用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人同我一樣只報邨校的?
樓主: ilmummy
go

有冇人同我一樣只報邨校的?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

甘我女個間幼稚園唔係佢日抖個班老師做埋延展, 每日都另有老師負責延展, 而且人手好夠

回覆 now_mom 的帖子

系,只有一間有offer,都只能去馬lu 。不過唔系長全日,放5點喔,邊有咁著數D 工?睇怕到時都系要辭左份工先掂lu。

回覆 ilmummy 的帖子

係呀做家長只可以盡力寫下求位信, 打D 打去學校問仲有無位, 如果甘岩遇著有人退學你甘岩問到就有機會啦, 我個時都唔怕煩, 都有KEEP 主打去問, 同埋交K1報名表時又搵佢地講多幾句, 等佢地有印象, 所以唔好灰心主, 時間仲早, 仲有轉機的

回覆 MANDYCHOI001 的帖子

而家都叫做有一間收左佢,不過唔系好心儀個D 咯。寫左信個間可以收到就最好啦,不過我諗都會好燜水咯,因為都系區內好學校,應該唔會有人唔要個offer 吧。我唔系住個條邨,睇怕都真系好難好難。

其實區內好學校當然多人爭, 但都有人可能全日唔慣想轉半日, 或搬屋而放棄, 所以如果真係好想入不防努力D 爭取, 好似我甘雖然做後備, 但可以做到WAITING 第一個個, 就好大機會, 加油!

哈哈,你有WAITING 第一個已經好啦,尋日打去另一間未收到信的學校問,事關系5號面試嘅,雖然都心知冇信意味著咩,但都系問下有冇寄出信姐,個職員叫答我負責個同事收左工,我唔知喔。跟住我又再問多次,有冇寄出信喔?佢HOLD 左我10秒,都系答返唔知。話留低個名今日復我,哈哈當然就是冇復啦。哇,好似間學校好多人咁,得個10幾個職員,有冇寄都會唔知?真系太搞笑了!感覺間學校都太敷衍!

初初收到通知後補位第一個不知幾開心, 心諗過左註冊日一定有位, 點知一直等都係無, 去到5月再問學校都係無, 就好似你甘越來越灰心, 根主再寫信去加埋報K1 , 插班都願意等, 直至去到7月無奈比哂錢另一間唔太鐘意學校, 先至收到通知, 所以真係而家時間尚早, 仲有機會的

交曬錢先通知咪比人搵笨?

ilmummy 發表於 16-11-30 14:29

求位信寫左啦,不過相信機會只有0.01%,哈哈!睇化lu。 ...

我交左求位信,
佢都唔收。
為有第2間。
呢間同村唔收。

回覆 lam133 的帖子

我諗如果一開始就reject 左,系唔會收,人地仲有后備的,所以rej 我間我冇做任何努力。我寫左個間系waiting 。我手寫的,冇用printer ,咪當練字咯。

ilmummy 發表於 16-11-30 17:51
回覆 lam133 的帖子

我諗如果一開始就reject 左,系唔會收,人地仲有后備的,所以rej 我間我冇做任何努力 ...

係備取生,之後唔收。
為有讀第2心儀個間。

你心儀間人多未知offer.
等多陣先寄求位信。

引用:Quote:ilmummy+發表於+16-11-30+17:51+ 回

原帖由 lam133 於 16-11-30 發表
係備取生,之後唔收。
為有讀第2心儀個間。

N 班就係甘, D 人一日唔放位, 一日都無, 除非唔比第二間錢一直等, 否則D 錢都唯有掉落咸水海

今朝得閒咪打去前日問過個間再問下咯,呢次的答案系,11月5號面試的會系12月5號前寄信,如到時冇信就一定系唔收嘅啦,我話今日都1號啦,佢話仲有幾日嘛,再留意下信箱咯。如果后備我地都會寄信嘅。哦,都好嘅,起碼得個知字嘛,到時冇就心息啦。

依家點都有一間, 所以都唔洗擔心ga, 如果有心就繼續等到開學前, 其實話唔收如果收左個d 都有機會唔要架麻

系,實在冇咪就讀呢間咯,又唔系好差,系冇咁好姐。

我都是報屋村校,因為我仔是12月細B, 但可能今年少左人, 我SO FAR已經有4個AM OFFER同1個WAITING, 我都好SURPRISE

回覆 033118 的帖子

我報屋企樓下 收左AMoffer12月細囝
等緊另外兩間學校結果

回覆 033118 的帖子

我唔知你個D 情況如何,我個度嘅情況就好惡劣咯,間間都鬼咁多人,而且我系報全日班,位仲少。

樓主提出是社會問題, 政府提供雙職家長配套是否足夠, 兒童上學有無就近上學政策. 這裡唔講政治.