用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家可否幫我研究下是否自閉傾向,麻煩晒 ...
go

大家可否幫我研究下是否自閉傾向,麻煩晒 [複製鏈接]

我仔26個月
1.跟我口水尾會講到,「媽媽,去街街」,「爸爸,坐車車」、「婆婆,水水」、「姐姐,巴士」、「奶奶、波波、書書、A-Z」類似嘅說話。
2.會主動見到某樣物件就講到嘅有「車車、包包、奶奶、爸爸、媽媽、某幾個英文字母」
3.認得晒啲英文字母同1-20
4好大脾氣,一有唔如意就發癲
5.如果我同工人同時喺度,佢一定要工友幫佢著衫、換片,我唔准幫佢,但如果工人唔喺度,得返我同爸爸,就一定要我同佢換衫換片,爸爸或者其他人唔准掂,否則大喊
6.怕陌生人,唔鍾意比人撩
7.會指嘢
8.會用動作表達想要咩
9.同佢唱歌會做晒啲所有動作,教一次就記得晒
10.同佢玩遊戲時會有交流
11.會古靈精怪,扮笑
12.佢學我講某啲字講錯咗音,會自己笑自己
13.聽得明晒我啲指令,係唔講嘢
14.我唔可以離開佢視線範圍,否則大喊
15.仲流緊口水
16.返咗一個月N班,大喊咗3日,之後唔喊,但要跟實老師,老師走開咗會喊,唔走開無嘢
17.唔肯比老師除佢啲衫,一除就大喊
18.行邊條路線都無所謂,講比佢聽就可以
19.未有自轉行為
20.唔特別喜歡望風扇,但如果開緊嗰陣都會望一眼,跟住就玩其他嘢
21.好鍾意車,巴士,間中都有排下車,但我試過調前調後佢又無所謂,係間中你踢散晒佢啲車,佢會少少發脾氣,但好快無嘢
22.上playgroup坐得算定,算留心,好間中先會郁身郁勢
23.有眼神接觸
24.偏食
暫時記得咁多,寫得好亂,唔好意思,我都打算去做評估,但想之前聽下大家意見先,謝謝

0    0    0    0

感覺上似中左自閉譜系,有感統及言語遲等問題。
快D去做評估,如果真係有問題可以早D接受訓練。

回覆:大家可否幫我研究下是否自閉傾向,麻煩晒

社交如何?我阿b差唔多大,固執野大半同你仔一樣,除左佢識講好多野同上堂唔專心坐唔定同無排列外。較早前係協康評左話有好輕微自傾,之後cac評左譜系,話係亞氏。。。。

lbluebaby 發表於 16-11-30 02:42
社交如何?我阿b差唔多大,固執野大半同你仔一樣,除左佢識講好多野同上堂唔專心坐唔定同無排列外。較早前 ...

請問輕度自傾、譜系、阿氏有咩分別?
大過可同正常人一樣嗎?

alankennisbb 發表於 16-11-29 21:46
我仔26個月
1.跟我口水尾會講到,「媽媽,去街街」,「爸爸,坐車車」、「婆婆,水水」、「姐姐,巴士」、 ...

你仔好似我仔,26個月評估懷疑自閉
‹ 上一主題|下一主題