用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
樓主: 快樂股民
go

培正 / 協恩 / 優才  

hkpapa852 發表於 16-12-5 10:45
除咗佢"小一入學申請程序", 同埋中六畢業生既DSE成績/入U資料鍾意用"統計偽術"去演譯 呢兩點我極之唔like,  ...
前輩, 點解搞IBDP令你失望呢?

我識一個GT讀左六年,中學去左SPCC,應該個底打得幾好,新派直資一條龍嘅,我只係覺得港同同優才跑出

gwenmother 發表於 16-12-7 08:09
前輩, 點解搞IBDP令你失望呢?
首先, 要明白到底點解GT要開辦IBDP呢? 呢點我唔知.

如果係要為學生提供多一條升學途徑, 尤其係方便銜接海外大學, 基本上GCE之類既課程已足夠 (St Paul Convent已實行多年, DGS同St Paul College都將會開辦). 而且GCE成本遠較IBDP低, 考試模式與DSE相對較接近, 係較適合習慣咗香港傳統學制既學生去修讀.

IBDP呢? 如果認真瞭解過IBDP, 就知道IB其實唔只係一個課程, 更加係一種學習模式. 而呢一種學習模式, 同香港傳統學制既大環境係極之不同.

基本上, 如果唔係好似CKY同真道咁, 由小學階段已經訓練以IB模式去學習, 除非個學生本身好叻, 否則讀完9年傳統課程先去讀IBDP, 未必有好結果.

所以GT開辦IBDP, 個人認為, 係秉承校方一貫鍾意攪Gimmick既形象, 多於真係為學生/學生家長著想.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BCoLick 發表於 16-12-7 00:15

請問GT的家長日同成績表係點架呢?老師了解每個小朋友嗎?

GT 家長日是班主任單獨接見父母,有15分鐘時間。
另每科老師會約見小部分父母(通常是成績低),
校長亦會約見小部分父母。
家長亦可自行約見校長、或各科老師。
之後家長可以在問卷上,寫下問題,老師會電話回覆。
因為一班只有25人,而且上課用互動形式,所以老師都了解各同學。
家校溝通渠道有很多,通常都無需等家長日先講。

成績表主要用分數表示,有各份卷成績和各科總分.
如果該科是全級頭五名,會列出名次。
無全部科目總分或平均分,亦無名次。
會派發全級統計表,顯示各科成績人數分佈和
另有一頁是操行,有十幾個項目。
才華班亦有獨立成績表。

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:11

如果係要為學生提供多一條升學途徑, 尤其係方便銜接海 ...

其實會唔會而家一條龍既直資, 在小學階段, 已經滲左唔少IB 元素.

如你講讀完9年轉讀IB, 以SPCC 為例無記錯平均分係全港最高, 40.X. 比大部份IS 考IB 高得多.

hkpapa852 發表於 16-12-5 10:45
除咗佢"小一入學申請程序", 同埋中六畢業生既DSE成績/入U資料鍾意用"統計偽術"去演譯 呢兩點我極之唔like,  ...
其實其他學校攪所謂GCE/AP 班, 係點攪法?
係開另一個STREAM? 定只係加開準備某公開試既免費補習班?!

retriever 發表於 16-12-7 09:19
其實會唔會而家一條龍既直資, 在小學階段, 已經滲左唔少IB 元素.
全港IBDP成績最理想個兩間, 係SPCC同DBS, 佢地學生係咩水平, 唔駛估吧!

傳統IS, 就算讀足9年仿IB課程, 成績都唔一定出色, 又何況只係半途出家既人呢?

至於另一問題:

你咁鍾意諗, 建議你自己去研究吓
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

whycyh 發表於 16-12-7 08:47
我識一個GT讀左六年,中學去左SPCC,應該個底打得幾好,新派直資一條龍嘅,我只係覺得港同同優才跑出
...

一個SPCC 例子,會否太少,應否看整體?!

如果用GT和港同相提並論,個人覺得相差有一D距離!

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:24
全港IBDP成績最理想個兩間, 係SPCC同DBS, 佢地學生係咩水平, 唔駛估吧!

傳統IS, 就算讀足9年仿IB課程, 成 ...

