用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 E位言語遲緩囝囝,應選擇私校定政府K1?
go

[學校] E位言語遲緩囝囝,應選擇私校定政府K1?

囝囝兩歲八個月,言語發展慢左一年,排緊E位,出年入讀K1,應該留係私立幼稚園(已適應同師資唔錯),定轉讀政府幼稚園(免費同有到校服務)?

政府吧
私幼驚被趕

肥豬媽媽叻 發表於 16-12-14 04:34
政府吧
私幼驚被趕

很矛盾!又想留係私幼(上午班)多D言語學術引發囝囝進展,又怕跟唔上進度辛苦。揀政府得下午班返學時間唔理想……唉!非常苦惱

vickilwh 發表於 16-12-14 23:20
很矛盾!又想留係私幼(上午班)多D言語學術引發囝囝進展,又怕跟唔上進度辛苦。揀政府得下午班返學時間唔理 ...

經濟無問題都可以留係原校,自己自費上訓練堂

如果只係speech delay,一個月至少2堂個別ST,約7至800元一小時。要上快D排,要排隊。

我個仔細時都有呢個問題, 好似你小朋友咁大時都只係講到好少野。 佢歲半起我自費每星期1次言語治癒, 到3歲返學(佢係年尾)就漸漸進步。

當時我照排E位, 後來有到校就用到校(用到校就要放棄E位), 依家讀緊K2 4歲了, 已經完全追返, 重講得太多了。

加油呀!

回覆 貓后 的帖子

想問下你係邊上言語治療?可以pm我嗎?

我諗要睇下私校係唔係雙語+好重學術,如果都唔係太谷,可能問題無咁大
但如果speech delay仲用雙語,其實進步可能無咁快

我諗要睇下私校係唔係雙語+好重學術,如果都唔係太谷,可能問題無咁大
但如果speech delay仲用雙語,其實進步可能無咁快

nixphoenix 發表於 16-12-20 01:26
但如果speech delay仲用雙語,其實 ...

TKO翠茵會否很谷?但囝囝讀左PN兩文三語主流班半年,言語進步多左。但私校冇到校服務……

貓后 發表於 16-12-19 06:41
我個仔細時都有呢個問題, 好似你小朋友咁大時都只係講到好少野。 佢歲半起我自費每星期1次言語治癒, 到3 ...

hello 請問你b有無一段時間咬字不清啊?

我個仔細時都有呢個問題, 好似你小朋友咁大時都只係講到好少野。 佢歲半起我自費每星期1次言語治癒, 到3 ...

我女都用ing到校 同語言治療 但其實我發現 講野進步同治療無關,你覺得語言治療真係幫到?

tptyying 發表於 16-12-19 16:14
回覆 貓后 的帖子

想問下你係邊上言語治療?可以pm我嗎?

最初我喺協康上私人言語治癒

沙田有 發表於 17-3-6 23:25
hello 請問你b有無一段時間咬字不清啊?

又冇話咬字唔清, 起初佢係完全只有bb話, 唔識講野咁, 到上左堂之後就慢慢有單字, 再有句子

沙田有 發表於 17-3-6 23:27
我女都用ing到校 同語言治療 但其實我發現 講野進步同治療無關,你覺得語言治療真係幫到?
...

其實言語治癒除左教小朋友, 都好靠家長喺屋企同小朋友做訓練, 始終喺屋企時間長好多, 唔可以只靠1星期1次嘅訓練

my son have ADHD, any kindergarten is specialize in this?

peach92000 發表於 17-3-7 08:31
my son have ADHD, any kindergarten is specialize in this?
no kindergarten is specialized in catering children with ADHD, but there are international KGs that enroll students with different special needs, but I think what's important for your child at this stage is to receive early training so as to help him keeping up with his peers of the same age. My child was diagnosed ASD at 2.5 years old and she has managed to match with her age-equivalent now.

請問你女 追番時 有無咬字不清的階段呢?

沙田有 發表於 17-5-24 23:51
請問你女 追番時 有無咬字不清的階段呢?

我仔仔當時一開始係識講d 英文單字(但我地係多數講廣東話), 言語治療師話英文發音較容易, 可能較易掌握, 慢慢佢就識講, 冇經過嚴重發音唔正, 依家4歲半, 已經同其他小朋友一樣了

貓后 發表於 17-5-25 11:45
我仔仔當時一開始係識講d 英文單字(但我地係多數講廣東話), 言語治療師話英文發音較容易, 可能較易掌 ...

請問你仔仔是最初說英文單字,後來漸漸講到廣東話單字、然後句子,對嗎?我親戚的小朋友有言語遲緩,個ST又係話佢掌握英文好d,所以主要教佢英文,依家快三歲讀到一大堆英文單字但唔係句子,而且全家人也是講中文的,家人夾硬講英文發音唔啱Grammar亦唔啱,ST既training方向合適嗎?