用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York (英普) vs St Cat (英粵),點揀好?
go

York (英普) vs St Cat (英粵),點揀好?

York (英普) vs St Cat (英粵),點揀好?

hppa  SC  發表於 16-11-30 00:40

St Cat (英粵)

dreamdream081 發表於 16-11-29 14:15
St Cat (英粵)

點解呢?請賜教 (emoji)(emoji)

英粵 is better

St Cat students can have better offers when they apply private primary schools.

dreamdream081 發表於 16-11-29 14:26
英粵 is better

St Cat students can have better offers when they apply private primary schools.

St Cat 又真係信心保證,而家仲有明慧,明慧又好似唔錯

hppa  明慧不能相比  發表於 16-11-30 00:40

引用:Quote:dreamdream081+發表於+16-11-29+14:2

原帖由 tychow016 於 16-11-29 發表
St Cat better

tychow016 發表於 16-11-29 21:59

St cat and Ming wai are of two levels

引用:Quote:tychow016+發表於+16-11-29+21:59+ S

原帖由 am621 於 16-11-30 發表
St cat and Ming wai are of two levels
Agree

am621 發表於 16-11-30 00:02

借位想請教 york同綠茵 level也相差遠嗎?

支持母語教學,所以SC.

我會揀SC.

vpo0615 發表於 16-12-1 16:23
我會揀SC.

西琦 發表於 16-12-1 15:49
支持母語教學,所以SC.

如果想較多支援考Cambridge 等等英文試就選York, 同埋York寫字較深!家人因唔想谷細b所以由York pn (本身亦有K1 英普offer) 轉了去SC K1英粵,so far so good!

其實好睇你自己心態,同埋想學啲乜,SC我好朋友女兒讀梗,YORK我自己女兒讀梗,大家都係k2,論功課,SC比YORK淺(YORK最近中文寫梗風,姊,弟,扇,英文寫梗生字umbella, orange, nose, jug...),還有除了一般課堂外,還包含運動堂k2開始有TENNIS,音樂堂有小提琴學(因為我讀梗,所以講多小小) ,論名氣,SC當然响啲,學費又平啲,無咁多課外活動,YORK有好多(全部屬自願性質), 我個人覺得升小,SC同YORK實力差唔多, 兩間小朋友都開心返學開心放學.
其實每間學校均適合唔同既小朋友,最好親自去了解清楚邊間自己覺得最舒服既就可以了,別人怎樣說也不能清楚了解你小朋友本身需要

回覆 FUNNIE 的帖子

FUNNIE 你好, 我已交 2017/18 K1 國際班留位費, 想問小朋友到K2寫字會感吃力嗎?  學校谷得黎, 大部分小朋友都能應付嗎?   每天做功課大約需時幾耐? 如想考直資, 是否還需要外補中文 ?  比較多問題, 麻煩晒 !

junnieip 發表於 16-12-1 17:33
回覆 FUNNIE 的帖子

FUNNIE 你好, 我已交 2017/18 K1 國際班留位費, 想問小朋友到K2寫字會感吃力嗎?  學 ...

我個女每日都開心返學,放學自動自覺做功課,每日兩本功課,大概半小時做完,中文大概10個中文字炒寫,英文大概10個生字內

其實聽返每間幼稚園啲學生大部分都係開心返學開心放學,小朋友適應力好強,你一開始比啲咩佢,佢好快就會適應果種模式,我個女如果果日無功課佢會問點解無功課

am621 發表於 16-11-30 00:02

Totally agree, can't compare

FUNNIE 發表於 16-12-1 21:42
我個女每日都開心返學,放學自動自覺做功課,每日兩本功課,大概半小時做完,中文大概10個中文字炒寫,英 ...

謝謝你既回覆,如家長每天同小朋友溫習學校教既野,不外補,足夠應付考直資或私小嗎?

junnieip 發表於 16-12-1 22:03

我本身無外補學科上既堂,只上學校星期六既劍橋英語,我覺得英文好足夠,至於中文,我覺得學校的都已經好深(今晚寫個(妹)字),另一本係Maths,普通話我諗真係要出外補補!
考私小直資夠唔夠,我真係唔識答,因為我未玩過呢啲遊戲,仲未有經驗去答你足定唔足夠