用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園
go

根德園 [複製鏈接]

我知KV未出結果, 想先有兩手準備。
老大在LH畢業, 心知有咩優點(一大蘿, 我比90分)及需改善地方,但又覺得KV隔離飯香,見同事囡囡自覺, 中文又好, 好羨慕,上了沙田區一線小學,全級考2X

背景:
        老大LH畢業, 在小學成績約全級首15%, 中文科約85分(我最不滿), 其他科9x分。老二(二月大B)可以跟老大直入官小(九龍城區)。也會試考傳統神校(如:DXS), 試扣門更好津小。
        我倆會自己跟小朋友學業, 幼、小也有少量外補。
        老師評老二在LH好專心, 又常舉手想表達。比老大更自信、聰明,在家明顯會 “Hub”人
        姑仔(教小學中文, 有2.5YR仔仔)住隔離屋, 她好緊張自己小朋友, 連帶我家老二也受惠, 因每晚我地一齊晚飯後, 姑仔會帶領兩個小朋友有15-20分鐘中文活動, 兩個小朋友有互動學中文, 姑仔也開始編寫K1中文教材, K1開始兩老表會額外每星期一齊上中文課。

兩校優缺點
KV : 中數強, 自理好; 欠語境
LH: 各項平均, 中文稍欠語文知識, 但閱讀理解強, 還有很多優點 ; 家長需投入較多, 少少驚跟唔足老二

兩校離家距離
KV : 工人姐姐帶搭MTR , 25分鐘內(距離2個港鐵站)
LH : 搭校車,  45分鐘

學費連車費 (估算2017-18學年)
如讀KV : 4000 x 10 + 600 x 10  = $46000/年
如讀LH : 5600 x 12 + 1300 x 12 = $82800/年

外補需要
KV : $4500 x 10 = $45000/年, 必補英文及普通話,
LH : $1500 x 10 = $15000/年, 外補英文

C6無意見, 由我決定讀邊間, 因一向教育由我管

大家覺得哪間較適合 ?
   9    0    0    0

408littlepig 發表於 16-11-30 20:19
老大在LH畢業, 心知有咩優點(一大蘿, 我比90分)及需改善地方,但又覺得 ...

路過!我不是這兩間學校的用家。但亦都等緊兩間學校的結果。
LH已經2nd in 完咗,現在心情亦都好緊張,兩間學校的方針不同但亦都欣賞.            
會follow , 亦十分欣賞你對兩間作出詳細的分析!

408littlepig 發表於 16-11-30 20:19
老大在LH畢業, 心知有咩優點(一大蘿, 我比90分)及需改善地方,但又覺得 ...

LH 都要補英文?

LH 都要補英文?

LH 都要補英文?

謝謝樓主分析!(利申:等緊LH 2nd in result)

請問LH 外補$1500 只係英文就夠?係咪未計其他興趣班同考cert?

如LH 好,你呢度睇除左價錢同「未試過其他」呢個心態,點解細果個仲要考慮咁多呢?因為細果個小學係必收生,唔想放咁多資源比佢?

其實起碼你了解LH係點,又慣左多親子活動去配合,我係你就未必會轉會。

LH 透明度高啲 起碼知派去邊 也派得很好

樓主說LH 有九十分好,我反而有興趣及想了解那"十分"的不足是甚麼。

細佬係小學必收生有back up,考小一唔使擔心

LH 學費到k3 時可能 $6200 x12
到時Kv 可能仲保持 $4000 樓下一個月
2者價錢都差好遠

朋友由k1 LH 轉去重讀 Kv K1
佢有讚LH 好 但覺得Kv 更好
男孩子更需要紀律訓練 多過學術訓練

引用:我知KV未出結果,+想先有兩手準備。老大在LH

原帖由 408littlepig 於 16-11-30 發表
我係你就繼續LH,除非錢係問題

回覆 408littlepig 的帖子

每晚中文老師中文,都不用貪KV中文強啦. I vote for LH for better language environment,尤其讀開沒必要轉,另若讀LH英文不需要補吧!

vpo0615  Agree.  發表於 16-12-1 16:27

回覆 SarahGil 的帖子

其實LH需不需要外補英文昵?各位媽咪

回覆 88lo88 的帖子

我覺得LH唔洗再外補英文.
- 有NET class teacher, 日日都有英文
- 用LETTERLAND教phonics, 出名教得好, 連blending都教埋.

回覆 letterland 的帖子

人人都話在KV一定要外補英文。小朋友在KV畢業, 一直外補英文併音,目的係可以同外籍人士對話多一些。

上到小學,英文老師稱讚他學習英文很快,完全沒問題,英文算是全班最好的幾個,次次默書九字頭或一百分。

小朋友即使畢業也非常掛住KV,老師都是很有經驗和愛心,教導他們很有禮貌、自理和有紀律。給考慮中的家長參考一下!

其實讀任何一間幼稚園也有人外補, 也有人全不外補,

讀LH 唔外補, 大有人在 ; 而外補中, 英, 數, 也大有人在 , 看家長需要, 無須着眼外補與否 !

興趣班, 我指體藝班, 不是學術(中, 英,數) 讀边間KG也會按興趣報讀, 所以不是我想討論的範圍。

雖然, 讀KV 平好多, 但我想英文好D, 除了家教、看書, 我肯定會外補英文, 特別是ORAL , 所以錢其實 讀KV, LH , 都差不多 。

大家還有其他意見嗎?

408littlepig 發表於 16-12-2 11:07
其實讀任何一間幼稚園也有人外補, 也有人全不外補,

讀LH 唔外補, 大有人在 ; 而外補中, 英, 數, 也大有人 ...
Follow!我也面對跟你同一樣的問題,LH已second in都是男仔!希望出左offer後大家可交流一下。。其實讀得私校,錢已預左!但點樣令小朋友最適合是難題,各有各好。。
如課程語境LH Win,但始終男仔品格,獨立非常重要!上到小學我身邊全部朋友都認同,長遠來説中文是難學過英文!
因始自小打好基礎亦好緊要!
煩惱中。。

Follow

LH 的中文唔OK嗎?
我都等緊結果. 其實仔仔已經讀緊YORK, ENG 語境好好. 但想佢也學好PTH. 所以試下報LH.

‹ 上一主題|下一主題