用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中六有冇人試過同一時間 補5科或以上? ...
go

中六有冇人試過同一時間 補5科或以上? [複製鏈接]

如題。
   4    0    0    0

引用:如題。

原帖由 lgchk 於 16-11-30 發表
如題。
一星期有7天,每日 1科,可補7科同 一時間係咩意思?

我仔以前補6科

醒目開學勳章

星期六,日。。。2+3

701003 發表於 16-11-30 09:49
一星期有7天,每日 1科,可補7科同 一時間係咩意思?

同一時間 意思:

例如 同時補4科,每個星期補4科。

引用:Quote:701003+發表於+16-11-30+09:49+ 一星

原帖由 lgchk 於 16-11-30 發表
同一時間 意思:

例如 同時補4科,每個星期補4科。
我朋友個仔一星期補八科,星期一至六,每日一科,星期日連續補兩科!

回覆:中六有冇人試過同一時間 補5科或以上?

補5科或以上真有用?好奇一問,最後dse如何?不要講入医入law太假

回覆:中六有冇人試過同一時間 補5科或以上?

估入医入law不用別人補,另冇医生/law生去同人補習估太忙,law要讀双學位,医日日溫24小時不足

我上年考 DSE 讀 7 科,最痴線(是父母逼去的)試過一星期補 8 堂,中文補兩個老師。星期一補數,星期二補 Eng Lit,星期四補中文,星期六補 Econ BAFS ,星期日補英文 通識 中文,8至8 咁補,慘過打工。果陣係 11月至 1月。

星期日係最痛苦,早上 8 點去 Jxxxxx Li 補(一點幫助也沒有)到 11 點(其實係個補習社播片 dum 波鐘),返屋企抖到 1 點再出門口去旺角,2 點開始補 LS,4 點補中文,補到 8 點(個老師好人,所以 double 上堂+過鐘),但係我真係唔夠精神,中途成日釣魚,9 點返到屋企先有飯食。通常我會去買 3 支咖啡分時段灌先可以保持唔訓覺。

好彩數學差,父母先冇叫我讀 M1,省點力。

但係因為時間表逼爆,然後睡眠時間唔夠,所以好容易懆底,成日同父母吵,關係頗差。老師聽到我咁忙,家長日同我阿媽講,考 DSE 前都儘量遷就下,忍下我脾氣。

supercream  How about the result of DSE? 滿意嗎?  發表於 16-12-1 14:02

brother4 發表於 16-11-30 20:42
補5科或以上真有用?好奇一問,最後dse如何?不要講入医入law太假

我仔第一次考dse無補習,飲恨入唔到心儀科!決定自修再考多一次,考六科,補五科,升三分,順利入U

回覆 701003 的帖子

please pm me where補習? I want to my daughter to 補習

引用:Quote:brother4+發表於+16-11-30+20:42+ 補

原帖由 701003 於 16-12-01 發表
我仔第一次考dse無補習,飲恨入唔到心儀科!決定自修再考多一次,考六科,補五科,升三分,順利入U
...
我都想知你仔補乜同邊間補?pm我,謝

引用:Quote:701003+發表於+16-12-1+08:27+我仔第

原帖由 apple881 於 16-12-05 發表
我都想知你仔補乜同邊間補?pm我,謝
其實各大天王補習,係雞精貼士技巧,為升分而補,為分數而補,絕對不會增長內涵大家唔使問邊間,間間大同小異,就啱時間地點,各取所需啦!

Bluestar  Agree  發表於 17-2-16 12:48

1998Ruby1998 發表於 16-11-30 22:44
我上年考 DSE 讀 7 科,最痴線(是父母逼去的)試過一星期補 8 堂,中文補兩個老師。星期一補數,星期二補  ...

其實你寧願臨考DSE (11月至1月) 這樣「慘過打工」的補法,還是攤長去補(一星期7日,每日一科,每次1.5 小時),但早些升中六暑假開始補?

不過我鍾意你老師叫你阿媽忍下你脾氣這個建議.....
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

回覆 Fion_Chan 的帖子

我情願中四開始攤長去補。吊頸都要抖氣,起碼我星期六日唔洗出去咁耐。其實我中六暑假個時間表只係比 11 月至 1 月輕鬆一點點,每日 8 點起身,補到 6 點,耐過返學。

我班主任算係好體諒我地。我中四開始脾氣明顯變得好差,阿媽講一句都好似殺左我全家咁。依家回想,都覺得幾恐怖。

1998Ruby1998 發表於 16-12-6 14:05
回覆 Fion_Chan 的帖子

我情願中四開始攤長去補。吊頸都要抖氣,起碼我星期六日唔洗出去咁耐。其實我中六 ...

咁你最後成績如何?
補習有用嗎?

回覆 wilsonyip818000 的帖子

成績好過預期,不過補習期間因為精神和體力透支,經常睡覺,所以其實沒用。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 16-11-30 22:44
我上年考 DSE 讀 7 科,最痴線(是父母逼去的)試過一星期補 8 堂,中文補兩個老師。星期一補數,星期二補  ...

我女考八科,最高峰期一星期補4科(主科),中六開始只補兩科,依家不駛補習,覺得銀包重左好多

好奇想知道,既然你補習的時間表排得這麼密,搞到唔夠精神又燥燥地,點解唔停止某些你覺得完全沒有用的補習?
‹ 上一主題|下一主題