用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校選擇
go

學校選擇 [複製鏈接]

仔仔在港讀男校,請問你們會繼續選擇男校升學,或者會選 co-edu ? 歡迎任何意見,謝謝!
   0    0    0    0

回覆:學校選擇

幾歲?如高中可小朋友自己决定

醒目開學勳章

Cherrielo 發表於 16-12-3 12:43
仔仔在港讀男校,請問你們會繼續選擇男校升學,或者會選 co-edu ? 歡迎任何意見,謝謝! ...

去英國讀那一級?

3b 發表於 16-12-3 13:38
去英國讀那一級?
去讀Y9, 仔比較內向被動,小學跟中學是直資男校,比較小機會接觸女仔,但又怕過到英國選男女校會影響學業,所以唔知點選,請賜教!

醒目開學勳章

Cherrielo 發表於 16-12-3 13:45
去讀Y9, 仔比較內向被動,小學跟中學是直資男校,比較小機會接觸女仔,但又怕過到英國選男女校會影響學業, ...

小兒在香港讀小學時是男女校, 中學是男校, 今年去英國讀Y9男校。 我們選學校時我屬意男校, 阿仔想讀男女校, 最後選了男校。 我們選男校的原因是阿仔是家中獨子, 想佢有brotherhood, 而這些是男女校欠缺的, 而且想阿仔集中精神讀書。

3b 發表於 16-12-3 14:07
小兒在香港讀小學時是男女校, 中學是男校, 今年去英國讀Y9男校。 我們選學校時我屬意男校, 阿仔想讀男 ...
我也是怕會形響讀書分心,所以仍在掙扎中!

醒目開學勳章

Cherrielo 發表於 16-12-3 13:45
去讀Y9, 仔比較內向被動,小學跟中學是直資男校,比較小機會接觸女仔,但又怕過到英國選男女校會影響學業, ...

如果從未讀過男女校, 而且性格內向, 我會選擇男女校, 但要考慮手頭上有offer的是那些學校, 學校的理念是否相同, 關顧是否足夠, 始終中學要讀5年, 不是短時間。當然, 可以到Sixth form轉校, 到時又可再選擇多一次。

3b 發表於 16-12-3 14:12
如果從未讀過男女校, 而且性格內向, 我會選擇男女校, 但要考慮手頭上有offer的是那些學校, 學校的理念 ...
謝謝你的意見!就是怕佢小接觸女仔,到時覺得新鮮而心思思,所以先至掙扎中!
依家巳收窄範圍,只集中考慮2間學校。但是也很煩惱!
2間成績相約,1所是男校,全 boarding, 但可能中國或港人比較多。1所是co-edu,只有1/3 是boarding, 但中國或港人比較小。在網上 search過,2所學的 pastoral care 都做得幾好。男校的其實有時會跟同屬的女校有 interactions。
但co edu 那間有朋友兒子今年剛讀Y9, 評價不錯。所以真的傷腦筋!請問你地會點睇? 謝謝意見!

回覆:學校選擇

個個家長想法不同,男女校一樣只同男仔玩,好想佢有女朋友或者拍吓拖,怕佢將來是老婆奴/不懂處理男女感情成績不太擔心因香港教得快又深,英一般學校港生成績。。。。

醒目開學勳章

Cherrielo 發表於 16-12-3 14:31
謝謝你的意見!就是怕佢小接觸女仔,到時覺得新鮮而心思思,所以先至掙扎中!
依家巳收窄範圍,只集中考慮2 ...

阿仔學校的辦學團體, 亦有一間女校在同一個鎮上, 平時都有ECA聯誼(例如交響學團), 高年級某些科目亦會兩校一齊上堂, 所以接觸女同學的機會亦不少。你有無比較過兩間學校的ISI report?

3b 發表於 16-12-3 15:54
阿仔學校的辦學團體, 亦有一間女校在同一個鎮上, 平時都有ECA聯誼(例如交響學團), 高年級某些科目亦會兩 ...
有呀! ISI report的 comments 都差不多。就係咁先難選!我諗現在考慮緊間男校跟你仔讀緊的情況相同,都是會跟女校有聯繫,到高年班時亦會混合上堂的。

男校那間 international boarders ratio 比較高,但Co edu 那間主要local British 讀,亦是我考慮之一。
其實,我係咪諗得太多?

