用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英國文化協會國際幼稚園
樓主: helimonster
go

英國文化協會國際幼稚園 [複製鏈接]

回覆 hkmyws 的帖子

點解咁講嘅?不過我可以分享我試過school hours 打去想問嘢,唔同日子打,打五次得一次有人聽。其他學校唔會咁。

今日電話又冇人聽喇。真係火滾。

只係想問一個問題都可以一個禮拜都未有人答個電話。

我個仔係British council 學英文,我每日同一時間係Pacific coffee 等佢,都見到個印度女人出來買咖啡,呢間British council preschool 都幾  free 。

kerollma 發表於 18-9-8 08:02
我個仔係British council 學英文,我每日同一時間係Pacific coffee 等佢,都見到個印度女人出來買咖啡,呢 ...

校長其實做左好多野,冇同外人講姐
有打工仔都會3點3食個下午茶;我以前喺學校做過,亦見過老師空堂喺教員室做自己私人野

回覆 helimonster 的帖子

完全同意。上年去了OPEN DAY和INTERVIEW, 感覺硬/軟件都未READY。學校明顯由OFFICE改裝,只用IKEA書架簡開地方,老師好新,好似不懂同小朋友玩。INTERVIEW我是一位25歲不夠的外藉妹妹,我問她升小學會是IS 定LOCAL有優勢,她答兩種學校BC都有CONNECTION.....真係坦白。。。。
我最後無要到OFFER。

chocotung 發表於 18-9-14 00:35
回覆 helimonster 的帖子

完全同意。上年去了OPEN DAY和INTERVIEW, 感覺硬/軟件都未READY。學校明顯由OFFI ...

我小朋友喺度讀,亦都慶幸小朋友喺度讀。當日我地放棄咗ESF、Victoria 仲有其他offer, 因為我小朋友自己揀咗呢間。佢讀得好開心,雖然學校新、課室唔多,但老師有愛心,連assistant 姨姨都好好笑容。d 外籍老師都係英國,純正英語。小班教學,一班都係13/4 人,下午班更少,所以小朋友更容易得到照顧。你講果個唔夠25 歲嘅外籍女老師,其實係佢生得後生,佢喺亞洲其他嘅British Council pre school 都教過,好experience 。而果印度女仕,相信係校長,佢好nice, 亦都好helpful ,好願意同家長溝通。學校雖然細同新,但係行政唔混亂。另外見到啲小朋友都有manner, 家長大致上都係educated ,peer influence 好緊要。

ElizaDra 發表於 18-9-14 02:34
我小朋友喺度讀,亦都慶幸小朋友喺度讀。當日我地放棄咗ESF、Victoria 仲有其他offer, 因為我小朋友自己揀 ...

至於升小,BC 因為係兩文三語,所以真係local 同IS 都唔係大問題。不過當然佢算係happy school , 功課量唔多,升local 第日小朋友要做好多功課可能會吃力。校長好好,俾到好多升小意見我地

回覆 ElizaDra 的帖子

你好,想知道如果住灣仔,去讀British Council幼稚園會唔會不方便?

ElizaDra 發表於 18-9-14 02:34
我小朋友喺度讀,亦都慶幸小朋友喺度讀。當日我地放棄咗ESF、Victoria 仲有其他offer, 因為我小朋友自己揀 ...

個印度女人係校長???英國文化協會點解唔用返英國老師?話曬大機構

kerollma 發表於 18-9-20 20:01
個印度女人係校長???英國文化協會點解唔用返英國老師?話曬大機構

金毛唔一定英文好d嘅。

我上年都去過開放日,感覺間學校嘅硬件好似仲未好完善,個小朋友洗手間間直係我去咁多間都未見過咁差,根本唔係設計比幼稚園小朋友用。另外,課室只係用櫃間出黎。老師整體感覺都可以接受,有點都好有愛心同我小朋友玩,但我覺得校長唔係好答到家長啲問題囉,可能果日多人問野啦!
如果要揀international kindergarten 我覺得唔需要揀呢間。

回覆 kristinhuang 的帖子

搭地鐵再行上去都算方便

kristinhuang 發表於 18-9-19 16:01
回覆 ElizaDra 的帖子

你好,想知道如果住灣仔,去讀British Council幼稚園會唔會不方便? ...

搭到地鐵就好方便。我住九龍,每朝都係咁帶小朋友返學

kerollma 發表於 18-9-20 20:01

英國文化協會啲英文係英國人英國腔,唔同出邊有啲international kindergarten, 啲外籍老師反而就算係native speaker , 啲英文未必係英國腔。校長係印度人,但英文好流利。其實有好多印度人都係英籍native speaker
‹ 上一主題|下一主題