用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我女認英文字好弱,有無介紹邊度學phonics好 ...
go

我女認英文字好弱,有無介紹邊度學phonics好 [複製鏈接]

我女k3,k1開始學校教phonics,但無咩效果,佢認字好弱,串字直情唔掂,想比佢出去學phonics,大家有無介紹,謝謝。
ps 已每晚陪讀。

16    0    1    0

坊間不外乎是Jolly Phonics, Letterland, RWI...
仲有D係美國嘅... 但我忘記左叫咩名~

Jolly Phonics, Letterland, RWI...<-- 呢三種好似都係英國嘅(有錯請指正), RWI就肯定係, 因為係Oxford出嘅~

我前排都幫小朋友搵Phonics班, 所以爬過下文, 我嘅理解係Jolly Phonics同letterland都用比較活潑嘅方式令小朋友記得個音, 例如動作, 故事, 唱歌等, 上堂亦比較多活動, 應該幾好玩~

RWI就練習多D, 佢會15分鐘不斷練習發同一個音, 務求令小朋友一見到個字就即刻識發音, 又會用30分鐘不斷練習blending... 上堂一定無前兩者咁活潑咁多元化, 但又未至於悶嘅~~

我最後揀左RWI俾我小朋友上, 只係上左一個月, 一星期上一堂, 每堂一個鐘, 未見到效果(我相信都唔會咁快有效果), 但見佢唔抗拒都上得開心, 都打算俾佢繼續上~ 所以效果方面我暫時俾唔到意見你~

同埋RWI有個環節, 係會讀個音等小朋友寫返個字出來, 我期望咁嘅練習對佢將來默書會有幫助...

當然, 都要睇小朋友性格, 先知咩形式嘅課程佢會吸收D~~

可上YOUTUBE, SEARCH 下 PHONICS
https://www.youtube.com/watch?v=hBAuIzZttP4

每日睇10分鐘

回覆:Binlojai 的帖子

多謝你呀!好詳細,我女學校係學jolly phonics,我見人話letterland係用圖像教,但又唔知同jolly有咩唔同。我女怕悶,記性又麻麻,有趣嘅教學方法(最重要個老師有興)岩佢多啲。我想問下你係邊度學緊?

回覆:LODAVID 的帖子

都係好嘅方法

回覆 BB20111102 的帖子

我仔係babington學RWI呀~

RWI真係唔會有趣, 形式千篇一律, 因為佢個課程要跟牛津規定嘅標準, 唔可以加減刪改。

我星期日剛上完babington搞嘅家長seminar, 教我地係屋企點教小朋友phonics, 係seminar度個老師示範俾我地睇, 我地就好似學生咁參與, 我發現成個過程根本無空間俾我覺得悶, 因為係要老師講一個音, 我地就要即刻跟住讀, 不斷重覆, 而節奏係好快嘅, 1秒1個音, 加埋用flash card嘅速度去show張字卡出來... 所以... 個老師有唔有趣對個課堂無影響, 我估小朋友亦無空間去感受個老師有唔有趣... 因為成個課堂都顧住睇卡讀音記音, 我覺得都已經應接不暇.... 我估我仔都唔會覺得時間難過~

當然, 都係果句, 唔排除有小朋友係非常唔鍾意呢種上課模式... 不過我估大部分小朋友都OK, 因為有群眾壓力, 見成班小朋友讀, 通常都會跟住讀... 不經不覺就學識左...

回覆:我女認英文字好弱,有無介紹邊度學phonics好

都k3了,可以正正經經上一個鐘既課啦,唔需要好有趣。我個仔去學RWI 一年,幫助好大,因為課程好著重blending,當然有些始終都係要死記既。

Binlojai 發表於 16-12-1 17:37
回覆 BB20111102 的帖子

我仔係babington學RWI呀~

我吾得閒去free seminar ,請問可否簡略講下點樣在屋企教返小朋友phonics ( rwi) many Tks

引用:都k3了,可以正正經經上一個鐘既課啦,唔需

原帖由 mntabo 於 16-12-01 發表
都k3了,可以正正經經上一個鐘既課啦,唔需要好有趣。我個仔去學RWI 一年,幫助好大,因為課程好著重blendi ...
請問有咩成果?

