用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長沙灣祟真面試完成, 等有冇OFFER
樓主: wongkaka
go

長沙灣祟真面試完成, 等有冇OFFER   [複製鏈接]

回覆 Mayyuen18 的帖子

OIC, 2ND 已經收到信?

不知大家知不知道中—有多少班和每班多少學生?中六有多少班和每班有多少爭生呢?

twhkleung 發表於 17-1-25 16:45
不知大家知不知道中—有多少班和每班多少學生?中六有多少班和每班有多少爭生呢?
...

中—至中三: 約25人一班 (呢個資料都堅肯定, 因為都係崇真的一大賣點, 無論校長簡介會又或者學校 brouchure 都係咁講) http://www.ttca.edu.hk/wp-content/uploads/2016/08/TTCABrochure1617_Web.pdf P.8 學校 brouchure

中六: 有網友講過夠8個人選同一科就開科 (pls refer to below #185) & 好似最多33/34人一班 pls refer to: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3373941&extra=&page=1

小時了了 發表於 17-1-25 16:49
中—: ~25人一班 (呢個資料幾肯定)

中六: 有網友講過夠8個人選同一科就開科, 好似最多33/34人一班 (呢個 ...
謝謝小時了了, 請問還有沒有資料關於中—有多少人和中六有多少人呢!感謝感謝!!!

小時了了  唔知喎  發表於 17-1-25 17:05

twhkleung 發表於 17-1-25 17:02
謝謝小時了了, 請問還有沒有資料關於中—有多少人和中六有多少人呢!感謝感謝!!! ...

搵返一啲前輩網友有關基崇高中選科資訊俾你參考: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3364553&extra=&page=1

dobbybabie #6 直資在中四選科未必更靈活,某深水埗2A直資,開4C+PHY,CHEM,Bi0都開唔到,話因唔夠八位同學讀(之前夠八位,但最後有—位決定去外國讀),詳細睇下選科條件和問多少少

dobbybabie #13: 3x開唔到傳統PHY,CHEM,Bi0,有七個同學都唔開,一定要夠八個......

dobbybabie # 19: 選中學,其實要睇好多嘢既,—般睇校風,學校入U率,學校既教學方式等,再有經驗的既父母會睇埋學校高中選科方式,是任意組合定套餐式,唔好睇少選科,隨時是一道關卡。崇真唔俾成績差既同學選3x我明,但我有朋友仔是沒得選某科目讀,就算你想讀這科成績都唔太差,因總成績較後(中間位)都唔俾選。我大仔睇過崇真師弟的PHY考卷,睇到是師弟唔是唔識,是沒溫書,建議佢媽咪選科pHY俾師弟讀,佢媽咪話學校話師弟成績唔可選PHY。逼住要選中史和ICT,咁既配搭,幾乎己斷半臂咁滯,DSE考得好,選擇學系都唔多

小時了了#22: 好多謝您分享有關崇真的選科實況,咁即係唔單只夠8人開科呢個限制,同時學校亦要睇學生總成績先至俾學生讀某啲科。

升中選中學,2 間中學高中課程咁,您會點揀......?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2935372

呢個帖我2年前求問各位網友,在這帖內有網友vincher 仔仔讀個間直資我今年亦會為女報考嘅,她仔仔中文成績已經唔係好喇,學校按成績定學生選科先後,仔仔竟然要被選擇讀中國文學。另一網友洋蔥頭媽媽嘅分享更令人感歎!

呢個帖內實在有太多網友前輩選科時的悲壯事跡,故可能我 2 年前已打晒底,故崇真嘅選科做法已係我預料之內,有晒心理準備,故我可接收的了。

dobbybabie # 26.....無論直資定津校,中三成績好先是王道。崇真兩個個案都恰好是細仔好frd既小學同學,同佢地媽咪亦多年好友先了解。

回覆 小時了了 的帖子

這個問題也困擾同學,如果選科不是自己喜歡的科目考試成績也不會好。家長沒有反影? 還是反影學校也沒有理會。

Mayyuen18 發表於 17-1-26 08:01
回覆 小時了了 的帖子

這個問題也困擾同學,如果選科不是自己喜歡的科目考試成績也不會好。家長沒有反影? ...
嗯! 其實, 香港9成9 嘅中學(直資/官校/津校) 都係以中三成績來決定選科次序. 大約只剩 0.1%中學唔係, 但係 0.1%中學係邊啲呢? 我唔知呀, 可能你及其他網友有相關資料不妨分享出來大家了解下

家長沒有反映?一定有嘅. 反映後學校也沒有理會? 我諗好多學校都希望盡量滿足各樣要求, 但學校資源有限, 始終都要分優先次序. 點分呢? 又係嗰樣 "求學都是求分數", 仔女係中三時要考好啲成績先至有優先權選科囉!  

