後路以防萬一。最後果兩三成就打定輸數。

siden 發表於 16-12-8 11:14
老實說。

協小頭一半成績升中應該幾穩陣,但一過一半,就要謀定後路以防萬一。最後果兩三成就打定輸數。

一針見血,絕對同意!

理得佢升中幾多成都一定揀協恩。呢個vs 同隔離福建vs德望相似。就算得三成升德中都一定揀德望。因為德望就係德望,協恩就係協恩,升德望協恩的優勢點都係比其他學校大。除非講明會減分。

回覆 siden 的帖子

你講包尾果兩三成就算勉強上到中學都一樣包尾,在名校包尾都唔算係咩保障,只係掛住名校生個名多六年而已。

teambuilder 發表於 16-12-8 14:24
理得佢升中幾多成都一定揀協恩。呢個vs 同隔離福建vs德望相似。就算得三成升德中都一定揀德望。因為德望就 ...

當然, 如果目標係HY中學, 入HY小學, 升到上HY中學既機會一定比任何小學高.

如果對中學沒有preference, 又係另一回事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

teambuilder 發表於 16-12-8 14:28
回覆 siden 的帖子

你講包尾果兩三成就算勉強上到中學都一樣包尾,在名校包尾都唔算係咩保障,只係掛住名 ...

I don't think can go back is good to the poorest 20%

But at least we can sympathise their situation

teambuilder 發表於 16-12-8 14:24
理得佢升中幾多成都一定揀協恩。呢個vs 同隔離福建vs德望相似。就算得三成升德中都一定揀德望。因為德望就 ...

如果GH只有3成直升, 我一定讀培正/GT。

做乜要上山讀間只有3成齋校?

個人選擇而已。

如果只係培正 vs 協恩? 又點揀呢?

daibok 發表於 16-12-8 15:47
如果只係培正 vs 協恩? 又點揀呢?

我也會繼續選協恩,始終目標協中,這是個人喜好英中!

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:16
中學部轉得做直資但又唔同時轉埋小學部, 其實內裡原因已經不言而喻了.

而且直資中學收生要求有自主權, 就 ...
你真看透啊!  真的有同學仔媽咪認為協中將來會收協小C grade 小朋友,
這可能是小學催谷下, 又考得深到死, 等有家長自我以為個女達C級已經是band 1 吧!

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:16
中學部轉得做直資但又唔同時轉埋小學部, 其實內裡原因已經不言而喻了.

而且直資中學收生要求有自主權, 就 ...

係。德望係最好的壞例子。

協恩長遠來說應該也是最多收5-6成左近

sell2japan 發表於 16-12-8 16:40
你真看透啊!  真的有同學仔媽咪認為協中將來會收協小C grade 小朋友,
這可能是小學催谷下, 又考得 ...

2個不同概念⋯

1)次弟C是否協中收是一個問題,答案:唔知。

2)次弟C是否Band 1生?答案:個人比較仔囡讀過三間的學校⋯⋯夠Band 1有餘(指學術水平)。。。