醒目開學勳章

Cherrielo 發表於 16-12-3 18:11
有呀! ISI report的 comments 都差不多。就係咁先難選!我諗現在考慮緊間男校跟你仔讀緊的情況相同,都是 ...

學校怎樣安排Half term & Exeat? 可以留校還是要去host family住? 如果回香港, 學校會安排coach去機場嗎? 幾多人1間房? 想讀的科目選擇多嗎?你的兒子喜歡那一間? 學費跟學校設施, 公開試成績比例是否值得?

想多些問題就會有比較清晰的答案

3b 發表於 16-12-3 18:21
學校怎樣安排Half term & Exeat? 可以留校還是要去host family住? 如果回香港, 學校會安排coach去機場嗎 ...

謝謝你的提醒!巳問過Exeat 要到Host family,  2間學校都在火車站附近,與倫敦遠近相差45mins, 3人1房等等。
仔仔冇咩所謂,只著我們幫他選,其實想到學校site visit, 但他不願意。可能他覺得就快要離港,與共同學習8年的朋友分開,所以他更想留港與同學多見面。我是明白的。

回覆 3b 的帖子

想問你阿仔學校的交響樂團出色嗎?教樂器的老師好嗎?另外在宿舍內是否大家都講中文?學校俾嘅offer好吸引,但仍掙扎中

醒目開學勳章

Cherrielo 發表於 16-12-3 19:13
謝謝你的提醒!巳問過Exeat 要到Host family,  2間學校都在火車站附近,與倫敦遠近相差45mins, 3人1房等等 ...

唔好介意我多口問句, 到英國讀書是仔仔要求還是你想他出外讀書? 從我們的對話中擔心你的兒子還未準備好到英國讀書。我在EK分享過觀校經驗, 如果可以, 真的要到學校參觀, 最好的時間是香港農曆新年, 親眼看過的感受是不一樣的。

醒目開學勳章

Brianmommy 發表於 16-12-3 19:27
回覆 3b 的帖子

想問你阿仔學校的交響樂團出色嗎?教樂器的老師好嗎?另外在宿舍內是否大家都講中文?學校 ...

學校網頁有提過樂團曾經多次獲獎, 阿仔暫時未講要參加比賽, 反而校內個人比賽就於11月頭舉行了, 阿仔有幸獲獎。教阿仔的樂器導師不錯, 上星期有緣拜訪大師, 原來老師是大師的徒孫, 大師話老師不錯, 日後如有需要,可以跟大師到Birmingham大學上課。阿仔幾個星期前提過, 在宿舍內不可以說廣東話, 如果講或沒有制止其他人講都會比罰。 除了你之前pm我傾的學校,阿仔手上還有那些offer, 大家研究下

回覆 3b 的帖子

暫時還有Shrewsbury 有奬學金,但以成績比較應該你仔的學校較好

3b 發表於 16-12-3 19:45
唔好介意我多口問句, 到英國讀書是仔仔要求還是你想他出外讀書? 從我們的對話中擔心你的兒子還未準備好到 ...
當初他是不太願意的,但後來慢慢地接受了。他亦會提出有關學校的問題,經溝通後,他原來最擔心自己的英語能力,但現在和他傾談後,巳經ok 了。他是比較沒有主見的,有點依賴,所以才叫我們幫他選擇。就是他的性格這樣,我們更加覺得他更適合到英國留學。

我冇讀過男女校,除非你計算幼稚園和幼兒園,那時候我和男孩子更合拍。
之後小學和中學讀女校,冇參加任何聯校活動,只是義工活動中同男仔算是有交流吧,不過都好少。
然後依家去左英國讀大學,因為讀果科多女仔(得 4 個男仔),所以仍然少同男仔一齊。我成日笑自己係尼姑庵耐得制,對男仔冇咩興趣。連我個tutor都話我自閉得制,仲問我有咩興趣,想做媒人
不過既然兒子已經讀開男校,就一直讀男校吧!讀男女校個 risk 連兒子自己都未必能掌握,畢竟是青春期,好難控制「情」(就算係大人都未必控制到)。
‹ 上一主題|下一主題