用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生好多功課
樓主: jess3026
go

中一生好多功課

austism 發表於 17-1-7 09:29
我女讀band1A中學,我仔讀band1B, 全部傳統名中,冇乜功課喎.......!

越名越冇功課,但佢地d學生又因為能 ...

咁我 聽返嚟 啲超級名校 ,又真係冇咁多功課 。唔知係咪因為啲學生實在太叻,學校都唔需要催谷。

醒目開學勳章

daisy17772 發表於 17-1-9 10:39
咁我 聽返嚟 啲超級名校 ,又真係冇咁多功課 。唔知係咪因為啲學生實在太叻,學校都唔需要催谷。
...
大仔讀B2A,細女讀B1A,兩個都唔多功課喎!

回覆樓主:

我好少見個女做功課
做都係一陣就做完
我問佢佢話升中後功課仲少過小學

做功課時間好睇小朋友能力同態度,如果唔識或hea做就一定做好耐,孩子學懂時間管理好重要。當然亦有學校真的超多功課,所以選校時都要留意,若頂唔順唯有向學校反映下。

好驚啊!請問上述的超多功課學校,有無港島區的呢?我女就快揀學校,我好驚「中伏」呀。。。。求教。。。。(如果可以pm學校名給我就更好了,謝謝各位!)

daisy17772  你邊區 ?  發表於 17-2-22 17:45

hwl2b 發表於 16-12-1 09:30
咁誇張咩? 晚晚12點已好誇, 仲要零晨??? 我仔剛升中一, 1B學校, 但我覺得佢好似成日好得閒咁, 冇見過佢係屋 ...

我個仔也學會了在學校做功課 ,所以才有時間在家 補習和溫書o

jess3026 發表於 16-12-1 01:02
今晚好多功課,作文有3篇(2英1中),Maths 2樣,Geo, Sic, 中文預習紙,做到12:30才上床,明天仲要4Quiz ...

初中蜜月期 要及早同小朋友友講時間一定要操控得好 心散只會過著非人生活
其實中學功課好少有同日比要第日交 咁真係quiz 默書會多 除主科密d其他選科多數在下一堂交 星期六日 只係剪報 自由寫作 書法 其他中英寫作堂上即作 因為咁至睇到你地幾多墨水
我女中一中二隨了頭三個月 平日一個活動
同一個服務生時間至夜瞓 有試過11-12點
周六日两個樂團加一個樂器班 同補數
其他都係9:30 至10:00上床休息
所有功課比死期mark 早两日 比自己有充裕時間
補飛
測試考試9:00周公招去傾計 (拎住書中住瞓咗)
都有同學真係做到好夜 见到post IG 時間到3-4點
中三停咗樂團 只得一個樂器 同補數 其他靠自己
我目標無唔合格就得 有高分當然感恩
依家訓練到10:30上床瞓 有時出外家庭聚會至11:00瞓

yovin 發表於 17-2-23 01:50
我個仔也學會了在學校做功課 ,所以才有時間在家 補習和溫書o

細女成日話家姐當年係咪學校無功課要做 你咁得閒嘅
家姐話功課學校做咗 反屋企係休息

回覆 bkneon0088 的帖子

我都好想知係邊間band 1中學?

回覆 李小B太太 的帖子

我中西區呀.....