用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教RC家長, 學校教授中文是否足夠
樓主: happyfleet
go

請教RC家長, 學校教授中文是否足夠

happyfleet 發表於 16-12-1 22:47
非常多謝你的詳細解釋! 生活在香港, 我當然希望小朋友學繁體字, 但明白大部份國際學校中文以簡體為主。。。 ...

其實無分別,好似我個仔咁,佢係先學簡體字再自學繁體。佢寫繁體字差小小,但睇繁體香港報紙無問題。

好似我咁,係先學繁體,再在澳洲學簡體。其實我鐘意寫簡體(又快又易),睇繁體。

但喺EK 同BK唔敢寫簡體,驚俾人話B6.

Activehealth 發表於 16-12-1 21:52
ESF 小學(RC & DC唔清楚)Year 1 中文無分pathway, Year 2 才開始分, 靠老師平時上課觀察及評核。每年亦 ...

多謝你詳盡又清楚嘅解釋!好羨慕你個仔對自己咁有要求,好少IS學生自發性想學好中文的!

我地屋企廣東話同英文50/50,小朋友兩樣都流利。但讀寫方面仍以英文為主,中文認字麻麻,其中主要原因在於自從入讀ESF後佢成個重心傾向全英文閲讀,加上繁簡字體令佢混淆,之前識嘅中文都因為變曬簡體所以大部分都認唔出,更莫講話寫!所以中文突然好似由零開始。至於普通話就無特別去學,而家仍然靠食老本,好彩前幾年英普班打咗少少底。

請問有無有趣嘅普通話YouTube推介?我暫時未試過俾普通話節目佢睇。我估咁大個應該對巧虎無咩興趣?哈哈 聽我女講學校中文堂老師係用英文教中文,而並非一到中文堂就全中文語境。所以呢個模式同英普班唔同,ESF老師會用英文作為課堂語言去教字詞同普通話對答。

happyfleet 發表於 16-12-1 21:20
肯問你女現在是QBS year 1嗎? 老師有提及如何評估嗎?

係呀,但完全無提及過。其實同中文老師無乜交流,只係靠每星期一本中文reader去大概了解佢學緊乜

bamalamb 發表於 16-12-2 00:51

多謝你詳盡又清楚嘅解釋!好羨慕你個仔對自己咁有要求,好 ...

Thanks for your kind comments, 實在過獎!

阿仔最初睇YouTube 普通話卡通《熊出沒 Boonie Bears 》有英文/簡體中文版字幕選;後來睇《喜羊羊和灰太狼》及《Peppa Pigs 》中文版。可能不是每個孩子都喜歡,因我也覺得悶,但阿仔細個睇到大笑連連。

happyfleet 發表於 16-12-1 20:24
請問如何可以入到pathway 3? 會以什麼方式評估? 如果入到pathway 3, 我想應該可以保持中文不致太落後本地學 ...
ESF/RC/DC其實在中英數這三科都會有streaming,分groups教授或有不同程度的工作紙, 務求讓學生按自己的程度學習。中文是較明顯在初小已經分班而上,但其餘兩科則繼續在同一課室內發生。我仔在高小階段,老師才間中抽他們幾個同學另外上MATHS。

所以不要因此而有負擔去想"如何入到pathway 3",這種追逐意義不大。你有心在中文幫他一把,就鼓勵多讀中文書,看看成語動畫(網上有大量普通話的)就是。

孩子讀國際學校,家長應早點刨學校website和annual report,嘗試進入不同的教與學模式,有助孩子成長。

引用:Quote:happyfleet+發表於+16-12-1+20:24+請

原帖由 Radiomama 於 16-12-02 發表
ESF/RC/DC其實在中英數這三科都會有streaming,分groups教授或有不同程度的工作紙, 務求讓學生按自己的程度 ...
因為小朋友將會在1月有不同學校的面試, 有簡體中文, 繁體中文, 英制, IB制。。。。當然有學校收已經非常開心, 但心中仍有些幻想如果我有得選擇, 那些學校會適合自己小朋友。

所以非常多謝有中學的家長分享心得。我這個新手, 好像來去選學校就比較著重中文要繁體定簡體, 擔心小朋友對中文失興趣, 而忽略了其他選學的重要因素。

happyfleet 發表於 16-12-1 15:15
小朋友現時讀國際幼稚園, 喜愛中文書, 在家說廣東話。如果入到RC, 估計只能入pathway 2, 因為認字不是太多 ...

What is pathway 2 or 3

callmebabe 發表於 16-12-2 23:47
What is pathway 2 or 3

英基小學中文課程預期目標2013

回覆 Radiomama 的帖子

Radiomama, 你好!你提到恨不得孩子被編去Chinese B instead of Chinese A, 可否指教為什麼呢?
我們的小孩今年五月剛從local school轉入ESF讀Year 5,小孩是十二月生,本身中文不太好因為四年前回流香港,轉ESF前在local school 是大B讀三年級,轉校後全班最細,由於local school和 ESF的學制不同,我們主動要求學校把孩子放在中文低一級的pathway,好等孩子可以在少一點壓力下適應英數科的教學,但後來有家長對我們說低一級的中文pathway,要求很低孩子會學到不太多,我時常在想會不會是做錯了。

MGTM 發表於 16-12-4 15:18

Radiomama, 你好!你提到恨不得孩子被編去Chinese B instead of Chinese A, 可否指 ...

中學的Chinese A & B, 所指是IBDP考不同卷,Chinese A 相當於把中文作為first language, 文學及語文並重;能考取bilingual diploma是一份honor (Eng A & Chi A), 但學生要付出的努力是不能少。

謝謝你的回覆,這對於將來投考大學,有沒有影響呢?可能這topic已經在BK 討論多次,因之前沒有上太多國際學校版,也請指點在那兒可以找到資料。

請教RC全名是甚麼?

rachmama 發表於 16-12-15 10:51
請教RC全名是甚麼?

Renaissance college

MGTM 發表於 16-12-4 16:45

謝謝你的回覆,這對於將來投考大學,有沒有影響呢?可能這topic已經在BK 討論多次 ...

以IBDP成績報本地和海外大學,会看總分(滿分45),個別學科有subject requirement, 假如一個學生總分42,謮中文A(水平高D), 另一個取43分,中文B, 其他科目選擇和分數一樣,第一個会無缘港大医科,這是真實個案,港大要求最低43分才有面試機會。所以有家長或學生想學好中文,但考試不想考chinese A, 其實IBO和本地大學也有留意本港學生選擇中文A/B情況,各間學校亦有自己分流要求

據我所知RC的中文(pathway 3)缺乏循序漸進的教學過程,1-3年級很淺顯。4-6年級相對加深許多,到了中學Chinese A幾乎是飛躍似加深。除非家長自己或校外進行系統的跟進,否則即使升到中文A,中文的底子也不算好。

回覆 poonseelai 的帖子

謝謝你的解釋,明白了!