用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 小學派位
樓主: connieqq
go

St Cat 小學派位   [複製鏈接]

HimHimMM 發表於 16-12-4 11:57

至於考直私小,我覺得學校只是一個平台給小朋友學基本既知識 ...

非常感激你的分享。十分有用呀。

HimHimMM 發表於 16-12-4 11:57

至於考直私小,我覺得學校只是一個平台給小朋友學基本既知識 ...

非常感激你的分享。十分有用呀。

謝謝大家分享及分析!成績真的很不錯!

我細的都是SC K3生, 暫時見今年SC 考SFA (外傳考得算最學術), 我識有報的都己有offer, 當然我識都只是幾十人, 但都可以看到SC 學生的中英都算OK, 有冇外補人人唔同.  

英文reader oxford reading tree係好淺, 其實人人 唔駛教都識晒啦, 學生reading 水平早遠超此.  我2個仔(大已英小高小) 在幼稚園都冇出去補phonic, 靠晒學校的英文教, 出去上的是英文drama 同writing 之類.  大的考小一時己閱讀1" 以上厚的chapter book, 細(now K3) 的注重中文多左, 英文都只是讀哥哥小一,二的英文課外書.      

Connie12747 發表於 16-12-4 07:30
13-14年度K3同學仔升直資私立小學offer統計
DBSPD 男拔 31/150
DGJS 女拔萃 29/141

若果SC不是有超過千一名學生,即這些數據是一人有數個offer而絕非最終每名SC學生所考獲的小一學校結果,以上所顯示的只有直資,那考得普通或是不太好的往那(emoji)呢?為何數據沒有顯示出來呢?按百份比也並不太吸引,數字有些誤導,但數據比有啟迪班輔助的學之園靚很多

Connie12747 發表於 16-12-4 07:25
14-15年度K3同學仔升直資私立小學offer統計
DGJS 36/142
DBSPD 34/150

very useful. Million thanks

Forgetmenot999 發表於 16-12-4 22:27
若果SC不是有超過千一名學生,即這些數據是一人有數個offer而不是最終小一學生的考獲結果。按百份比也並不 ...
參考就只是參考, 可以睇下有公佈的間間幼稚園都是一樣形式, 到底是一人有10個offer, 定10人各有一offer 往往show 不到.
SC 呢種list 只covered 熱門直私,  冇cover 較冷門直私同冇show  K2轉國際Grade 1, 自行成功同大抽獎成功入神,名津人數呢.

況且人人考到都不一定自己個有份,

參考左, 有個概念而已, 不是科學統計, 無需深究.

gret  以往係一人有10個offer 會計十次  發表於 16-12-5 09:07

回覆 Connie12747 的帖子

唔係好明, 個BASE係學校學生人數?

回覆 HaYi 的帖子

其實我好好奇, 係Happy school...但又話好多人外補...實情如何呢?係學校本身happy同淺, 只係家長自己要求高?

回覆 luckybaby2011 的帖子

Base 是該校小一學位。

Connie12747 發表於 16-12-5 16:47
回覆 luckybaby2011 的帖子

Base 是該校小一學位。

不知有沒有清䀿數據列出每位SC學生最終所往的學校呢?

回覆 Forgetmenot999 的帖子

沒有學校會上網或公佈,並列出每位SC學生最終所往的學校

Connie12747 發表於 16-12-5 17:03
回覆 Forgetmenot999 的帖子

沒有學校會上網或公佈,並列出每位SC學生最終所往的學校 ...

我是指所有SC高班畢業生所升讀小學資料base on SC 總人數,包括直私官津

luckybaby2011 發表於 16-12-5 15:46
回覆 HaYi 的帖子

其實我好好奇, 係Happy school...但又話好多人外補...實情如何呢?係學校本身happy同淺,  ...
Sc 淺的,它happy 是因較淺,而是学習較多互動,学校在学學術方面会谷家長follow外面附加学習是私立幼稚園的普遍現象,因預考直私,冇家長会只靠学校,但附加学習的類别各有不同,我識的sc 家長較少報操考試之類的,通常報多啟發性,

sc 是如lh,kv谷学術的学校,如果plan 会入傳統名津可能会需外補基本野筹小朋友預備好些,如串寫,默寫,此些基本習慣sc 係冇要

回覆 HaYi 的帖子

谷家長......

Nomos 發表於 16-12-3 09:17
K2,K3冇net?是所有時間都沒

SC english lesson 只有20min, 至於net 其他時間會留在邊個課室係每班唔定,K1 net 會share 俾k2, k3

happybaby12 發表於 16-12-17 01:44
SC english lesson 只有20min, 至於net 其他時間會留在邊個課室係每班唔定,K1 net 會share 俾k2, k3
...

請問你是用家嗎?

99dogdog 發表於 16-12-17 03:45
請問你是用家嗎?

係呀

happybaby12 發表於 16-12-17 09:41
係呀

你有幾多個小朋友?讀K幾?

am621 發表於 16-12-17 10:18
你有幾多個小朋友?讀K幾?

K1
‹ 上一主題|下一主題