用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 local 小學 讀到P5開始搵國際學校讀中學,不讀localP6. ...
go

local 小學 讀到P5開始搵國際學校讀中學,不讀localP6.可行嗎?

請問:現在讀緊local 小學P2,當幾年後讀到P5,開始搵國際學校讀中學,不讀localP6.可行嗎?有沒有人試過?一心想住中學讀IS。將來IB考本地大學。謝謝!

現在不轉的原因是,想學好一些中文。第二是適應能力不太好。怕中途轉IS,他融不入圈子。他目前還可以應付到local。不過成績不太好。讀的累。我不想太逼。仲有,省幾年IS的錢。

回覆樓主:

post 錯區了

回覆:local 小學 讀到P5開始搵國際學校讀中學,不讀localP6.可行嗎?

你可以post 去國際學校版。local 轉international , 主要看小朋友英文能力,及有沒有位。

如果轉IB要成積好先跟到,你見有D直資有IB的都只可以比top果一班修IB,入IS最小要eng有IS程度,如果只係一般,就算收你都好難容入...可況應該9成唔會收

Olympics 發表於 16-11-30 13:49
請問:現在讀緊local 小學P2,當幾年後讀到P5,開始搵國際學校讀中學,不讀localP6.可行嗎?有沒有人試過? ...

越大越難考入IS學校,有心想入去讀,早d插班入

其實有唔少人讀local 到咁上下轉國際, 小朋友適應力強應該無問題。唯一問題係學位及英文能力。國際學校學位非常緊張排waiting 排九年都可以排唔到。你想入Year 7 最好早啲報Year1 報定排定Waiting.