用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 小學派位
樓主: connieqq
go

St Cat 小學派位  

嘩點解st. Cat唔公帶升小派位吧呢?相反學之園列出咁多分校既派位情況

回覆 73662710 的帖子

總覺得你呢個講法唔太令人信服。

1) 點解只有SC有一班一心攻神校之家長,而其他學校無? SC有咩吸引佢地? SC真係有個名氣值得佢地咁依靠?

2) 點解competitive既家長同學生會集中係St Cat出現而唔係其他學校? 係其他學校收生眼光差、唔鐘意呢類學生? 定呢D家長同學生真係如有培正、民生、德望等龍校收都唔會去讀? 培正、民生、德望唔比你補習唔比你考神校嗎?

我認同成績最後係家長+學生+學校教育既結合,只係睇唔到有咩理據話St Cat家長同學生係比其他學校明顯aggressive,甚至明明D人走晒去讀龍校、讀LH等等,仍話St Cat家長同學生係特別competitive。

不過有點我感受幾深,就係in過三間學校 - LH、民生、St Cat ,St Cat d考核係最考學生既cognitive ability,反而無咩非學術性既考核(包括要D家長寫東寫西煩到死),都只考小朋友問答、聯想、拼圖、配對等,其中配對搵相同果副圖,顏色一樣,形態一樣,只係形狀有少少唔同,我大人都要望真D先有答案,會唔會係咁St Cat真係搵左班勁學生就真係唔知嘞。

Vanadium 發表於 16-12-30 01:16

你好像唔係好明有部份家長的要求,他們只有一粒仔或女, 非band 1 A 不娶了。所以德幼reject 學校rate 比較低
培中因是中中,所以培幼也受少少影響,,
民中只是band 1B, 所以民幼的吸引力也受影響。

Vanadium 發表於 16-12-30 01:16

非常同意你的分享和觀察。本人報考了LH,SC。LH明顯是考學術。無論你選擇中文定英文考核,孩子要起碼識elephant, tiger, bird 才過到第一關(考英文)。第二關是聽指令、小手肌同坐定定。簡單來說,便是選擇受教且有能力的小朋友。相反,SC可以選擇語言,考的是認知,理解和推理。

另外,只要家長有參與過坊間面書/WHATSAPP 幼稚園群組,你會發現,SC的家長絕不是追逐名校的唯一,也不是「最明顯」的。當然這只是我的個人經驗,不代表全部人。

其實諗真St Cat收生真係好唔同,我選粵語in,最後真係一個英文都無,搞到我出左學校都走返轉頭問係咪仲有英文未測試,睇到佢地個揀學生標準咁獨特,連識唔識英文都唔睇,我in保良局免費幼稚園都考英文。

另聽說N班又唔會直升K,要再揀,有兄姊在讀又無著數,真係好似有d要求。