用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 特殊幼兒老師 VS 言語治療師
go

[其他] 特殊幼兒老師 VS 言語治療師

我囝囝語言+整體發展遲緩,準備升小一了,讀緊主流+到校服務,另請了特殊幼兒老師上門訓練,老師同我仔好夾,無論語言或其他方面都有明顯進步,但老師叫我要開始揾言語治療師,佢話升小學後已經唔係佢訓練的範圍,而且有D 深層問題治療師會專業D!  但我在這老師前已揾過兩個言語治療師上門做過幾個月訓練,都是有家長介紹的,但我仔完全唔合作,佢地又唔識搞我仔的情緒,我覺得無咩進展,先在朋友介紹下試下揾特殊幼兒老師,所以再揾言語治療師又有D 擔心!
想問下各位意見:特殊幼兒老師跟埋小一有幫助嗎?言語治療師有分幼兒和小學的嗎?小學的大約幾錢一小時?

其實你個老師都講得岩,言語發展去到某地步可能需要言語治療師幫手,始終都係佢地專業。而你之前的經驗可能係仔仔未必同治療師夾,又或者言語堂唔適合係屋企做都唔定。
以我認知黎講,言語治療師無分幼兒來係小學,如果上門都應該差唔多錢。有d小學有校本服務,有言語治療師去學校做,但係時間應該唔多。
我有相熟治療師,不過係中心做,唔做上門,價錢都適中,你有需要嗎?

跟語言,必定係ST比較專業:但在控制小朋友上,PST通常比較有方法。

如果PST咁講,你最好搵番ST跟語言,之前ST唔得,可能係唔夾。

Pakpak_mama 發表於 16-11-30 12:52
我囝囝語言+整體發展遲緩,準備升小一了,讀緊主流+到校服務,另請了特殊幼兒老師上門訓練,老師同我仔好夾 ...

言語治療師冇分幼兒小學㗎,語言唔好上左小學會更辛苦,因為中文會攪唔掂,我家姐個女咪係咁囉,幼稚園時講野唔好,影響社交,上左小學,中文科完全唔得!襯細個真係要攪好佢D口語呀

kakama1808 發表於 16-12-2 13:24
其實你個老師都講得岩,言語發展去到某地步可能需要言語治療師幫手,始終都係佢地專業。而你之前的經驗可能 ...

Can u pm to us.

回覆 kiki2007 的帖子

pm 左你啦!=)

如果小朋友有情報問題影響到佢學野既話你可能要考慮下做下ABA訓練喎,因為唔係單純係講野既問題

mama.olive 發表於 17-3-17 12:06
如果小朋友有情報問題影響到佢學野既話你可能要考慮下做下ABA訓練喎,因為唔係單純係講野既問題 ...

係咩黎架?

粒粒芝士 發表於 17-4-20 01:33
係咩黎架?
aba訓練係行為治療既一種,多數係密集式既一對一訓練,對於A仔同有行為問題既小朋友最有效

kakama1808 發表於 16-12-2 13:24
其實你個老師都講得岩,言語發展去到某地步可能需要言語治療師幫手,始終都係佢地專業。而你之前的經驗可能 ...

學前、學齡兒童嘅訓練需要好唔同,要了解下言語治療師嘅專長係做邊一個年齡,如果已經去到小學,仲剩係做排圖咭會冇用

mama.olive 發表於 17-3-17 12:06
如果小朋友有情報問題影響到佢學野既話你可能要考慮下做下ABA訓練喎,因為唔係單純係講野既問題 ...

請問aba行為訓練可以在那上課,有介紹的中心嗎?可以pm我嗎?

石本仔米羔 發表於 17-5-11 18:40
請問aba行為訓練可以在那上課,有介紹的中心嗎?可以pm我嗎?
PM左你啦!

回覆樓主

可以介紹特殊幼兒老師嗎?

回覆 mama.olive 的帖子

可否給我相關資料

Pakpak_mama 發表於 16-11-30 12:52
我囝囝語言+整體發展遲緩,準備升小一了,讀緊主流+到校服務,另請了特殊幼兒老師上門訓練,老師同我仔好夾 ...

可否介紹你的私人導師,我女女也有發展遲緩問題,謝謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 kakama1808 的帖子

Can u PM me?  Thanks

Please PM me. Thanks so much.

ilovecat1234 發表於 18-2-16 20:05
可否介紹你的私人導師,我女女也有發展遲緩問題,謝謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

可以pm 老師资料給我嗎?謝謝

可不可以介紹你的治療師給我?謝謝!