用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問普通ADHD 和 資優ADHD 如何分辨 ?
go

請問普通ADHD 和 資優ADHD 如何分辨 ?

如題...
女兒剛上小一, 開始發現有些狀況, 在網上略為看了一下上面兩者的資料.  那我應先如何分辨去做那種測試 ? 在那裡做較平?見有些分享要6000大元...
女兒從小很好動, 鍾意爬來爬去, 到公園玩爬架很開心; 現上堂就遊雲, 但很喜歡看書, 不過不喜歡寫字 ; 看到好喜歡的(如卡通片會) 會過目不忘, 但討厭默書...認路和方向感超好.....

都唔知她是那種

引用:如題...女兒剛上小一,+開始發現有些狀況,+

原帖由 grassmama 於 16-11-30 發表
如題...
女兒剛上小一, 開始發現有些狀況, 在網上略為看了一下上面兩者的資料.  那我應先如何分辨去做那種 ...
去健康院叫医生寫介信,我女也一樣健康院己介去評估!

KUNG3388 發表於 16-12-2 11:53
去健康院叫医生寫介信,我女也一樣健康院己介去評估!
謝謝你的回應。請問在健康院檢查,我應檢查那種先?排期多久?

醒目開學勳章

回覆:grassmama 的帖子

你女兒已經上小一就唔同了! 小一有及早識別, 同學校傾下, 政府評估下下要等兩年, 同埋不會著重資優與否, 負擔得起可先去私人評估吧!但政府也要排, 因為如有政府報告在手可以爭取往後在學校的支援, 詳情你去過動寶寶那裡爬文看

回覆 piglet0529 的帖子

好的,謝謝你的資料,感謝!

只係喜好和性格問題,你講左佢喜歡看書,有記性,呢兩樣已足夠肯定沒有ADHD

醒目開學勳章

引用:只係喜好和性格問題,你講左佢喜歡看書,有

原帖由 eceteacher 於 17-01-13 發表
只係喜好和性格問題,你講左佢喜歡看書,有記性,呢兩樣已足夠肯定沒有ADHD ...
點解咁講? 大把ADHD係喜歡看書同好記性, 不過要專注就要食藥控制住

eceteacher 發表於 17-1-13 19:44
只係喜好和性格問題,你講左佢喜歡看書,有記性,呢兩樣已足夠肯定沒有ADHD ...

記性好就好大機會唔係ADHD???

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

piglet0529 發表於 17-1-18 21:19
點解咁講? 大把ADHD係喜歡看書同好記性, 不過要專注就要食藥控制住

做吓運動消耗體力去控制好過食藥喎,好多食到混混沌沌

Is it a must to take medication for ADHD kids?

Coralccs 發表於 17-11-19 01:27
我囡囡有同樣問題, 好似無特別大問題, 但專注方面又好似有D嘢咁, 講唔出有咩問題, 但又真係有D問題, 所以我 ...
遊戲輔導室 只是評感統問題
大約$6000 個類是教育心理學家去評估的 !

Coralccs 發表於 17-11-19 01:27
我囡囡有同樣問題, 好似無特別大問題, 但專注方面又好似有D嘢咁, 講唔出有咩問題, 但又真係有D問題, 所以我 ...
智能心理評估不會是 $1000 的

OK@aandj 發表於 17-10-24 19:44
記性好就好大機會唔係ADHD???
我仔都有ADHD, 但係佢記性都好好喎.

如果沒有傷害自己或其他人的行為,最好睇普通私家醫生,寫轉介信去政府兒童評估中心排。

回覆 subb 的帖子

佢哋請咗職業治療師 (OT)? 收$1000 做感統評估 ? 正常就算喺社福機構如協康,由一位受過正規訓練嘅職業治療師進行評估都超過$1500喎。

ADHD 評估方面,首先向學校了解一下比較正路,睇下有冇其他支援可以幫到手;有時真係要自己出聲之後,學校先注意到小朋友有被支援嘅需要。

Letter_lalaland 發表於 18-1-13 01:08
回覆 subb 的帖子

佢哋請咗職業治療師 (OT)? 收$1000 做感統評估 ? 正常就算喺社福機構如協康,由一位 ...
係中心的人評估的, 遊戲輔導室是台灣的一套, 不同香港跟歐美的一套  !
佢地係評估了,了解左小朋友問題, 才可以在該中心上堂咁解,
不是ngo !

如果要adhd 評估要教育心理學家,就要好貴!

subb 發表於 18-1-15 09:12
是台灣的一套, 不同香港跟歐美的一套  

明晒,咁聽落又應該會有分別

但係我都有向台灣當地嘅職業治療師了解過,佢哋哦邊正面對緊坊間好多未有接受正規職業治療師訓練、未獲當地職業治療師公會認證嘅感統訓練泛濫,常常令家長誤以為係相同嘅訓練,亦令到當地好多小朋友延誤咗接受正規嘅訓練。

不過都唔關我事,我只係想了解係咪有職業治療師收咁平做評估啫,可以介紹下俾身邊有需要嘅人嘛。

ADHD 評估,排政府醫院最平,搵私人執業嘅 精神科醫生仲貴。

LittleOsMummy 發表於 17-11-26 16:57
做吓運動消耗體力去控制好過食藥喎,好多食到混混沌沌

我女都運動踢足球,打籃球等

回覆樓主:

各位,我見外國有d supplements聲稱有助ADHD,請問有無jm試過?有無用?