用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 老師問我如果唔罰抄,你會建議我罰咩? ...
樓主: fooky-hk
go

老師問我如果唔罰抄,你會建議我罰咩?

fooky-hk 發表於 16-12-3 09:18
小兒中一生,今日家長日,我同老師提議意發覺學生經常被罰抄書抄通告,我同意默書低分罰抄但不同意學生因欠 ...
只係這位老師罰學生抄通告, 還是其他老師都會?

若只有這位老師如此, 個人覺得他/她不懂教學, 若是校方政策,這間學校的管教學生的方向有問題

誠如其他網友所言, 罰抄通告根本無用

至於用其他咩方法, 其實應該老師諗, 我希望當時老師是希望與你溝通, 而不是推卸責任

小女學校已經轉用app與家長聯絡, 有通告由家長自行回覆

回覆:MC1128 的帖子

應該是一位老師的問題,她是班主任及中文老師。所以抄通告同抄中文書文章應該是她叫同學做。

我只想講吓個人意見姐,被她提高聲調回敬「咁你覺得點罰佢地會有效丫」,被她嚇怕了,不敢再說下去

LODAVID  你小心佢會上呢度睇留言.....  發表於 16-12-6 18:18

引用:應該是一位老師的問題,她是班主任及中文老

原帖由 fooky-hk 於 16-12-04 發表
應該是一位老師的問題,她是班主任及中文老師。所以抄通告同抄中文書文章應該是她叫同學做。

我只想講吓個 ...
會唔會係某D學生比較頑劣,屢欠通告才出此下策??

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

可能學生多,如果個個都冇帶呢樣冇做果樣,老師只係管呢D事都管到頭暈。不過老師可能仲沿用多年思維,罰抄係最簡單既處罰方法+唔洗理佢。如果罰作文 / 小息去搵老師誦讀散文當練口語,我覺得都幾有阻嚇性....

我仔上年冇帶宗教書的話,係要罰作文既。仲要第一次冇帶作200字,第二次冇帶作400字,如此類推...最甘一次罰作800字,嚇到佢以後都記得帶,我亦唔需要再提佢

silvia_ng 發表於 16-12-5 08:57
可能學生多,如果個個都冇帶呢樣冇做果樣,老師只係管呢D事都管到頭暈。不過老師可能仲沿用多年思維,罰抄 ...
所以呢D罰咪有效囉, 不過老師工作多咗, 所以老師唔制啫。你罰佢抄, 佢咪將幾枝筆用橡筋連埋一起抄囉(呢招家姐教既), 罰下作文, 背古文, 背金句, 社會服務令, 重犯要加罰, 咁就最甘, 即刻下次記得了。

我地小學欠交,有老師罰作文,方法幾好,

其實如果罰都唔交, 係咪會記缺點???

如果系欠交呢樣,欠交個樣,可以罰佢當班長,負責每天收齊同學的通告及功課。等佢知無盡自己責任時爲別人帶來多少麻煩。
如果真係要罰抄,都要系抄古文,經典;叫埋渠背添。到考DSE時,佢會多謝返你!