用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF vs 播道
go

WKF vs 播道 [複製鏈接]

十分有幸收到呢兩間學校的Offer,很喜歡她們的活動及英語教學,若學費及距離都不是考慮因素,而兩間學校都新,請問那間學術較好,較有競爭力?萬分感謝大家無私的分享!
   3    0    0    0

媽MaMi 發表於 16-11-28 15:34
十分有幸收到呢兩間學校的Offer,很喜歡她們的活動及英語教學,若學費及距離都不是考慮因素,而兩間學校都 ...

Wkf

phyllislau 發表於 16-11-28 15:35
Wkf

謝謝你的分享,請問會是用家嗎?能多分享其優勢嗎?謝謝!

媽MaMi如發表於 16-11-28 15:34
十分有幸收到呢兩間學校的Offer,很喜歡她們的活動及英語教學,若學費及距離都不是考慮因素,而兩間學校都 ...
小朋友性格如何?學習能力如何?父母對小朋友讀書expect的involvement 有幾多?父母是閱讀派定傾向傳统測考?

媽MaMi 發表於 16-11-28 15:34

wkf

Doray 發表於 16-11-28 19:28
小朋友性格如何?學習能力如何?父母對小朋友讀書expect的involvement 有幾多?父母是閱讀派定傾向傳统測考 ...

小朋友學習能力不錯,較活躍,上課時亦會主動問/答老師問題,但怕抄寫類的功課。我們是雙職父母,亦會抽時間與她玩、閱讀及溫習,她自己本身也喜歡及自行閱讀,不論中英文故事書。我們不傾向傳統測考,主張學習的過程,期望她能保持及加強語文能力、學懂溝通、協作及表達等,當然對學術能力也有基本期望,所以較喜歡直資教學模式,但卻擔心升學競爭力。先謝分享!

iamiris 發表於 16-11-28 22:58
wkf

請問能多分享其優勢嗎,謝謝!

媽MaMi 發表於 16-11-28 23:01

抄寫類功課兩間也不多; 功課數量播道稍多,但每樣不太難。大部份老師也很nice 及有愛心,WKF 老師young 得嚟比較lively, 可能要suit 學校style; 播道老師傾向斯文型多 (講講吓其實學生都係)
播道傾向較傳统,測默頻率似津校; WKF assessment 冇乜得準備,考完先知
播道宗教氣氛較强,有聖經堂
WKF 考核傾向鼓勵小朋友思考,唔死跟model answer, 初小用phonics串字音啱唔扣分,少默書,小朋友識字全靠睇書,初小中英已考作文為主,其他為輔, 英文不太教gramma,所以language 個底唔好我唔suggest, 如果唔係就追得辛苦。很多project 同資料搜集類的功課,頗花父母時間跟進,數學我個人覺得教得唔錯,著重小朋友明白concept, 但練習較少,可自己加强。
播道初小考試派定passpaper比小朋友溫習,父母容易follow,較易掌握小朋友進度。中文練習功課較多, 英文一年班用二年班書,數學,中文冇教快,GS 用英文教。

Doray 發表於 16-11-29 09:59
抄寫類功課兩間也不多; 功課數量播道稍多,但每樣不太難。大部份老師也很nice 及有愛心,WKF 老師young 得 ...

感謝你詳細的分享,WKF的教學模式確是吸引,我見WKF 14/15 Annual Report 提到Grade 12 只有98人參與DSE,請問知唔知係咪好多學生會中間跳船或到海外升學,所以只有98名考生?WKF DSE 成績如何,入U率如何?謝分享!

媽MaMi 發表於 16-11-29 13:02
感謝你詳細的分享,WKF的教學模式確是吸引,我見WKF 14/15 Annual Report 提到Grade 12 只有98人參與DSE, ...
其他Post 其實有講過,大约68%讀degree, 一半local and一半oversea, 裏面幾多资助degree 我唔知。唔同學校presentation都唔同,所以好難全面比較。一條龍上中學差不多直升,如小學成绩好就跳船的話,佢入u率高過全港average 算有所交待。

回覆樓主:

播道近年學術成續如何?學校方面有無計劃改善及提升?

backenberry 發表於 16-11-29 13:56
播道近年學術成續如何?學校方面有無計劃改善及提升?

我都想知,刨文見好少人講播道的表現,最近見有谷友分享其 2016 DSE 數字,但我不太懂得比較,只知她改善中。 唔知有無其他谷友可以分享呢,謝謝!

http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3310568
‹ 上一主題|下一主題