用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生好多功課
樓主: jess3026
go

中一生好多功課

回覆 friendfriend 的帖子

可否pm我邊間? 因為正在選學校. 好怕太谷的學校.

我仔剛升中,深水步b1中學,暫時功課唔多,平均每天1至2樣,但就很多少測及寫作及閱讀報告要在限時前交,希望下學期不會很多吧

醒目開學勳章 王國長老

jess3026 發表於 16-12-1 01:02
今晚好多功課,作文有3篇(2英1中),Maths 2樣,Geo, Sic, 中文預習紙,做到12:30才上床,明天仲要4Quiz ...
相信部份一定唔係今日講就第二日交

quiz 同 dict 亦都會預早通知, 到底係咪時間安排有問題, 你真係要認真研究下.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mcl203 發表於 16-12-1 10:13
班主任既意思可能係佢果科可以一個鐘搞定~~~

係羅,可能有人思覺失調。

係家長見面 會 , 老師post張powerpoint 佢覺得中一嘅timetable:每日五點開始做功課,做一個鐘, 六點幾食飯, 七至八點 就家人和entertainment時間 , 八至十溫習, 十點沖涼, 準備上床睡覺.真係完美計劃囉.

王家爸爸 發表於 16-12-1 11:26
我估一係地區名校,一係邊緣學校,兩者都係想谷成績。

王家爸爸,我想請教你, 唔知你可唔可以答我呢 . 我細仔係你嘅仔嘅學弟 , 喺佢小學讀緊 . 請問初中讀書情況如何 ?你話都係課外活動多, 咁 功課, assignment, quiz , form test 次數合理嗎 ?

我叫我大女嘅情況咁, 我真係有啲驚驚

many thanks

如果唔係普遍同學都做功課做到咁夜,會了解一下個問題先,係時間管理出問題?做功課方法出問題?有唔識唔明嘅功課須要協助?如果都唔係呢 d 情況,同班主任溝通,係老師之間欠溝通令功課一時間太多?定係追唔上程度?考慮讀普通班而唔讀精英班(如果係呢個情況),或認真考慮轉校。

daisy17772 發表於 16-12-2 10:01

王家爸爸,我想請教你, 唔知你可唔可以答我呢 . 我細仔係 ...
聽講小學部比較多功課,所以我當年無揀佢;但係中學部,係我見過既學校裡面最少功課既學校之一。

一年有四次考測(二次 assessments,二次考試);另外,主科好似有兩次 form test,E 班好似有啲老師會做班內既 quiz(因為小朋友無做準備,所以我唔太清楚 form test 同 quiz 係點)。

daisy17772  thank you very much.  發表於 16-12-2 16:06

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-12-1+11:26+ 我

原帖由 daisy17772 於 16-12-02 發表

王家爸爸,我想請教你, 唔知你可唔可以答我呢 . 我細仔係 ...
因為你囡囡間中學都係坊間傳聞既唔輕鬆類別,(估你囡囡係升番真中)~~~

daisy17772  唔係ah, 係成日罸抄寫嗰間   發表於 16-12-2 16:06

回覆:王家爸爸 的帖子

F1都唔一定輕鬆,印象中我小朋友上年10月已經出現做功課做到12點幾,加埋佢D課外活動,成年都忙到飛起㗎~~~

daisy17772  唔係ah, 係成日罸抄寫嗰間   發表於 2 小時前

寫錯左"真中"添....我估係直中....成日罸抄寫嗰間....即係我唔知邊間

cmchang0927  我女小學的直屬中學  發表於 16-12-7 23:46

醒目開學勳章

jess3026 發表於 16-11-30 00:18
晩晚做到12點

band 1?邊區?

daisy17772 發表於 16-12-2 09:57

係羅,可能有人思覺失調。

我女小五都冇可能跟呢個時間表做,只係計數都花很多時間,仲要小朋友唔應該有課外活動和學樂器等。
我女兩年後可直升中學,很多學姐晚晚十二點睡,好似好普遍。

daisy17772    發表於 16-12-8 20:56

你地仔女啲中學咁恐怖嘅, 我仔F2都仲係好少功課, 好得閒, 呢兩年中學生活仲有時間考咗兩個樂器8級返嚟

引用:晩晚做到12點

原帖由 jess3026 於 16-11-30 發表
晩晚做到12點
可否pm邊間中學?我識d朋友仔女讀的band1A都係無乜功課做喎!

回覆:中一生好多功課

多功課,好多都是睇書做報告,另外,數学功課超多。有默有測,還好自己安排時間。作息与運動,功課与溫習佢自己安排。大約每晚十一点睡。不用操練時就温下測默,平日無可能大温習。暫時在那班同學都不太差。

回覆樓主:

據我女講有以下可能。
1.功課儘量喺學校做哂,因為唔想攞黎攞去。
2.返屋企食完晚飯先做,通常呢D同學10點零就打電話或Whatsapp問功課
3.第二朝返學校抄功課

回覆樓主:

好似男校一般都興鬆啲,唔知係啲男仔冇咁認真(求其應付交功課,甚至互抄!),定係學校覺得啲女仔谷到成績嘅機會大啲!

我女讀band1A中學,我仔讀band1B, 全部傳統名中,冇乜功課喎.......!

越名越冇功課,但佢地d學生又因為能力ok, 所以冇乜大問題。

朋友仔仔讀band2A中學,日日好多功課,做到11:30!好辛苦!