用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 STEP邁步言語堂
go

STEP邁步言語堂

小朋友兩歲都未有,但完全唔講野,自己教極都唔得,去STEP邁步言語堂好嗎?有無人上過導師點,有無用?

評估左未?

請問樓主最終有冇去邁步上言語治療?我囝囝都係2歲唔講野 啱啱做完評估 都考慮緊報呢間 但似乎呢間睇自閉症較出名 唔知言語治療得唔得?

留意返評估個位所謂專業人士既資歷年資,我打去問過,佢竟然話2年!!?? 佢地有個所謂senior都係得5年,即刻

你會唔會想搵個得2年經驗既人幫你個小朋友評估呀??

beebee2002 發表於 17-3-20 10:17
留意返評估個位所謂專業人士既資歷年資,我打去問過,佢竟然話2年!!?? 佢地有個所謂senior都係得5年,即刻: ...

其實根據外國嘅standard, 三歲唔講嘢先至需要做評估

oneonemama 發表於 17-4-22 02:03
其實根據外國嘅standard, 三歲唔講嘢先至需要做評估
唔好意思, 想問唔講野意思係指完全唔出聲, 定只講單字? 因為唔知外國要求會唔會高D...

bbjoanna 發表於 17-4-26 00:48
唔好意思, 想問唔講野意思係指完全唔出聲, 定只講單字? 因為唔知外國要求會唔會高D... ...

應該係話三歲後都未可以用幾個單字去表達自己想要嘅嘢

oneonemama 發表於 17-4-26 00:51
應該係話三歲後都未可以用幾個單字去表達自己想要嘅嘢
意思係咪例如, 我要餅, 講餅餅算唔算?

bbjoanna 發表於 17-4-26 01:04
意思係咪例如, 我要餅, 講餅餅算唔算?

已經好好!我仔30個月時,肯講出聲嘅單字唔超過10個。去咗邁步做評估,話佢語言遲緩一年,仲話佢有自閉症傾向,叫我要見佢哋嘅心理醫生做評估。當時好傷心。冇諗過自己個仔會係自閉症,見佢平時都好多面部表情,又肯同小朋友玩。
甘啱係外國嘅堂妹返嚟香港,佢係兒科醫生,仲係自閉症嘅專科,佢一同我個仔玩就知道佢一定唔係自閉症,而且亦都唔算係言語遲緩。兩個月後我個仔就突然不停講嘢仲可以唱到5-6首兒歌,甚至乎可以自己讀一本簡單嘅故事書。
坦白講我對邁步嘅印象唔好,我都有上左三堂言語治療,感覺非常之差。

oneonemama 發表於 17-4-26 01:11
已經好好!我仔30個月時,肯講出聲嘅單字唔超過10個。去咗邁步做評估,話佢語言遲緩一年,仲話佢有自閉症 ...
想問有咩轉捩點令到仔仔突然肯開聲唱兒歌? 有無建議話排咩政府位?

bbjoanna 發表於 17-4-26 01:25
想問有咩轉捩點令到仔仔突然肯開聲唱兒歌? 有無建議話排咩政府位?

你個小朋友鍾唔鍾意聽兒歌?
其實我自己都用咗好多方法。你地要明白本身男仔係會遲啲講嘢。好多時候亦係小朋友未講嘢我哋已經做咗佢所需要嘅。
例如佢講餅餅,你已經知道佢要就俾咗佢,咁佢就唔覺得自己需要講一句句子。
所以我哋唔可以比佢哋習慣咗唔講嘢都冇問題。
例如佢下次講餅餅,你就要講: xx (小朋友嘅名)要餅餅。慢慢講俾佢睇到你嘅口型,同埋佢只要很發音就算講錯咗,都要讚佢
要放多啲時間同佢講嘢,就算佢唔應,你都不停同佢講,同一句句子不停重複。
例如佢好開心笑緊你又要講,xx好開心,開心
如果鍾意聽兒歌,你又知佢已經記得歌詞,可以逐句唱,但唔唱最後一個字,等佢會講埋落去。
其實我都係上網搵資料,自己亦都請咗一個私人上門嘅老師,佢本身係有言語治療師文憑,情緒治療,同埋會觀察小朋友嘅各方面發展
佢講小朋友其實好敏感,如果你覺得佢做唔到,佢嘅自信心都會好差,所以我哋一定要相信自己嘅小朋友係可以做到架!

JNF 發表於 16-11-28 12:49
小朋友兩歲都未有,但完全唔講野,自己教極都唔得,去STEP邁步言語堂好嗎?有無人上過導師點,有無用?
...

我個女都係兩歲都唔講野,到兩歲半返左K1就突然間講到唔停,我諗可以比多少少時間小朋友,如果三歳返咗學都唔講嘢就應該真正有問題

我細女宜家20個月, 都只叫姐姐, 哥哥, 有好少時間講婆婆, 之後乜都唔識, 一般我地明佢想表達D乜, 例如佢去左POO POO會用隻手摸片片話叫我地換, 叫佢飲水會自己取水樽飲, 可能真係溝通到, 有時細女無意識要學講野, 面對面叫佢講媽媽, 咁大個未講過,

我有返工, 平時婆婆照顧, 有咩方法令細女學到講野呢?

oneonemama 發表於 17-4-26 01:11
已經好好!我仔30個月時,肯講出聲嘅單字唔超過10個。去咗邁步做評估,話佢語言遲緩一年,仲話佢有自閉症 ...

我朋友都喺呢到有類似遭遇,我覺得家長擔心,將小朋友帶去攞意見,但佢哋多數會話佢有自傾,因為家長唔覺得有問題都唔會帶佢去評估啦。但事實係嗰個小朋友之後好快開始講嘢,自學能力隨之而來,幾聰明,成績也不差,社交完全冇問題,喜歡結識朋友,又sociable。因此,我對這間店的印象也麻麻。