用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
go

培正 / 協恩 / 優才  

如果想唔好太辛苦,唔太谷,唔好太多功課,應選擇那一間?

hppa  Only 優才  發表於 16-12-4 00:12

回覆:培正 / 協恩 / 優才

如果想唔好太辛苦,唔太谷,唔好太多功課:
優>培,協。
不過優才似乎無想像中咁輕鬆舒服,都係從今年小一朋友度聽返嚟。

培/協唔使諗

Yanamami  agree  發表於 16-12-4 00:08

培正一定合,很多功課及project優才聽聞循序漸進,應該冇咁多功課,活動教学
協恩不太清楚

lingan 發表於 16-12-3 23:53
如果想唔好太辛苦,唔太谷,唔好太多功課:
優>培,協。
不過優才似乎無想像中咁輕鬆舒服,都係從今年小一 ...

是,我也聽過話,低過70分,冇得參加課外活動!不知傳聞是否屬實!

培正 協恩一定不會輕鬆啦

rhung 發表於 16-12-4 00:23
是,我也聽過話,低過70分,冇得參加課外活動!不知傳聞是否屬實!

優才,中英數低過70分,無得去才華班(課外活動),因為要去努力小組(補底班)直至下次考試。
低過60分要留班。
平日功課小。所以唔谷,但唔可以hea.

AgapePa 發表於 16-12-4 11:41
優才,中英數低過70分,無得去才華班(課外活動),因為要去努力小組(補底班)直至下次考試。
低過60分要 ...

考試定測驗,每科計,定係平均分低過70分?想問一般小朋友也可以達70分以上?

rhung 發表於 16-12-4 11:59
考試定測驗,每科計,定係平均分低過70分?想問一般小朋友也可以達70分以上?
...

每學年有4個學段,兩測兩考。
只要中丶英、數任何一科低過70分,就要去努力小組努力一個學段,其他科唔計。下次測考高過70就唔使再去。
每學年每人每星期有兩項才華班,如果一科要去努力小組,就停一項才華班一個學段。兩科要去,就停兩項。好似無人三科死晒。
中、數的全級平均分是八十幾,英文的全級平均分是九十
所以要去努力小組,每級只有數名.
努力小組是一至兩個老師教幾位同學,用廣東話講解(平時中文是普通話,英文是全英),務求教到你明,要額外做補充練習和交功課,

AgapePa 發表於 16-12-4 12:37
只要中丶英、數任何一科低過70分,就要去努力小組努力一個學段,其他科唔計 ...

幾好丫。

所以我成日話GT係一間好學校,佢唯一趕客係個不知所謂嘅入學申請程序。

只要中丶英、數任何一科低過70分,就要去努力小組努力一個學段,其他科唔計 ...

Repeated

陽光點的歌    發表於 16-12-4 13:40

Repeated

Repeated

Repeated

回覆 AgapePa 的帖子

大部份學校只顧"拔尖", 有多少間學校會"補底" ? 一般只留給家長自己去補習, GT真的做得不錯. 是一間好學校

請問2測2考和才華班係俾小一開始or 小二開始?

morgen 發表於 16-12-4 18:43

請問2測2考和才華班係俾小一開始or 小二開始?

小一九月開學就即刻要選兩項才華班,九月第二、三個星期就開始上才華班。每年都可轉其他或繼續上深造班。
小一就要兩測兩考,而且考試形式多,讀寫講聽都要考,因為好多人都怕跌入補底班,所以都有一定的考試壓力。

Thanks!

siden 發表於 16-12-4 13:25
幾好丫。

所以我成日話GT係一間好學校,佢唯一趕客係個不知所謂嘅入學申請程序。
除咗佢"小一入學申請程序", 同埋中六畢業生既DSE成績/入U資料鍾意用"統計偽術"去演譯 呢兩點我極之唔like, GT其實都係一間唔錯既直資一條龍中小學.

不過佢最近竟然話想攪IBDP...... 反而令人失望..... 要協助學生海外升學, 攪GCE/AP好過啦!

muimui2  同感  發表於 16-12-5 18:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AgapePa 發表於 16-12-4 22:28
小一九月開學就即刻要選兩項才華班,九月第二、三個星期就開始上才華班。每年都可轉其他或繼續上深造班。
...

請問GT的家長日同成績表係點架呢?老師了解每個小朋友嗎?

面見時會唔會滾水淥腳?