用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 E位言語遲緩囝囝,應選擇私校定政府K1?
樓主: vickilwh
go

[學校] E位言語遲緩囝囝,應選擇私校定政府K1? [複製鏈接]

WinnieCatCat 發表於 17-5-26 00:30
請問你仔仔是最初說英文單字,後來漸漸講到廣東話單字、然後句子,對嗎?我親戚的小朋友有言語遲緩,個ST ...

咁真係會好大問題喎! 當時ST係教我地即使屋僅有姐姐需要講英文, 但要我地堅持同佢講廣東話, 切忌好似你話講d唔講d英文, 除非你家庭係以全英文對話, 否則會好影響小朋友進度。 而且上完言語治癒後, 必須要自己作家居訓練, 咁一定會係用廣東話完成功課, ST都唔會叫你用英文單字完成啦!

WinnieCatCat 發表於 17-5-26 00:30
請問你仔仔是最初說英文單字,後來漸漸講到廣東話單字、然後句子,對嗎?我親戚的小朋友有言語遲緩,個ST ...

我的st都話仔仔英文好d,佢要我考慮用咩語言上課,但佢同我講幾點,家裡的主要語言係咩?會係邊讀書?有無用政府資源?所以最後我都統一用粵語,訓練前我仔的中文單字少得可憐,宜家我仔的中文進步左好多,雖然未追到同齡,英文我地基本唔會教佢,多數自學係YouTube

vickilwh 發表於 16-12-2 09:15
囝囝兩歲八個月,言語發展慢左一年,排緊E位,出年入讀K1,應該留係私立幼稚園(已適應同師資唔錯),定轉讀 ...

我當年也煩過這個問題,甘如果讀私校 排e位一樣有服務的

貓后 發表於 16-12-19 06:41
我個仔細時都有呢個問題, 好似你小朋友咁大時都只係講到好少野。 佢歲半起我自費每星期1次言語治癒, 到3 ...

想請問我仔仔歲半仲係講緊bb話,另外佢應該有發展遲緩我上單對單既時間個姑娘話2歲先上語言好啲, 請問你仔仔歲半時上幾耐有改善?  Thx

yuri_nike 發表於 17-7-29 22:33
想請問我仔仔歲半仲係講緊bb話,另外佢應該有發展遲緩我上單對單既時間個姑娘話2歲先上語言好啲, 請問你 ...

我仔仔當時歲半開始用單對單言語治癒, 好快就見進步, 一直去到快4歲, 學校轉左小組的形式, 依家已經冇咩問題了

貓后 發表於 17-7-30 20:22
我仔仔當時歲半開始用單對單言語治癒, 好快就見進步, 一直去到快4歲, 學校轉左小組的形式, 依家已經冇 ...

麻煩哂(emoji)(emoji) 太好喇 你仔仔已經無事
我都帶仔仔試下上言語治療先

‹ 上一主題|下一主題