用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救 P.4 數學差
go

求救 P.4 數學差

阿仔有私補, 但考試每次只有六十幾分.
個姐姐好有心机教, 但阿仔成日都好似發夢咁, 我應該轉老師嗎? 或到補習社上專科補習嗎?

姐姐仲有補中文, 這科分數就有八字頭. 所以我一直無轉老師

王家爸爸  老實講,數學概念好重要,唔係有心教就得。  發表於 16-12-2 16:20

佢錯乜?唔識做、唔識解題或唔小心?

sharonso2 發表於 16-12-1 14:21
個姐姐好有心机教, 但阿仔成日都好似發夢咁, 我應該轉老師嗎? 或到補 ...

我仔D同學,有D都係語文高分,數低分。。。

數要高分,真係要由小一至小四既內容都好熟先得。。。

試下找返以前D卷或練習再做,現在教的又睇下邊部份唔明。。。

要懂轉。有些時候,小朋友會識學校教的,因很直接,但測考題目要轉彎,就會唔識。

sharonso2 發表於 16-12-1 14:21
個姐姐好有心机教, 但阿仔成日都好似發夢咁, 我應該轉老師嗎? 或到補 ...
有冇同補習姐姐溝通過?

MrBeast 發表於 16-12-1 16:36
有冇同補習姐姐溝通過?

姐姐都唔明點解會錯咁多,佢響度教時阿仔係識做。

由於我都唔多識教,每次我教佢通常都係考試前,一面教一面鬧,我見到佢都覺得可憐。

為免傷和氣,所以請姐姐幫手教,但成績未如理想!

sharonso2 發表於 16-12-2 00:51

由於我都唔多識教,每次我教佢通常都係考試前,一面教 ...
或者你和姐姐一起分析份卷錯什麼,出一些題看他點做、錯係邊,eg,3/4 位乘除數的steps、圖型、etc,前者主要都是重複操練,後者一些空間感的訓練或可幫到

一路教,一路鬧,係發洩,於事無補。明白係會好嬲,但佢心裏憤恨或懼怕被亞媽鬧,邊聽得入腦。

教完試做唔同類型的題目,轉個彎都識,先係真識。

回覆樓主:

數學科,我覺得老師作用都很大。我中學數都算中上。但現在仔有唔明的,首先叫他找爸爸,因爸爸的方法簡單明瞭。我這種叫做識做唔識教

試下轉老師教。全科都識教的老師好少。

little_yolky  你就好,我C6中英數都教唔到。  發表於 16-12-2 18:20

多謝你們的見議, 我會再同補習姐姐傾下, 睇下用咩方法令阿仔明白D, 希望佢唔好怕左數學.

而我亦要控制下自己情緒, 唔好成日鬧佢.

多謝大家!!

bbforever 發表於 16-12-1 14:59
我仔D同學,有D都係語文高分,數低分。。。

數要高分,真係要由小一至小四既內容都好熟先得。。。

有啲人文字邏輯強,數學邏輯弱。

sharonso2 發表於 16-12-2 00:51

由於我都唔多識教,每次我教佢通常都係考試前,一面教 ...
小朋友邊類數學題特別弱?從中可能可以揾到問題係邊度,然後針對問題解決。

Jane1983 發表於 16-12-2 07:32
一路教,一路鬧,係發洩,於事無補。明白係會好嬲,但佢心裏憤恨或懼怕被亞媽鬧,邊聽得入腦。

教完試做唔 ...
係呀, 我之前都係鬧得好勁。後來發現阿女一唔識做(任何卷)就會好驚, 因為驚我鬧。咁驚=個心亂=識既都變唔識=仲死多二錢重。前幾日統測, 我教阿女唔識唔緊要, 要冷靜, 冷靜至可以腦仔諗到嘢, 要pass咗唔識既先, 有時間至回頭做。
咁佢又好, 真係聽講, 仲好驕傲咁覆述一次佢點樣冷靜, 後來點樣識做。

Jane1983    發表於 16-12-2 20:40

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky  你就好,我C6中英數都教唔到

我老公中二開始掛住 溝女同學,冇讀過書, 中五居然數學可以合格

回覆樓主:

回覆:IloveJJ 的帖子

試下轉老師。
數學一定一定要幫學生開竅!!死做死教效果十分低!
你見有D學生數學突然勁左好多(男仔尤其係),就係咁!