例子一: 赤柱聖士提反 (直資) 都係要中三級名次選科
http://www.ssc.edu.hk/images/document/nss/HKDSE%20Overview%202016.pdf
問: 貴校是如何分配中四學位的
答: 分配過程簡單而直接:學位分配完全取決於個別學生於該學年的成績表現。換言之,個別學生的「級名次」直接影響其中四學位分配的優先次序
學年成績計算方法如下:
--上、下學期的平時分、測驗分及考試分均計算在內;
--上學期平均分佔百分之四十,下學期平均分佔百分之六十。

*** 另外, 赤柱聖士提反成績好嗰啲學生又係優先選 IB 課程抑或是 DSE 課程呢

例子二: 鄧顯紀念中學 (津校) 都係要中三級名次選科
http://www.tanghin.edu.hk/sites/default/files/attachments/02_nss_curriculum_0910.pdf
選修準則:
(1) 中三級全年總平均分及名次
(2) 選擇科組次序
(3) 選修A組的同學應具備以下條件:
中三級數學科及綜合科學科的全年總平均分各達65分或以上

*可能會取消不足10人選修的科目

直資相比官校/津校中四選科已經較大彈性, 夠8個人選一個科目就開科

有無人第二輪1ST INTERVIEW 之後收到2ND IN 信.

simbafelix  未呀,不過我睇我阿仔見完之後無晒心機,我都預咗無2ND IN 了  發表於 17-1-26 16:20

點解無心機呀!   不過我囝囝都有講話IN佢個亞SIR無咩笑容.  我安撫亞仔可能亞SIR好疲倦呢?

Mayyuen18 發表於 17-1-26 16:25

點解無心機呀!   不過我囝囝都有講話IN佢個亞SIR無咩笑容.  我安撫亞仔可能亞SIR好 ...
我阿仔係尾二見的考生,佢見完出來時個樣我都知應該見得麻麻,然後佢話亞SIR幾乎全程低頭睇住份試題,無望過佢咁濟,加上阿仔話30題佢只有信心答對20題,所以感覺很差

回覆 simbafelix 的帖子

係喎! 上次簡介會D老師都好nice, 學校又有泳池,所以我囝囝都鐘意間學校,點知面試遇著個Mr. COOL, 囝囝In完出來都有唔開心,問我係咪自己做得唔夠好,我咪安慰佢。原來男孩子都好敏感,做家長嘅我都要控制住自己唔好再比壓力佢,要順其自然。

係呀,因為阿仔早上見培基,就算古詩古文唔掂,佢出到來的笑容滿面,因為佢話老師好好人。可能佢無諗過會遇到無表情的老師,而且唔望人,好似自言自語咁,感覺不被尊重啦。

相信只是個別老師係咁。

Mayyuen18 發表於 17-1-26 14:46
有無人第二輪1ST INTERVIEW 之後收到2ND IN 信.
Mayyuen18 收到 2ND IN 信未 ?

有收到,你check下信箱。
希望你也收到

我老公中午同我講收到一封基崇信, 不過佢無拆放咗在屋企然後外出, 我問佢做咩唔拆佢話驚係 REJECT 信, 所以我要今晚先知, 真係俾我老公激屎咗

唔緊要,好快就知,新年一定有好消息。BTW, 現在的媽媽要好大膽!

主佑你們也收到好消息

Thank you KaKa

收到了,不知大家知不知形式會是怎樣?上次已考了科目,中文和英文了,今次面什麼呢?希望可分响下,只是形式而已。

小時了了  中文小組討論, 會有2題題目討論  發表於 17-2-3 09:37
‹ 上一主題|下一主題