用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單一性別學校好處壞處?
go

單一性別學校好處壞處?  

不計名氣,點解會選同一性別學校?

抽獎容易中,但我並不喜歡,比如女孩子一直讀女校是會比較乖,但是大後不知道如何同男仔相處(我指一般情況,特別social除外)

回覆:單一性別學校好處壞處?

問得好,我也想知道

better for boys. but they are less mature.
coed would be a bit too strict on boys

我同我老公都統一性別學校畢業,都唔想子女讀返同一性別學校,點解唔讀,學校都係社會小縮影,男女平均的學校會好D,自己小朋友幼稚園大部分好朋友都係異性,覺得男女學校對小朋友會開心D。自己女校畢業覺得女校女生粗老過男女校,返正沒人留意自己唔需要扮斯文啦,好處係咩都可以自己做唔係好需要男仔幫。

joysic  wellsaid:) 好同意  發表於 17-1-4 15:56

lileikam 發表於 16-12-3 09:11
我同我老公都統一性別學校畢業,都唔想子女讀返同一性別學校,點解唔讀,學校都係社會小縮影,男女平均的學 ...

女校除了女生較粗魯,聽間勁多是非、小圈子、排斥....  唔知係未咁

我自己也是single sex school出來,没有特别異常,也希望小朋友可以跟我一樣入讀傳統single sex school

女仔一般較早熟,較勤力,如果係男女校,一班之中,成績最好果幾個好多時會係女仔,男仔係學業成績方面好多時都輸比女仔。男校就無呢個問題。

我自小讀女校,畢業後好多舊同學愛情、婚姻都唔如意,或多或少跟唔識同異性相處有關⋯

我覺得小學讀男女校,中學讀齋校好啲。

Chirley    發表於 16-12-3 12:54

引用:我覺得小學讀男女校,中學讀齋校好啲。 +

原帖由 aptcan 於 16-12-03 發表
驚拍拖影響學業?

我自己由小學到中學都係女校,又無乜其他活動有男仔,一直到考公開試前後才開始拍拖。問題來了,當時正是最需要專心讀書的時候,拍拖衝擊幾大,考得唔好。然後大專到工作,突然又好多拖拍。回想返,如果由細就識得同男仔相處,有拍拖經驗,就不會咁大衝擊,也會拍少d拖。所以我為阿女揀校,一定先揀男女校。見佢幼稚園時有兩小無猜嘅男同學,而家又有些暗戀之類,我會會心微笑,咁樣才是正常的學校生活,也多姿彩好多。

小學: 可順小朋友意願選男女校
中學:睇成績選校, 唔排除會選齋校

男女校:發展較平衡
齋校:有機會較專心讀書/很多名校是齋校

引用:Quote:lileikam+發表於+16-12-3+09:11+ 我

原帖由 AgapePa 於 16-12-03 發表
女校除了女生較粗魯,聽間勁多是非、小圈子、排斥....  唔知係未咁
聽間勁多是非、小圈子、排斥.... 我讀書時有,是非,小圈子,多女人地方就會多。

回覆樓主:

我都係頭痛緊呢個問題。小女活潑外向,中意同男仔玩,由佢言談中已預計到佢將來會係早熟果一類。現需要在傳統女龍校德望同多男少女SFA之間二揀一,揀德望擔心佢第日壓抑得濟會唔識得正確處理男女關係(可能容易受騙或投入太多或對愛情太理想化),揀SFA 又擔心佢早戀……

引用:Quote:lileikam+發表於+16-12-3+09:11+ 我

原帖由 AgapePa 於 16-12-03 發表
我全個中學時期都唔開心,真係日日都有人搞是搞非,爭寵(老師),玩排斥。 久而久之變左要收埋自己,唔出聲為上策。 有D似宮心計D劇情咁

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:我覺得小學讀男女校,中學讀齋校好啲。 +

原帖由 aptcan 於 16-12-03 發表
我都係咁諗

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆樓主:

我—直讀男女校,預科時有—位讀咗5年女校嘅同學,從未見過咁粗魯!!再聽佢講返住屯門時所見所聞。。。我呢個舊區大嘅人。。。大開眼界!
我如果有女,—定要佢讀男女校!
恐龍家

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-12-03+發表女

原帖由 gracelam 於 16-12-03 發表
我全個中學時期都唔開心,真係日日都有人搞是搞非,爭寵(老師),玩排斥。 久而久之變左要收埋自己,唔出聲 ...
呢d經驗出黎做野先經歷到,因工作環境9成9女同事。真係是非多到呢。
中小學有男有女,無論男或女都因為有異性既存在,會收斂d.

fixedstar99 發表於 16-12-3 14:38
我都係頭痛緊呢個問題。小女活潑外向,中意同男仔玩,由佢言談中已預計到佢將來會係早熟果一類。現需要在傳 ...

(女兒活潑外向, 鍾意同男仔玩) 我囡都是, 坦白講, 不適合適女校