用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學煩惱-邊間中學是活動教學,又是英中,少功課 ...
go

中學煩惱-邊間中學是活動教學,又是英中,少功課

請教大家,邊間中學是活動教學,又是英中,少功課,我小朋友要開始搵中學啦 ,thanks

憫母  在家教育  發表於 16-12-15 01:50
王家爸爸  唔一定需要去「米国」,袋鼠國都得。   發表於 16-12-1 09:27
YDLFATHER  米国  發表於 16-11-28 14:49

你自己開一間學校未得羅
逢英中都谷假啦!就算國際學校,都要讀書假

憫母  咪係!  發表於 16-12-15 01:50

Very difficult to find

引用:請教大家,邊間中學是活動教學,又是英中,

原帖由 vforangel 於 16-11-28 發表
請教大家,邊間中學是活動教學,又是英中,少功課,我小朋友要開始搵中學啦 ,thanks
...
幼稚園升小還是小孩就會找活動教學,小學升中學已踏入青少年階段,將來要面對公開試,應要開始適應傳统教學模式,我相信香港中學亦不會太多採用活動教學。

回覆樓主:

讀國際學校,一定讀得開心!

Thx all
咁邊間英文中學校風好

王家爸爸  好睇小朋友係嘜成績  發表於 16-12-1 09:34
Yanamami  好多都好……你d问題太open, 又唔知你要边区……  發表於 16-12-1 00:08

回覆樓主:

你都冇講個小朋友嘅成績,同會唔會考慮直資或私校

vforangel 發表於 16-11-30 23:56
Thx all
咁邊間英文中學校風好

你問每間中學校長,肯定個個都話校風好。有時每位家長都有主觀看法,一般學校的成績會與校風成正比,用入U率作判斷吧!

王家爸爸    發表於 16-12-1 09:35
YmOra  認同成績與校風成正比.  發表於 16-12-1 08:27

回覆:中學煩惱-邊間中學是活動教學,又是英中,少功課

賽馬會體藝

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 16-12-1 07:53
賽馬會體藝

可以答你 NO
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 16-12-1 07:53
賽馬會體藝

體藝多活動 =/= 活動教學

少功課? 今年有家長話功課多喎!

唯一英中呢樣一定係
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

vforangel 發表於 16-11-28 12:38
...

國際學校才滿足到你的要求.

回覆樓主:

我估計樓主你囡囡11-12年度小一,现在小六,應該在九龍區讀書。
但要清楚你囡囡的Banding,知集中你心儀的區份/學校,先可以有更清楚的資料分享。

YmOra 發表於 16-12-1 08:35
國際學校才滿足到你的要求.
如果成績只係中游,可以考慮比較強調 Project Learning、Cross-Curricular Education 既官立嘉道理爵士中學。

憫母  呢個答案最正確!  發表於 16-12-15 01:52
YmOra  thx.thx.  發表於 16-12-1 10:16

如果成績係上游,可以考慮話想慢慢增加 Flipped Classroom 既高主教。雖然唔係活動教學,但係已經比大部分學校多活動教學成分。

vforangel 發表於 16-11-28 12:38
...
除非INT'L SCHOOL, HK一般中學要考DSE, 點行活動教學? 實際D講,你係咪想搵間多活動D既學校? 咁又唔少喎!

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-12-1 09:39
如果成績係上游,可以考慮話想慢慢增加 Flipped Classroom 既高主教。雖然唔係活動教學,但係已經比大部分 ...

Flipped classroom呢個概念我都曾經聽過,好好,不過推行有一定難度。首先,學生要學識自學、有主動性做晒備課,然後上課係Q&A同討論,唔係教。
呢個係好理想嘅學習模式,不過好難.....我係上到大學至開始有做呢樣野(都唔係科科得,要做功課、溫習、仲要備晒課唔係想像中容易)。觀察中真係要top students,有能力有動力至可100%做到。

醒目開學勳章 王國長老

港同應該岩你要求
英中-bingo
活動教學-都仲算嘅
少功課-日日1-3樣算少掛

不過建議你自己去睇睇,星期六開放日,只有上午,唔去就要等下一年

Charlotte_mom 發表於 16-12-1 13:43
Flipped classroom呢個概念我都曾經聽過,好好,不過推行有一定難度。首先,學生要學識自學、有主動性做晒 ...

其實要做 Flipped Classroom,老師需要做好多準備工作,有啲甚至錄定啲教學影片俾學生返屋企睇,上堂時主要係討論同埋 Tutorial,同學問問題,然後老師解釋啲學生唔明既概念。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-12-1 13:49
其實要做 Flipped Classroom,老師需要做好多準備工作,有啲甚至錄定啲教學影片俾學生返屋企睇,上堂時主 ...

係,唔記得老師方面準備功夫tim。