真心請教,優才vs培僑,應如何選擇呢?

bradma 發表於 16-12-7 10:19
真心請教,優才vs培僑,應如何選擇呢?
個人意見,不喜勿插我不是 GT and 培僑家長,我兩間學校都有去聽 talk 、上家長課。
GT:小班、專科專教、補底、Band 1c 中學、較高入 U 率
培僑:我聽完 talk 嘅感覺係,校長不停 sell 唔同途徑上大學,英國嘅、美國嘅,似著重海外升學。。。
由於我 target 本地升學,我 prefer GT。

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:24

傳統IS, 就算讀足9年仿IB課程, 成 ...
我都認同其實gt未必一定要搞ibdp, 老實講,搞咁多嘢資源分配好可能有問題。要升本地u 有dse, 想升外國u 有gce。學校應該集中資源做好呢兩邊,gt優勢在於輕鬆得唻入u率不錯,應該把握呢點再繼續努力,我都唔讚同搞ibdp。

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:11

如果係要為學生提供多一條升學途徑, 尤其係方便銜接海 ...

其實GT 都有IGCSE, 而且是全級中二、三越級去考, 因為IGCSE 太淺。
近年GCE-A 成績量化寬鬆,大派A。除非去英國,我覺得GCE-A 考大學不及IBDP.

我記得當年SPCC 攪IB, 是因為對DSE 無信心。所以留多條後路。

GT. 小班教學,NET 充足。而培僑三十幾人一班,沒有NET .

引用:Quote:bradma+發表於+16-12-7+10:19+真心請

原帖由 sab1008 於 16-12-07 發表
個人意見,不喜勿插我不是 GT and 培僑家長,我兩間學校都有去聽 talk 、上家長課。
GT:小班、專科 ...
兩者PKC, GT, 我都選GT

AgapePa 發表於 16-12-7 12:26

其實GT 都有IGCSE, 而且是全級中二、三越級去考, 因為IGCSE ...
其實真係要去外國升學, 除非又係非某某大學不入, 否則只要DSE成績好, 海外不少著名大學, 如以下呢批全球排名極高既專上學府:

University of Cambridge
Yale University
King’s College London
University of Edinburgh
New York University
University of Melbourne
University of Sydney
Australian National University

係認可以DSE成績作為入學條件.

所以, 如果只係為方便海外升學, 開辦IBDP, 絕對係無意思

Soundervolt  去美國升大學,無論楂住DSE或IBDP成績,一樣要再考SAT,IBDP其實冇乜著數。  發表於 16-12-9 22:22

hkpapa852 發表於 16-12-7 13:53
其實真係要去外國升學, 除非又係非某某大學不入, 否則只要DSE成績好, 海外不少著名大學, 如以下呢批全球排 ...
想入海外著名大學,IBDP肯定比HKDSE好!
以Cambridge為例,每年響香港收約50學生,其中持DSE學歷嘅, 一隻手數囇, 其餘嘅大部分考IBDP.

中天英 發表於 16-12-7 17:44
想入海外著名大學,IBDP肯定比HKDSE好!
以Cambridge為例,每年響香港收約50學生,其中持DSE學歷嘅, 一隻手 ...
又咁講吧! DSE成績好既, 留港升學比例亦遠較讀IBDP多, 少人申請自然少人入吧!

如果為提升學校學生入U機會, 攪海外課程係好事, 但無必要攪IBDP, 因為要投入既資源一定唔少.

所以, 點解DGS同St Paul College, 唔會一窩蜂走去攪IBDP, 反而攪GCE, 因為佢地只係希望以較低成本提供DSE以外, 而認受性又高既途徑, 加上佢地根本唔需要攪Gimmick

LODAVID  GIMMICK.....  發表於 16-12-7 18:29

teambuilder 發表於 16-12-7 12:44
GT. 小班教學,NET 充足。而培僑三十幾人一班,沒有NET .

以我了解, 培僑係雙班主任制, 所以唔係應該好過Gt咩?
不過其中一樣我唔喜歡的, 就係普教數

hkpapa852 發表於 16-12-7 18:08
又咁講吧! DSE成績好既, 留港升學比例亦遠較讀IBDP多, 少人申請自然少人入吧!

如果為提升學校學生入U機會, ...
用DSE申請Cambridge人數, 同用IBDP申請人數差不多; 即係話IBDP嘅成功率高很多

sab1008 發表於 16-12-7 10:55
GT:小班、專科 ...

Fair comment