用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生書院 (中學)
樓主: mamas
go

港島民生書院 (中學)

mcl203 發表於 16-12-1 15:49
我小朋友小學好弱吓果D先派培僑...仲要唔多人肯去...都係一年未必有一個
情况同玟瑰崗相似....我估都係培僑 ...
學校資料唔多,但係睇佢既評核報告,其實唔差:
http://www.pkms.edu.hk/images/file/2015-16/School_Profile/2015pkms-core4_best5.pdf

回覆 王家爸爸 的帖子

Thank you!
Don't worry!Be happy![/color purple]

王家爸爸 發表於 16-12-1 15:53
學校資料唔多,但係睇佢既評核報告,其實唔差:
http://www.pkms.edu.hk/images/file/2015-16/School_Profi ...
咪玩啦! 中基同培墧...... 起碼差一截喎!

畢業年度

中學名稱

3322率

本地學士課程比例

本地專上課程比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

2012  - 2013

中華基金

77.00%

45.20%

75.40%

96.00%

>=45.2%

培僑中學

95.8% (22222)

21.58%

>=21.58%

87.77%

29.50%

2013  - 2014

中華基金

59.70%

31.10%

63.90%

93.30%

>=31.1%

培僑中學

95.2% (22222)

26.77%

>=26.77%

87.40%

43.31%

2014  - 2015

中華基金

62.00%

>=39.4%

77.70%

95.40%

>=39.4%

培僑中學

25.81%

>=25.81%

94.35%

50.81%

2015  - 2016

中華基金

64.5% (33222)

>=45.5%

71.10%

98.40%

>=45.5%

培僑中學

26.77%

<=74.02%

94.49%

47.24%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

上星期去聽民生書院講座, 校長話操行無B唔駛入紙
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

MrsCLee 發表於 16-12-7 11:41
其實大多數直資/官津B1中學, 都要求操行至少有B(少部份接受B-)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b1中至尾, 唔知收的機會大唔大?
如住香港仔, 報呢間會唔會好傻?

MrsCLee 發表於 16-12-7 11:41

所以話,佢都好有要求,我個仔就連 interview 都冇 chance @_@

引用:Quote:MrsCLee+發表於+16-12-7+11:41+上星

原帖由 hkpapa852 於 16-12-07 發表
其實大多數直資/官津B1中學, 都要求操行至少有B(少部份接受B-)
係,上年東區band1中學操行最低要求都係b

Band 1 2 3 的學校, 在第一輪都想收D乖學生嫁啦, 操行B係一個好正常的要求,
通常在小五小六老師知道操行對升中都有影響, 都會比得鬆手D, 好少低過B.
中學收到個操行成續, 自然知道點選啦.
一個在課堂唔守秩序的學生, 破壞力是超強的

回覆 ellang 的帖子

通常係,但總有例外。
我校有個同學仔好有服務精神,但經常甩漏,所以常常欠交功課,最後還因欠交功課被記缺點。

搞到中學的訓導老師搵我地小學相熟的老師,查詢他是否操行好差才被記缺點。