用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如何知自己小朋友的能力適合考咩學校? ...
樓主: sunnymama2
go

請問如何知自己小朋友的能力適合考咩學校? [複製鏈接]

LODAVID 發表於 16-11-30 10:56
回覆 sunnymama2 的帖子

如果連媽媽你都話唔知, 就大包圍吧......

我唔建議睇著hkpapa d數據揀學校。。。

正如我唔會叫老友睇著三圍數字揀老婆。。。

陽光點的歌  哈~可以參考但唔好只睇三圍(數據)  發表於 16-11-30 13:33

引用:Quote:sunnymama2+發表於+16-11-30+08:54+

原帖由 Soundervolt 於 16-11-30 發表
經常聽到CCKG係神级幼稚園,究竟佢真係有幾厲害呢?
其實係D阿媽阿爸厲害😃

考學校同搵工都是雙向的,學校揀你小朋友的同時,都要你自己接受呢個OFFER;選一些一旦有OFFER就會甘心入讀的學校報考,不同類型的都揀下,在應考期間你們應該會對學校有更深入的認識。

小朋友適合傳統還是活動教學,其實在現階段很難說得準,最終還是視乎家長希望小朋友條路點走。或者可想想學校同學生的STYLE是否合你心意。
自強不息 厚德載物

mimi222shi 發表於 16-11-30 08:31
父母一定最清楚小朋友能力.
呢個年代, 直/私間間都多人報, 最好報多幾間, 好多時係收左你小朋友, 先諗適唔 ...
父母一定最清楚小朋友能力.<-------理論上係,現實中父母卻是最不客觀的那位。你可以留意下ek,真係很清醒的父母又有多少 ?

Soundervolt 發表於 16-11-30 09:47
經常聽到CCKG係神级幼稚園,究竟佢真係有幾厲害呢?

相對嚟講,近年「學之園」考入直資命中率更高,估計CCKG應該已經唔係傳說中咁「神」。

retriever 發表於 16-11-30 13:30
我唔建議睇著hkpapa d數據揀學校。。。

正如我唔會叫老友睇著三圍數字揀老婆。。。

我當年報小學都冇睇太多數據,反而多睇EK爬文,加上睇埋各校網頁、聽埋簡介會,可以了解更多學校的特色及要求,為小朋友做準備。

dereklg 發表於 16-11-30 16:03
父母一定最清楚小朋友能力.
Yes. 當局者迷

dereklg  很有會心微笑的意味  發表於 16-11-30 16:15

littlefaith 發表於 16-11-30 16:08
相對嚟講,近年「學之園」考入直資命中率更高,估計CCKG應該已經唔係傳說中咁「神」。 ...

具體%唔知, 但大家升讀嘅小學, 級數上應該係有D差別啦!

雖然我唔喜歡小朋友, 不過, 選擇左生, 我都盡力做好本份.
如果幼稚園-小學, 唔係父母, 有誰最清楚自己小朋友?

=> 但唔清楚對手是什麼實力呢!  

crysta2l 發表於 16-11-30 17:06
=> 但唔清楚對手是什麼實力呢!   ...

Exactly!

始終自己唔係教育工作者,又得一個小朋友,真係唔知自己小朋友位置喺邊。

始終自己唔係教育工作者,又得一個小朋友,真係唔知自己小朋友位置喺邊。
=>   所以結果今年我都報了好多間,,, 但很多到後期都冇去了.

好多教育工作者都係打份工,唔好諗住靠哂學校
唔知咩位置,唯有報多幾間,收左先研究也未遲,唔讀唔留位。
我同小朋友講,盡力已足夠。

回覆樓主:

可考慮教學語言,好多直私係EMI, 但課堂以外時間用嘅語言各有不同,英普粵都有,另外,也要考慮普教中/粵教中。

課外活動: 類型和數量, 學校搞課外活動,目的係為攞獎還是增加小朋友自信, 有冇選拔,多唔多參加比賽。有冇要求一體一藝,有啲只要求其中一樣,有啲指明樂器要考級,游水要游到指定距離。

教學內容和形式: 有啲學校會教深半年/一年,對小朋友能力和家長配合都有要求。有教得較傳統,老師教學生聽,有啲鼓勵討論。課程內容中英文,有啲用課本,有啲用繪本,有啲用校本課程,有啲用外地課程。數學有啲會有奧數,另外,STEM 是人有我有,還是學校一早已經推行。教得深通常被定義為成績好,入band one中學比例較高,但家長和學生都要付出更多。

校舍和辦學團體: 校舍大小和設施,某程度上反映辦學團體有冇放好多資源在學校。

其實主要係家長想揀邊類學校,多過小朋友適合邊類學校。學習不是短途賽,個人認為能有效維持小朋友學習興趣,比短期的成績更重要。

littlefaith 發表於 16-11-30 16:08
相對嚟講,近年「學之園」考入直資命中率更高,估計CCKG應該已經唔係傳說中咁「神」。 ...

CCKG 最神係 DGJS 入圍率,聽聞今年入到2nd in 有廿幾人,而全級K3女仔都係得廿幾人。
係聽聞,唔知有幾真

retriever 發表於 16-11-30 08:26
我覺得距離,費用,校風,學生特質重要d,  亦實際d.

好老實講,唔少case家長覺得係合活動,開獎出來只中 ...

exactly my case! always thinking that my girl should be more suitable for activity-oriented schools, the results, however, show that all the schools that have accepted her are traditional schools

回覆 AgapePa 的帖子

某日同屋苑搭lift偶遇兩個DGS小學生,問讀幾年級,照顧佢地既老人家答”P3",即刻比其中一個女仔好大聲咁話個老人家洩露佢私隱 跟住我問原來讀邊間幼稚園,女仔自己好驕傲咁答“CCKG”,我心唸,你地好叻,不過都好串喔~~

fixedstar99 發表於 16-12-6 15:45
回覆 AgapePa 的帖子

某日同屋苑搭lift偶遇兩個DGS小學生,問讀幾年級,照顧佢地既老人家答”P3",即刻比 ...

講呢D? 哈哈!
‹ 上一主題|下一主題