用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考Grade5樂理
樓主: ms_freyato
go

考Grade5樂理

bblove100 發表於 17-2-6 21:08
回覆 FrankieFlute 的帖子

通常幾年級幾大適合讀五級樂理?三年級理解可以嗎?
無話幾年級既,咁要準備6級就要去學架喇。3年級可以細既,咁4個月學唔哂,咪用6個月,再唔得咪8個月囉。最緊要佢明又唔好太趕急。我都將有學生都係3年級,今年暑假考5級,之後就會開始教,我都打算係1小時學琴+樂理一齊教。又可以唔使一下子吸引太多。慢慢教囉。(我個學生都內向,連教aural  佢自己答唔到問題 / 唱多幾次就流眼淚架喇。所以我預左樂理佢會唔明架喇)

引用:回覆+FrankieFlute+的帖子 通常幾年級幾大

原帖由 bblove100 於 17-02-06 發表
回覆 FrankieFlute 的帖子

通常幾年級幾大適合讀五級樂理?三年級理解可以嗎?
BBlove100,因為五級樂理涉及一些邏輯推理,也有大量的意大利文、德文和法文的詞彙,所以我建議還是起碼有小學三、四年級才學。大多數人學樂理是為了六級或以上樂器考試的報考條件,所以等到小朋友學完五級琴後才學也不遲,除非,小朋友厲害到小一、二已經預備考六至八級琴。

ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

我打算俾囝囝暑假學樂理然後10月考,唔知那兒找老師?有意請PM我

我之前聽人講一個暑假攪得掂5級樂理, 但我仔小一暑假時學咗15堂樂理都未學得晒2級, orz........, 我覺得佢太細唔明就放低咗
依家小二小提琴老師催佢學, 所以佢又開始學樂理, 仍然好似學得好辛苦咁.....
但係佢5歲半已考到4級, 依家7歲半, 都無得再拖唔學樂理.......

我仔小二下學期,七歲半開始學,真系學得好辛苦

今年三年級,復活節會再繼續學,希望會易明d

引用:我仔小二下學期,七歲半開始學,真系學得好

Bingb 發表於 17-3-4 03:10
太細學,大人細路都吃力,真係唔易明,我跟過上堂都真係...唉!當然有啲小孩音樂好叻會例外。

小女初小上 ...
系架
但老師催他要學樂理,而家老師話歌就彈到六級,但等唔到樂理,考住五級琴先,攞左一個level的cert先

等到考到樂理現先決定考六級定七級啦

唉,都唔知幾時先考到

Gina11 發表於 17-2-7 09:32
無話幾年級既,咁要準備6級就要去學架喇。3年級可以細既,咁4個月學唔哂,咪用6個月,再唔得咪8個月囉。最 ...

學琴不也是一起學樂理?要另外再學?

addicted 發表於 17-4-25 00:16
學琴不也是一起學樂理?要另外再學?
學琴時老師會教樂理,但不足以應付考五級樂理試,樂理考試還涉及其他樂器和要作曲,而且要操卷