用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸大附屬 result
樓主: mrivan
go

浸大附屬 result

karineko 發表於 16-12-12 15:45
HI, 想問下
1)係唔係無校服?
2)係唔係無茶點食?
唔需要著校服,可以日日同小朋友打扮.....

有茶點時間(主要係俾小朋友習慣自理),茶點由家長自己準備,小朋友帶回幼稚園。

明年開學前會有一個課程簡介會,到時會講得好詳細,放心。

Marv 發表於 16-12-12 18:46
唔需要著校服,可以日日同小朋友打扮.....

有茶點時間(主要係俾小朋友習慣自理),茶點由家長自己準 ...
想請教你小朋友讀緊k幾?學校係咪真係訓練到個小朋友好醒同唔再怕陌生人?聽人講畢業生浸幼出來的都好醒同impressive.
英文有外補嗎?

angelying1221 發表於 16-12-12 19:51
想請教你小朋友讀緊k幾?學校係咪真係訓練到個小朋友好醒同唔再怕陌生人?聽人講畢業生浸幼出來的都好醒同i ...

我個女今年以超細B身分讀K1, 佢本身性格有啲慢熱但說話能力高。而家讀左幾個月,佢已經好主動同人打招呼,又有禮貌(多咗講唔該,多謝,咳會用手掩口)而呢樣野我喺屋企教極佢都唔聽,但浸幼唔知用咩方法教得到佢。我去過觀課,見啲小朋友都好主動舉手又有禮,返學好開心。而老師都好細心照顧小朋友。
另外浸幼都會訓練小朋友自理,我覺得呢間學校雖然學術唔深,但訓練小朋友自理能力,presentation同埋自信就已經係我想個女學既野黎,以一個用家黎講我覺得浸幼好好!

Kay1203 發表於 16-12-12 20:53
我個女今年以超細B身分讀K1, 佢本身性格有啲慢熱但說話能力高。而家讀左幾個月,佢已經好主動同人打招呼, ...
聽到你咁講真係好鼓舞,恭喜您幫囡囡搵到間好學校,我都係想我囝囝可以變到咁叻😄

我個女今年以超細B身分讀K1, 佢本身性格有啲慢熱但說話能力高。而家讀左幾個月,佢已經好主動同人打招呼, ...

多謝你的分享。其實我心大心細。見你咁講,真係我想要既。想小朋友開心學野,至於學術深淺唔係我考慮的因素。培養個人正確觀念、價值觀比任何事重要。如果可以有校服著就更好

睇你女兒的改變,我都好想確定我女兒入讀浸幼

dvdbb2003 發表於 16-12-12 22:08
多謝你的分享。其實我心大心細。見你咁講,真係我想要既。想小朋友開心學野,至於學術深淺唔係我 ...

贊同,你地系被錄取到咩班?

caizhimin51 發表於 16-12-12 22:58
贊同,你地系被錄取到咩班?

我考am收左am

angelying1221 發表於 16-12-12 19:51
想請教你小朋友讀緊k幾?學校係咪真係訓練到個小朋友好醒同唔再怕陌生人?聽人講畢業生浸幼出來的都好醒同i ...

我小朋友K3....同準K1....

英語要外補,除非家庭語言係英語,就算我喺屋企同佢全程英語,都唔及外邊一星期一/兩節個半鐘既純英語效果,呢個係好現實問題,小朋友喺屋企係知道可以講廣東話,冇壓力要全程講英語,而且老實講自己亦唔係native English speaker,用詞方面唔及外語老師生動,喺屋企亦冇幾個小朋友一齊用英語交流,效果分別好大。
另外,普通話的話,學校有課外班可供選讀(自費),我見啲同學都可以掌握都合理既程度。

浸幼主要係培養小朋友自信,自理能力,學術水平方面則配合年齡,唔會谷,唔會拔苗助長。偏重社會/生活方面既學識。

唔敢講浸幼生好醒....只可以話「懶醒」.....大部份都好有自信有個性....不過記住一點就係幼稚園只係小朋友生活既一小部份 ,家教/身教 都對小朋友成長有好大影響。

Marv 發表於 16-12-13 11:27
我小朋友K3....同準K1....
多謝媽媽分享。我但求呀仔永遠唔係人地問問題,佢企係我後面攬住我雙腳唔肯答我都已經好滿足。
應該都會接受offer但唔知點先可以成功轉番上晏班,下晏班d時間真係唔好用。都校車問題都未諗掂。
媽咪係去邊到補英文呀?可以再分享小小嗎?
謝謝!

angelying1221 發表於 16-12-13 11:46
多謝媽媽分享。我但求呀仔永遠唔係人地問問題,佢企係我後面攬住我雙腳唔肯答我都已經好滿足。
應該都會接 ...
寫信要求轉上午班,如果有上午班家長唔留位,可以補上。

去邊間上英語,好睇你住邊區,不過我有朋友住好遠都送去金鐘英國文化協會,我自己就報讀區內既,唔想小朋友咁頻撲。

回覆:浸大附屬 result

我會放兩個am位,祝大家好運

Marv 發表於 16-12-13 11:59
寫信要求轉上午班,如果有上午班家長唔留位,可以補上。

去邊間上英語,好睇你住邊區,不過我有朋友住好遠 ...
謝謝媽媽回覆!學校都好周到,回條都寫明先註冊便可申請轉上午班,希望成功。

鈴瑾 發表於 16-12-13 12:15
希望可以攝到你個AM靚位啦

鈴瑾 發表於 16-12-13 12:15

你問你是否有更好選擇嗎 ?

回覆:kkho_816 的帖子

12月細b想repeat做超大,今年打算讀有學劵同近屋企學校先