用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培橋 VS 陳守仁
go

培橋 VS 陳守仁

培橋 VS 陳守仁,你地點揀?

回覆 laprairie 的帖子

沙田培橋已有offer,陳守仁亦入了 3rd round Interview  
培橋有中學,普教中、數,學校資源充足; 但中學上大學一般陳守仁語言環境好,有朋友囡囡讀得好開心,功課壓力少;但無中學跟
一月尾陳守仁出result,如有offer,唔知點取捨好!?你會點揀呢?

laprairie 發表於 16-12-1 00:15
培橋 VS 陳守仁,你地點揀?

confirm pk , 等陳offer.

一定是陳守仁。同你一樣都陳守仁3rd round,指教指教

回覆:培橋 VS 陳守仁

有3rd in, TSL好大機會,係早定遅收到通知。我覺得視乎小朋友能力,TSL要呈分,唔多唔少谷及6年後要煩過,當然好大機會去band 1中學。培僑有中學,小學冇咁谷,輕鬆啲,但中學暫不時band 1.

joeycj 發表於 16-12-1 22:30
有3rd in, TSL好大機會,係早定遅收到通知。我覺得視乎小朋友能力,TSL要呈分,唔多唔少谷及6年後要煩過, ...

有睇舊帖都知,入3rd in唔可以話遲早收。無記錯佢地250個入3rd in,  收150人。 校長話入左3rd in都可以收reject

回覆樓主:

呢兩間一定係陳守仁。

巧合地,識幾個讀陳的,都讀得好好,有一個舊年升中,去了好好的中學。所以會選Tsl。

retriever 發表於 16-12-2 07:36
有睇舊帖都知,入3rd in唔可以話遲早收。無記錯佢地250個入3rd in,  收150人。 校長話入左3rd in都可以收r ...

好似係 400 3rd in, 收 150, 其他 waiting. 其他人話機會大 可能係因為有好多有 TSL offer 的小朋友,都好有可能有神校 offer, 會取神校而捨 TSL...

LamLam08 發表於 16-12-2 07:48
好似係 400 3rd in, 收 150, 其他 waiting. 其他人話機會大 可能係因為有好多有 TSL offer 的小朋友,都好 ...

噢! 你岩!

記返起係400個入3rd in.  當時計過即有250 個 buffer做waiting,  所以記錯數字。

250 個buffer咩都夠啦。

對, 守仁爭取既孩子,同神校近。另,一心抽獎,有幾大私小offer 亦可能放棄守仁。

但話waiting遲早收有d誇。

Jane1983 發表於 16-12-2 07:47
巧合地,識幾個讀陳的,都讀得好好,有一個舊年升中,去了好好的中學。所以會選Tsl。

...

可否透露咩好好中學?

英文好確係出面好得人鍾意。

Jane1983  男拔  發表於 16-12-2 08:42

LamLam08 發表於 16-12-2 07:48
好似係 400 3rd in, 收 150, 其他 waiting. 其他人話機會大 可能係因為有好多有 TSL offer 的小朋友,都好 ...

仲有邊間神校遲過TSL出offer?

大頭旻 發表於 16-12-2 08:04
仲有邊間神校遲過TSL出offer?

Cky,yw , Spb... they are not 神校 but to me, more attractive than tsl

回覆樓主:

SPB ..

正路都係陳守仁,除非你本身勁buy培僑

bubuG 發表於 16-12-2 08:06

Cky,yw , Spb... they are not 神校 but to me, more attrac ...

英華出final result未必遲得過TSL

引用:Quote:joeycj+發表於+16-12-1+22:30+ 有3rd

原帖由 retriever 於 16-12-02 發表
有睇舊帖都知,入3rd in唔可以話遲早收。無記錯佢地250個入3rd in,  收150人。 校長話入左3rd in都可以收r ...
但3rd in唔係唔計分,純sharing, 只是首輪係收咗,定waiting?

joeycj 發表於 16-12-2 18:37
但3rd in唔係唔計分,純sharing, 只是首輪係收咗,定waiting?

3rd in前大局已定。校長有講有d 3rd in 後會reject