引用:我女k3,k1開始學校教phonics,但無咩效果

原帖由 BB20111102 於 16-12-01 發表
我女k3,k1開始學校教phonics,但無咩效果,佢認字好弱,串字直情唔掂,想比佢出去學phonics,大家有無介紹 ...
你有冇叫佢朗讀呢?開聲朗讀幫到佢認字,同時家長亦方便知道佢程度。Phonics我覺得要喺屋企多練習,鞏固咗先幫到串字,當中冇可能冇drilling,但用遊戲形式溫習,小朋友就開心啲,吸收得好啲囖。
利申:自己教囡Phonics

jestella 發表於 16-12-2 12:35
你有冇叫佢朗讀呢?開聲朗讀幫到佢認字,同時家長亦方便知道佢程度。Phonics我覺得要喺屋企多練習,鞏固咗 ...

totally agree!

我自己在家教阿女(4歲) phonics, 話就話買左Oxford Phonics World (level 1-5)去教, 但其實我教佢26個basic sounds後 (完成level 1), 現在剛開level 2 (short vowels), 就多數靠平日伴讀時教佢blending, 要從平日閱讀中俾機會佢應用blending, 佢先容易pick up。

好多人話自己小朋友己睇到好高level ORT, 點解唔識串字, 又未認到, 其實誤解左"睇", 同"完成"果個level, 係兩回事。
我會要求小朋友自己朗讀到, 先算完成某個level。

好多人以為"伴讀", 就係小朋友聽和睇圖畫, 聽住父母去讀字...

我要求伴讀, 係要鼓勵小朋友自己朗讀, 佢讀到唔識, 鼓勵佢自己試下拼個音, 錯左唔緊要, 慢慢就明白固中技巧, 而且phonics亦有好多exceptions係不能用blending去讀, 只可以去記住。

但keep住恆常朗讀, 小朋友認sight words和學拼音係快好多, 甚至根本唔需要出去學phonics。坊間各種唔同phonics 系統亦冇絕對話咩係正宗, phonics本身只係一種tool去幫助認讀字, 真正要學最準發音, 都係要靠睇音標 (phonetics)。

補充: 學拼音想學得快上手, 係要配合恆常大量閱讀。如果只係俾錢出去上堂, 平時完全唔會自己朗讀圖書, 好多學左一兩年, 都唔會記得d short and long vowels, 亦唔知點去做blending。

我識唔少身邊睇英文書睇得叻o既小朋友, 都係冇刻意出去上phonics班, 只係keep住不停睇書不停問點讀, 慢慢就自己摸索到識讀識串字。

Felix223    發表於 16-12-6 16:42
LODAVID  同意  發表於 16-12-5 18:12

引用:Quote:jestella+發表於+16-12-2+12:35+你有

原帖由 Elenalan 於 16-12-02 發表

我自己在家教阿女(4歲) phonics, 話就話買左Oxford Phonics World (level 1-5)去教, 但其 ...

完全認同!!!
所以我打算小三左右教小朋友IPA,終生受益

回覆樓主:

k3 適合串字?

Ireneyoung 發表於 16-12-1 23:16
我吾得閒去free seminar ,請問可否簡略講下點樣在屋企教返小朋友phonics ( rwi) many Tks
...
好難用文字講啊...

我諗首先係, 家長自己要熟個音先...

之後, RWI個技巧就好似玩FLASH CARD咁, 好快咁SHOW張卡, 家長讀一次個音, 然後小朋友讀, 再SHOW另一張卡, 再讀音, 如此類推。到小朋友掌握個音之後, 家長就唔使讀, SHOW卡俾小朋友讀就得~ 大致上係咁~ 但仲有D技巧真係要睇佢示範先得, 好難用文字表達...

Elenalan 發表於 16-12-2 13:06

我自己在家教阿女(4歲) phonics, 話就話買左Oxford Phonics World (level 1-5)去教, 但其 ...
我都同意如果家長自己有能力教, 又有時間教, 真係自己教都得, 唔需要出去學~~

講到尾都係多聽多睇多讀... 擺時間落去~

就算學RWI我都覺家長要係屋企同佢溫習, 睇書, 成效先會見~ 如果真係只一個星期上一堂, 應該進展有限...

推荐Dr. Seuss的书,特别是:One fish, two fish, red fish, blue fish。
我每天和我儿子读一页新的,但是每天都从头开始读。比如,第一天读第一页,第二天读第一页到第二页,第三天读第一页到第三页。等等。等读完全书,常用的字认得差不多了。简单的书都可以读了。

多玩 Flash Cards

回覆:hongk 的帖子

謝謝

‹ 上一主題|下一主題