用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
樓主: 快樂股民
go

培正 / 協恩 / 優才   [複製鏈接]

中天英 發表於 16-12-7 21:05
用DSE申請Cambridge人數, 同用IBDP申請人數差不多; 即係話IBDP嘅成功率高很多

Cambridge? 唔攞獎學金,我冇錢送佢去讀囉。

根本好多DSE人係唔會申請Oxbridge呢啲學校。

siden 發表於 16-12-7 21:10
Cambridge? 唔攞獎學金,我冇錢送佢去讀囉。

根本好多DSE人係唔會申請Oxbridge呢啲學校。
你冇錢啫, 大把人有

每年有成千上萬學生,去英國讀中學、大學,比得起錢嘅人,大有人在

單以Oxbridge計, 香港每年都有幾佰人申請

中天英 發表於 16-12-8 00:07
你冇錢啫, 大把人有

咁又係

有$真係可以讀名排大學贏在人生起跑線

好在我豁達睇得開

其實用DSE申請得oxbridge 都係尖子成績點解會俾IB差?難道是weak in presentation?

3hearts 發表於 16-12-8 00:25
其實用DSE申請得oxbridge 都係尖子成績點解會俾IB差?難道是weak in presentation?
係呀,我識幾個朋友仔女, DSE成績都係満天星, interview完Oxbridge, 連,offer都冇

中天英 發表於 16-12-8 00:31
係呀,我識幾個朋友仔女, DSE成績都係満天星, interview完Oxbridge, 連,offer都冇 ...
原來讀完兩年IBDP就曉飛,咁真係應該叫全港直資學校由PYP開始攪,讀足12年IB,咁人類登陸太陽應該不是夢了!

Soundervolt  唔係卦!?喳DSE成績入Oxbridge既學生一隻手數得哂,唔通就只係阿仔學校果幾個學生?   發表於 16-12-9 22:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中天英 發表於 16-12-8 00:31
係呀,我識幾個朋友仔女, DSE成績都係満天星, interview完Oxbridge, 連,offer都冇 ...
令我想起兩三年前一報道:尖子在cambridge e 科in 時講不出讀e原因,no offer。
或許ib 可inspire 學生去思考,父母在小朋友成長時的角色也重要

回歸正題:

小學部催谷程度:
協恩 > 培正 > 優才

升中保障:
優才 > 培正 > 協恩

中學部DSE成績:
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回歸正題:

小學部催谷程度:

升中保障:

中學部DSE成績:

hkpapa852 發表於 16-12-8 09:52
回歸正題:

小學部催谷程度:

小學部催谷程度:
===============

係咪㗎⋯⋯⋯你讀過以上三間?

hkpapa852 發表於 16-12-8 09:52
回歸正題:

小學部催谷程度:

升中保障:
———————————

係咪架?!協恩公布咗今年5年班的升中安排咩?

sukitelfold 發表於 16-12-8 09:59
升中保障:
———————————
就係未公佈, 所以..... 話明脫咗鈎, 係未有公佈既情況下, 當然要當佢乜保留位都無啦!

sukitelfold 發表於 16-12-8 09:57
小學部催谷程度:
===============
唔信的話問吓近兩三年先入讀協小既家長吧!

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:05
就係未公佈, 所以..... 話明脫咗鈎, 係未有公佈既情況下, 當然要當佢乜保留位都無啦!

哦!!!明白,咁講會好D,呢度有好多新手,以免誤導人嘛!

可能佢脫鈎也會收6返成人呢,邊有人知?!

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:10
哦!!!明白,咁講會好D,呢度有好多新手,以免誤導人嘛!

可能佢脫鈎也會收6返成人呢,邊有人知?!
中學部轉得做直資但又唔同時轉埋小學部, 其實內裡原因已經不言而喻了.

而且直資中學收生要求有自主權, 就算有所謂一條龍/直屬小學, 升中要求都可以隨時搬籠門, 德望就係最好既例子

家長要一廂情願幻想一定會繼續有好高比例學生可以上得番中學部既, 咁咪由得佢繼續幻想囉, 無問題.

學星爺話齋, 一個人如果無夢想(幻想), 同條咸魚有咩分別?

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:05

用家市場傳緊,校內成績分A-E共約一百人,每等級約20人,A、B好大機會收返,C就一半半!

如果當佢小學部學生和公海學生,一樣咁要求去爭協中學位,你估舊生會會唔會放過佢?!所以當佢冇學位預留小學部,機乎近乎「0」!

Ps.協中校長是協小校監。。。

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:22
用家市場傳緊,校內成績分A-E共約一百人,每等級約20人,A、B好大機會收返,C就一半半!
大家拭目以待吧!

協恩就算最後有60%小學部學生可以升中, 咁升中無障一樣係: 優才 > 培正 > 協恩

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:16
中學部轉得做直資但又唔同時轉埋小學部, 其實內裡原因已經不言而喻了.

而且直資中學收生要求有自主權, 就 ...

5年班入學時已知升中已經脫鈎,這點是明白的!

幻想,也是以現實客觀環境去幻想,中學部校長也是協記舊生、小學部校監、小學部成績也有競爭力、體藝方面也有競爭力(全港計),特別在音樂、游泳、乒乓球、羽毛球、田徑方面。。。

感情➕學術➕體藝⋯⋯幻想50-60%收返,個人覺得一D也不過份!
‹ 上一主題|下一主題