用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問今年,仲有無什麼「君子協議」?例如沙田區? ...
go

請問今年,仲有無什麼「君子協議」?例如沙田區?

有參加啲簡介會,都有聽到呢樣嘢⋯⋯其實係咪區區有?

王家爸爸  通常啲比較多弱校既區會有   發表於 16-12-1 13:42

我聽中西和灣仔區簡介會都無提過﹗

aptcan 發表於 16-12-1 12:01
灣仔應該係冇的

aptcan 發表於 16-12-1 12:01
中西區同灣仔區啲學校咁勁,校長唔駛玩呢啲野。

CornFlakes   明晒  發表於 16-12-1 13:49

黃大仙有

最近聽文理簡介會, 有家長問, 校方回應是不接受本區叩門

Cat108 發表於 16-12-1 11:10

"君子協定"係過去三年為解決出生率低迷且區內B1位多過B1生而顯生出來的解決方案,除著出生率逐漸回升,相信這協定將會漸漸消失,其他區域不太熟識不敢胡亂猜測,我想分享"沙田區",我覺得會原用過去兩年做法,甚至乎以後都會採用這方法,除非出生率高到一個地步就連B1a學生都會想到處叩門吧!這方法就是,把"叩門位"不作公開招攬,而改為"致電"於自行時有報該校的落選之"備取生"名單逐一邀約詢問是否有興趣入讀,其實,這方法相當有效,可以在自行階段有效地"綁住"一群心大心細嘅B1學生,想"叩門"嗎?!只要"自行"揀我就自動成為""叩門名單"" 的 ""備取生""了.

無論是與否,若然該所中學係適合孩子的,都不要放棄呢!

little_yolky  真係仲有排做君子,係出年升中果批先明顯見學童回升。  發表於 16-12-2 09:27
洋蔥頭媽咪  同意,B1有位多都一定揀番未能盡收嘅精英先  發表於 16-12-2 08:22
wongkaka  AGREE  發表於 16-12-1 19:03

YmOra 發表於 16-12-1 18:51
"君子協定"係過去三年為解決出生率低迷且區內B1位多過B1生而顯生出來的解決方案,除著出生率逐漸回升,相信 ...

東區仍有!
聽學校校長講,校內某b1學生唔知係米自行出左咩問題,要等大抽獎派位,派左去間b3,家長搵校長求救,睇下幫唔幫到手原區搵b1中學收,點知校長盡力幫佢聯絡中學搵學位,D中學校長知道佢派左入b3中學,更加唔肯比學位出來。係因為b3中學收生已經有困難,如果再響佢地手上拉多一個人走,間b3中學又少一個學生,所以佢地因君子協定,不能奪人學生!
卒之明白君子協定嘅真諦

little_yolky  呢D情況要跨區叩。  發表於 16-12-2 09:28

ms.aeroplane 發表於 16-12-1 19:12

我估"君子協定"大概宗旨於各區實施都會係一樣,而(細節)運作就因應區域不同而有所[調節]或[變種]而矣!

YmOra 發表於 16-12-1 20:54
我估"君子協定"大概宗旨於各區實施都會係一樣,而(細節)運作就因應區域不同而有所[調節]或[變種]而矣!

...

我相信都係,始終b1入左b3是極小數,亦關乎佢玩E個遊戲是技術上失誤所致!反而b2入b3機會率高D。但能否叩返入b2,就唔肯定了!

王家爸爸  B1入咗B3既最大可能性係,入錯選校號碼,所以填既時候,需要小心啲。  發表於 16-12-2 16:48

醒目開學勳章

Cat108 發表於 16-12-1 11:10

沙田應該有,我記得聽某校講座有講過

ms.aeroplane 發表於 16-12-1 23:45
我相信都係,始終b1入左b3是極小數,亦關乎佢玩E個遊戲是技術上失誤所致!反而b2入b3機會率高D。但能否叩 ...

B1入左B3或耐唔耐都會聽到D"不可思議"的派位結果,有寫開程式的人會好明白整個(大抽獎配對)程序裡,就算在EK討論過程都會發現其複雜性,交由電腦處理會輕省一些,但都會存在一些[例外]事件發生,到底"教育局"點處理D"例外"情況呢!無人知,不過,我有提醒身邊友人當遇著這類事情,務必要到"教育局"尋求幫助,因為,若然真的發生[例外]事件,教局會知,她們必定會盡力幫助學生入讀返[[適合]]的中學,若然敎局處理後結果不變,亦可証明是次大抽獎沒任何事故發生呢!

回覆 YmOra 的帖子

你意思係如果肯定是B1生而排志願冇錯又碌左入B3可向教育局查明死因?我怀疑這例外case会吾会係人手輸入电脑時入错?

YmOra  若然考慮晒所有可能性皆指向無理由入B3的話,我提議向教局求助.  發表於 16-12-2 23:14
papa71  如果你話三次呈分排名都係級一...呢類咁特別例子就唔駛講啦  發表於 16-12-2 17:15
papa71  其實,你又點"肯定"係B1生呢?!  發表於 16-12-2 17:11

YmOra 發表於 16-12-2 10:48
B1入左B3或耐唔耐都會聽到D"不可思議"的派位結果,有寫開程式的人會好明白整個(大抽獎配對)程序裡,就算在EK ...
派位程式相對簡單,應該無機會出差錯,反而資料輸入出錯既機會大啲。正所謂 garbage in, garbage out,資料輸入出錯,輸出結果自然有問題。

kkhon  這個就是我一直怀疑的  發表於 16-12-2 16:57

kkhon 發表於 16-12-2 16:41
回覆 YmOra 的帖子

你意思係如果肯定是B1生而排志願冇錯又碌左入B3可向教育局查明死因?我怀疑這例外case ...
無論嘜野原因,B1生碌咗入去B3學校,即使可以向教育局查明死因,但係又有很幾大作用?難道教育局可以叫你心儀既學校開多個位俾你?所以最好都係填得清楚啲,減少出錯機會。

回覆 王家爸爸 的帖子

是的,就算出錯,学位已额滿可以点