用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單一性別學校好處壞處?
樓主: CherryCake
go

單一性別學校好處壞處?  

Monstereasy 發表於 16-12-18 18:53
我由幼稚園開始讀女校直至大學先有男同學。大學學科係傳統男性行業,男性為主導。我反而覺得由於自小在女校 ...
完全同意Monstereasy, 自身經歷和你相似。大學時industrial training 從來無諗過揾男同學幫手,反而我幫佢地攞筆記。
的確,温柔無我份,但我唔粗魯架,相信很多男仕也會欣賞獨立既女仕。我見我同學也有很好既network和幸福家庭。

我囡囡也正讀女校。

我前老闆個女小學至中學都讀女校
到而家讀U, 面對男仔好怕羞,唔敢望對方眼睛,佢話一同男仔講野會好易緊張
身邊朋友都係女性,因為小學中學都係女仔,到而家大個始終好難識到個知心男性朋友

我覺得小學讀男女校真係會好D,起碼識番D男同學,到中學再讀單性別學校
社交同異性相處,一同合作做功課,男女比較等呢d都係從小灌輸比較好

引用:Quote:safeway+發表於+16-12-9+10:15+ 不認

原帖由 fixedstar99 於 16-12-09 發表
你自身個例子又係小學男女校,中學先齋校。
有冇由小學起就齋到中學既人來現身說法呢? 好想知道齋12年既女 ...
我齋足十五年,認同Derek好難用自身角度去評論一般情況。我過往在女校正正係學會committee, 校隊分子,算受歡迎,我既經歷相對美好,而且一班好姊妹係由三歲識到現今,好比親人一樣,所以好喜歡女校生活。

女校是非多,但咪好似睇八卦新聞咁,講一排呢個又講下另一個。而係八婆堆生存要練好一身好武功,呢份武功正正幫到我處理辦公室是是非非,特別係同女上司相處。

不過,有所得亦有所失,當年好多人睇"那些年"都好有感受,我完全無……

Monstereasy 發表於 16-12-19 16:01
我齋足十五年,認同Derek好難用自身角度去評論一般情況。我過往在女校正正係學會committee, 校隊分子,算受 ...

較認同derek既看法。

可能版友對男女互動既睇法,是男是女也有不同視角。

係咪結到婚,無變宅男,講野唔面紅就無問題?

我覺得講既唔係呢d極端例子。某程度係效率問題。點解有人靠把口就物都掂? 又有人俾哂成副身家,做牛做馬都唔掂?

互動睇點拿"捻" 條線,見讀男校既係有點"過猶不及"...

香港大部分傳統名校都是單性學校,所以其實沒有太多選擇。如果真的要取捨,我覺得可以考慮小學男女校吧。

其實讀齋唔齋校, 會唔會變宅, 根本唔關事, 都係睇小朋友自己性格和制遇.

retriever  其實講既唔係宅唔宅呢D 極端例子.  發表於 16-12-20 16:51

我自己小學中學,都傳統女校,又無任何同異性相處嘅問題,小圈子,搞是搞非,只要有女仔嘅地方就會有,無分咩學校,而且就算全女校,都總會有一堆人係唔會搞是非,專心讀書嘅學生,問題在於自己選擇同邊一類同學做朋友咋喎

appledai 發表於 16-12-2 23:07
抽獎容易中,但我並不喜歡,比如女孩子一直讀女校是會比較乖,但是大後不知道如何同男仔相處(我指一般情況 ...

點會呀, 我都係讀男校, 咪又係媾到女, 結到婚, 生到仔。