用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院幼稚園部 請問有無功課要做?
go

請問有無功課要做? [複製鏈接]

多唔多亲子功課?大約幾多功課呢?我想揾Happy School或天主教幼稚園,不過好驚要小朋友幼稚園就做功課,呢間係唔咁呢?

4    0    0    0

一天三樣

K1 現在一天一或二樣,但20秒內完成

astro_girl 發表於 16-12-1 19:52
K1 現在一天一或二樣,但20秒內完成
Sounds ok!

回覆樓主:

K1 下學期開始寫字
K2 寫字,詞語
K3 造句,寫文
親子功課,全年一至兩樣,自由參與。

想問下用家...高主教算係上堂時係活動教學咁定係要好坐定定咁聽書呢?  

moledy 發表於 17-3-30 15:21
想問下用家...高主教算係上堂時係活動教學咁定係要好坐定定咁聽書呢?

要坐定聽書的

egg.plant 發表於 17-3-30 17:00
要坐定聽書的
請問你是否用家呀? 你小朋友K幾呀? 我好擔心小朋友唔知適唔適應K2-K3校園生活..佢本身係讀緊一間國際幼稚園平時我估係聽下故事呀, 做下勞作呀, 大肌肉玩耍呀咁...不過可能這個是K1, 下學期都有渣筆的..但我驚太過刻板唔知會唔會令佢唔鍾意...可否講下大至上既上堂模式呀..因為我自己都好小接觸到高幼既教學模式, 謝謝你...

moledy 發表於 17-3-30 17:40
請問你是否用家呀? 你小朋友K幾呀? 我好擔心小朋友唔知適唔適應K2-K3校園生活..佢本身係讀緊一間國際幼稚園 ...

Please check PM

moledy 發表於 17-3-30 17:40
請問你是否用家呀? 你小朋友K幾呀? 我好擔心小朋友唔知適唔適應K2-K3校園生活..佢本身係讀緊一間國際幼稚園 ...

我也有同樣擔心。如果要靜靜地坐喺度聽書,真係有啲難度

utshoward 發表於 17-4-3 23:02

咁你點決擇?

moledy 發表於 17-4-4 07:55
咁你點決擇?

揀唔落手 :(

utshoward 發表於 17-4-4 09:18
揀唔落手 :(

我決定左了

utshoward 發表於 17-4-3 23:02
其實不用擔心, 我仔仔都是活潑型, 但回到學校能坐定定上課。老師有他們辦法教小朋友。

回覆樓主:

其實唔駛担心,雖然話坐定聽書,但內容好活動,老師們預先整咗好多教材,教學方式好活動,雖不致要走嚟走去,但好interesting, 比機會小朋友多嘗試。 如果你小朋友成為學生,年中學校會安排一次觀課,你會了解更多。學校課程很有趣,一啲唔悶(according to 我女反應)。而且學校教德育很好,唔pushy, 但小朋友真係學到正面嘅德育態度。小女係舊年畢業生,K2 時從原來國際學校式K1轉去,都係活躍型,老師好有愛心 guide 佢,比好多鼓勵佢去做好,整體學校氣氛好好。

annie0517 發表於 17-4-14 10:18
其實唔駛担心,雖然話坐定聽書,但內容好活動,老師們預先整咗好多教材,教學方式好活動,雖不致要走嚟走去 ...

你好,黎緊小女將會插k2,由國際幼稚園過去高幼讀,請問你覺得高幼英文需要外補嗎?我囡囡而家學校係活動教學,都担心佢唔會咁快適應,請問老師對插班同學有冇多少少協助?謝謝

moledy 發表於 17-4-4 10:24
我決定左了

請問你決定左讀高幼嗎?

icebbs 發表於 17-6-18 00:01
你好,黎緊小女將會插k2,由國際幼稚園過去高幼讀,請問你覺得高幼英文需要外補嗎?我囡囡而家學校係活動教 ...

我女都係k2插班,雖不是國際學校,但都係由一間以英語為主教學的學轉去。我女開始時都好似唔識反應,老師跟我溝通,我請老師比少少時間我女適應,解釋佢可能習慣了英語對答反應快啲,於是老師慢慢guide 佢,約2-3個月,我女都習慣了廣東話溝通。

annie0517 發表於 17-6-19 22:00
我女都係k2插班,雖不是國際學校,但都係由一間以英語為主教學的學轉去。我女開始時都好似唔識反應,老師 ...

Thanks Annie

請問你覺得高幼英文係咪好淺?
同埋有冇後悔轉過去?女女當時翻得開心嗎?
有冇邊科要外補?

icebbs 發表於 17-6-19 22:09

Thanks Annie

我女返學好開心,好吸收到老師教嘅嘢。除了中英數,老師會講好多類似常識嘅課題,引導小朋友自己思考,再講出自己嘅view. 高班觀課日,我見佢哋要小朋友分組,用環保做題,有照片引導,比小朋友分組討論,然後每組present 自己討論得到嘅結論,我以為咁細都係也也烏,結果大部份組,講得都幾有point (當然會加咗一啲小朋友嘅天真元素),但好surprise 佢哋真係做得到。

至於課程深淺就要睇自己要求啲乜,中文我覺得深嘅,高班畢業已寫緊啲幾深嘅字同造句。英數我覺得應付到小一入學。我女K1 間學校好深㗎,高班畢業已懂諗乘數表,日日操英文,k2 假期做升小二作業又點,我女日日都話唔要返學,佢點深對我嚟講都冇用。

我自己希望小朋友能適應群體生活,開心上學,德行從小養好較為重要。我女都係曳曳豬嚟㗎,一日都試大人 (包括老師) 底線嗰隻,但老師好有愛心,同好有方法教導,對我嚟講好重要,所以我感恩小朋友過咗兩年開心又學到嘢嘅幼稚園生涯。

我聽老師講,今年新課程教程比我女那年度調深了。看看有冇現屆家長比到資料你哋參考。
‹ 上一主題|下一主題