用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分, 想來年讀旅港開平小學(40網), 可以做什麼? ...
go

15分, 想來年讀旅港開平小學(40網), 可以做什麼?  

見旅港開平各方面都好好..
但只有15分, 見好多話15分等如冇分...仔仔讀緊德貞K2, 呢一年有乜可以做加大機會入去哩?
多謝~

anniesiu2001  出席每年9月的小一入學簡介會,了解辦學特色、理念及叩門要求。  發表於 16-12-5 16:35
hppa  lucky draw and knock door  發表於 16-12-2 16:56

回覆樓主:

做111

15分只可參加大抽獎,自行基本上系無咩機會收的啦,其實打好基礎,三條一參加大抽獎,就算失敗左,叩門都有機會的~今年我女的同學仔就系叩門入左開平~不過要有心理準備,功課幾多下~

0030 發表於 16-12-2 16:18
15分只可參加大抽獎,自行基本上系無咩機會收的啦,其實打好基礎,三條一參加大抽獎,就算失敗左,叩門都有 ...

每天是否有功輔班?

yukisch 發表於 16-12-2 21:38
每天是否有功輔班?

Deleted

每天是否有功輔班?

Deleted

每天是否有功輔班?

Deleted

0030 發表於 16-12-2 16:18
15分只可參加大抽獎,自行基本上系無咩機會收的啦,其實打好基礎,三條一參加大抽獎,就算失敗左,叩門都有 ...
其實協和長沙灣我都好鍾意..因為更加近我屋企...校舍又靚...

咁如果15分都係大抽奬, 其實係咪報邊間都冇分別呢?

anniesiu2001  你認為一間400人爭位嘅學校,同一間200人爭位嘅學位,有無分別呢?  發表於 16-12-5 17:04

ronaldlcm 發表於 16-12-2 22:57
其實協和長沙灣我都好鍾意..因為更加近我屋企...校舍又靚...

咁如果15分都係大抽奬, 其實係咪報邊間都冇分 ...

Deleted

旅小學術唔錯,住該區家長都會認同,但體育方面亦令人驚喜。係上個星期四九西學界運動會(共有50多間學校參加),竟可勝過女拔、英華等強手,取得男甲、女甲團體總冠軍。

anniesiu2001 發表於 16-12-3 08:44
旅小學術唔錯,住該區家長都會認同,但體育方面亦令人驚喜。係上個星期四九西學界運動會(共有50多間學校參 ...

運動方面,校隊訓練得唔錯。
如果運動叻的學生入讀,再入了校隊受訓,又成日拿獎,加上不差的學術,咪容易入神校如女拔丶男拔等,都幾好喎。
如果運動叻再加學術強(全港次第又前),就真係贏曬!

anniesiu2001 發表於 16-12-3 08:44
旅小學術唔錯,住該區家長都會認同,但體育方面亦令人驚喜。係上個星期四九西學界運動會(共有50多間學校參 ...

旅小學術及派位唔錯,不止該區家長認同,外區很多人早已知道。連我仔幼稚園果啲老師(是在新界區的)都知,她們稱旅小為40網黑馬,那時她們知我仔插班入讀小二,拍曬手掌,非常高興!心儀旅小已幾年,雖沒有校車,個仔都轉去讀,現在天天的士來回接送。的士錢仲貴過讀私小。
學校不斷上緊,現任校長真好嘢!

ronaldlcm 發表於 16-12-2 12:00
見旅港開平各方面都好好..
但只有15分, 見好多話15分等如冇分...仔仔讀緊德貞K2, 呢一年有乜可以做加大機會 ...

Deleted

回覆 ronaldlcm 的帖子

我自己也喜歡協和,之前一路都想報,雖然只有15分,但協和自行年年超,變相統一排位的機會小,而且叩門的時候,相對開平,協和機會更微,協和叩門好睇小朋友讀邊間幼稚園,非九龍塘名校估計唔係3條1都無機IN~今年我女同學仔讀津校,排乙2叩門連IN的機會都無~

回覆樓主:

入會

0030 發表於 16-12-5 09:43
回覆 ronaldlcm 的帖子

我自己也喜歡協和,之前一路都想報,雖然只有15分,但協和自行年年超,變相統一排 ...

其實協和乙一都難中,怎可排乙二

回覆 michellelee1979 的帖子

因為協和好谷,小朋友報左乙一系小朋友想讀且無甘谷的二線小學,但已統一排位收左乙一後,家長又想試下叩門~我自己甲二都報左協和,雖然知道無咩機會~

如果唔嫌棄校舍細,40網旅小的確是好選擇:
1. 根據校友報料,旅中畢業生在去年DSE升上學位課程有80%,不計副學士及高級文憑或其他。JUPAS degree offers 港大32%,中大20%,HKUST13%,CityU10%,PolyU12%,HKBU4%,LingnanU, Edu, and OUHK9%。表現好過同級英中。

2. 旅中每年都預留8-10個位比旅小全級前30學生,但並非人人都想選讀。因旅小55%B1生在40網內都能入到心儀中學,不一定要升讀旅中。事實係好多畢業生都表現優異,今年考DSE,其中升讀聖保羅男女、上智及旅中之3位畢業生均升讀港大、中大醫學院,上智那位更考到中六全級第一。

3. 旅小校長每年可推薦8-10個家長有意選讀嘅P.6生上旅中。旅中位處何文田,旅小畢業生跟九龍城區學生競爭,但表現唔錯,去年入讀嘅8個學生,其中考入全級第一、第三、第四、第九。由此可見,旅中必願意收回旅小學生,只是睇旅小學生願唔願意跨區升讀。

單是以上表現,都算吸引。

因屬舊校舍及無宗教背景,相對區內協和、荔天、瑪小而言,應無咁多人爭位。