用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 2歳識讀 英文 句子 發音八成正確
go

2歳識讀 英文 句子 發音八成正確

各位好 想救教
女兒2歲 剛去interview K1
枱上有三本英文書 有單子 有句子
她用手指 指讀了三本書上的句子 或生字
一一讀完

老師當然surprise
但 我希望救教
如果 幫她 選校 同時 有可能是資優嗎?

雖然佢有咁特別嘅表現 但之後因為 之後老師講故事 提到爸爸
佢好掛住爸爸 就喊爆 完成不到interview
Interview 只可一位家長陪同!

唉 六神冇主 的媽媽

似是感情豐富的資優,我覺得都係咁教,都係陪多D,傾多D。

sisbro 發表於 16-12-3 14:35
各位好 想救教
女兒2歲 剛去interview K1
枱上有三本英文書 有單子 有句子

講多少少
平時都見到佢識字 只限英文
因為在家全英文

但以為她跟人口水尾
記性好only

但情緒比較差 對人 對物有要求

例如 蛋糕cup cake 類 一定要完整一個
有破損 分開一半 就唔食 發皮氣

對人 每個人都有job duty

一直 都冇正視 所以宜家可以點做呢?

sisbro 發表於 16-12-3 14:50
講多少少
平時都見到佢識子 但以為她跟人口水尾
記性好only

但兩歲多trouble two一般都會這樣,大左明白多些道理自然會好D

964000 發表於 16-12-3 14:59
但兩歲多trouble two一般都會這樣,大左明白多些道理自然會好D

希望trouble two only la

sisbro 發表於 16-12-3 15:02
希望trouble two only la

大個D會好D架,會講道理,我女以前都係咁,我都以為佢痴缐,三歲多表達能力好左就會用説話表明不滿/意見自然少了tandrums, 不過你預左日日好似入左辯論隊咁,成個管家婆咁,一樣是EQ大考驗。

964000 發表於 16-12-3 15:25
大個D會好D架,會講道理,我女以前都係咁,我都以為佢痴缐,三歲多表達能力好左就會用説話表明不滿/意見自 ...

如果講得明 我唔驚
宜家發皮氣 真係竭斯底里架

因為 薯餅唔完整 又喊又叫

可以分享下 k校可以點選? 唔想浪費左佢

固執行為其實係兩歲多嘅時候呢好常見,因為呢個都涉及到敏感期。小朋友要從自我經驗中得知道應該點樣去應對情況。所以做家長只能夠從旁指導。有時大人可以故意講下如果見到事情唔係心目中咁樣發展可以點樣處理。
以前我個小朋友細個都係會好情緒爆炸,大大下真係會比較好,至少表達能力好咗好多。
加油,湊住佢哋係會好攰, 但係當你見到佢哋一步一步的進步其實好欣慰的。

sisbro  thanks  發表於 16-12-6 23:44

sisbro 發表於 16-12-3 15:39
如果講得明 我唔驚
宜家發皮氣 真係竭斯底里架

甚麼學校,只要有學習興趣便可

sisbro  thanks  發表於 16-12-6 23:45

我女係pn時己可自行閱讀ort嘅level3-4嘅書,宜家4歲半,可自行閱讀level8, 做Cambridge mover past paper 啱9成,但我覺得佢只係普通人。

hedhed 發表於 16-12-9 18:15
我女係pn時己可自行閱讀ort嘅level3-4嘅書,宜家4歲半,可自行閱讀level8, 做Cambridge mover past paper  ...

其實 識讀係正常既行為?
ORT 我都有買 係咁一個禮拜一本咁俾
定用乜schedule?  
唔係好識用ort

sisbro 發表於 16-12-9 21:36
其實 識讀係正常既行為?
ORT 我都有買 係咁一個禮拜一本咁俾
定用乜schedule?  

嗯⋯ 我女的確呢方面感覺上比同年齡叻少少,但同我女一樣有咁嘅能力or同比我女更好嘅都仲係大有人在,所以我覺得無乜特別。你過隔離小學版睇下,k3考完flyer嘅人山人海咁多,所以真係無乜特別。

Ort 我都係買左回家,任我女自己睇,1-5佢睇完,k1暑假開始睇6-9,我無乜系統,咪撈埋佢自己睇乜咪乜咁。我知佢識係因為間唔中,佢挑起條筋就拎本讀我聽。

hedhed 發表於 16-12-9 18:15
我女係pn時己可自行閱讀ort嘅level3-4嘅書,宜家4歲半,可自行閱讀level8, 做Cambridge mover past paper  ...

除英文還有沒有學中文認字?

964000 發表於 16-12-13 03:32

佢只係好普通嘅正常小朋友,讀正常普通幼稚園,不存在唔學中文呢回事。英文比較叻,中文唔特別弱,正常幼稚園生水平,讀啲「小象和小鴨一起到河邊玩水。」果種就ok囉。四字詞呀,連接詞呀果啲,唔識。

964000 發表於 16-12-13 03:32

其實我咁答樓主只係想佢唔好咁大壓力,因為咁嘅水平嘅小朋友只係好普遍。反宜搞好小朋友情緒管理,先係首要考慮。學識唔叻,肯學,學到90歲都有得學;但個性好難改。

hedhed 發表於 16-12-13 15:32
其實我咁答樓主只係想佢唔好咁大壓力,因為咁嘅水平嘅小朋友只係好普遍。反宜搞好小朋友情緒管理,先係首 ...
agree!

因為而家小朋友普遍認知真係越來越叻!
反而我地家長要訓培小朋友自理, 管理情緒, 品德呢D方面, 呢D先難

thanks

964000 發表於 16-12-3 15:25
大個D會好D架,會講道理,我女以前都係咁,我都以為佢痴缐,三歲多表達能力好左就會用説話表明不滿/意見自 ...

Same here.有時會話佢痴線。有次佢話不如大家唔好顛(因為我俾佢攪到我顛)

我建議唔好揀太淺嘅學校,我自己係過來人,資優嘅小朋友好容易覺得悶,上堂會有機會因此而搞搞震...
同埋傳統學校只會按課程內容教,IB會按學生能力調整內容同比學生主導機會,相對會有趣好多.