用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵  

Luckykids 發表於 16-11-29 13:53
我諗有家長跪求只係為加強個post嘅迫切性,我相信應該無咩人真係會跪求。
退一步講,就算真係跪求,唔代表 ...

恕不敢認同。如果我係個小孩見到父母因為升小一日絕望咁嘅口面,甚至乎去求人,我會感到非常自責,覺得自己好無用

sorman 發表於 16-11-29 10:36
笑出聲!任何事都自有上天安排。

咁唔駛報直私、自行唔報、大抽奬亂填,上天自有安排。

天係會安排,但你都要準備。機會係留俾有準備的人。

dttmtong 發表於 16-11-29 14:49
恕不敢認同。如果我係個小孩見到父母因為升小一日絕望咁嘅口面,甚至乎去求人,我會感到非常自責,覺得自 ...

你諗多左。
其實好多人返工都係要睇老闆,客戶臉色,甚至要忍氣吞聲,都係為两餐,同俾小朋友好啲嘅生活質素。
同理啫!
當然每個人可以有佢嘅生活態度。

回覆:無良集郵

跪求就太誇張了...可必呢~

我們這代父母出外工作,也不是甚麽名校生。大學畢業後邊工作邊學習也能完成碩士課程,很多人情況也差不多是這樣行的。我反而覺得個人品德以及將來工作態度更為重要。

有間好學校可能好行D,但要靠自己先可以行到最後。共勉之。

Felix223    發表於 16-11-29 15:18

Luckykids 發表於 16-11-29 15:09
你諗多左。
其實好多人返工都係要睇老闆,客戶臉色,甚至要忍氣吞聲,都係為两餐,同俾小朋友好啲嘅生活質 ...

如果教育要同現實生活比,咁集郵嘅家長更加無問題,係人地有本事嗟

twintse 發表於 16-11-29 15:14
跪求就太誇張了...可必呢~

我們這代父母出外工作,也不是甚麽名校生。大學畢業後邊工作邊學習也能完成碩士 ...

寫高抬貴手嘅 thread 我都見過。

dttmtong 發表於 16-11-29 15:23
如果教育要同現實生活比,咁集郵嘅家長更加無問題,係人地有本事嗟

你好似轉移左話題,我地講緊跪求有無問題,唔係講緊集郵有無問題。

Luckykids 發表於 16-11-29 15:29
你好似轉移左話題,我地講緊跪求有無問題,唔係講緊集郵有無問題。

舉一反三嗟。我講緊教育你就連埋現實工作

dttmtong 發表於 16-11-29 15:23
在現實生活中,我有看過五個小孩的校長,但未見過五個屁股的小孩

Chirley    發表於 16-11-30 16:52
alanyue  拍一套電影,EK家長一定有興趣  發表於 16-11-29 19:37
mayyylai    發表於 16-11-29 17:47
hppa    發表於 16-11-29 16:11
Felix223    發表於 16-11-29 16:04

回覆:無良集郵

if need to hold more than 1,maybe those are not the best in those parents minds...if holding until summer vacation, that is really over the line.

回覆 twintse 的帖子

呢D自私人年年有,但又有乜計?

回覆樓主:

dttmtong 發表於 16-11-29 15:43
舉一反三嗟。我講緊教育你就連埋現實工作

好,就講下集郵。

集郵係目前制度下是容許的,當然家長係有權咁做。但可以咁做,同應唔應該咁做係两回事。如果咁做唔影響其他人當然無問題,但事實係會影響到其他人㗎嘛。好多人因為無offer 而瞓唔著覺。

集郵本身嘅意義係咩?可能我無得集,我真係唔明,有人話俾多啲時間去考慮清楚,我又覺得如果係揸唔定主意嘅話,俾多幾個月,甚至幾年都係決定唔到。而且無人會知道邊間學校最適合自己嘅小朋友,要試過先至知。

如果你對集郵有唔同意見,歡迎賜教!

回覆樓主:

其實等於一個男人拖幾條女,但未結婚
沒犯法,不過唔道德je

Marine125 發表於 16-11-29 16:43
回覆 twintse 的帖子

呢D自私人年年有,但又有乜計?
其實我一/兩年前建議過, 每間學校註冊後要預繳半年至一年學費.

相信集郵人仕會少好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 16-11-29 09:39
老實說,我唔會用無良,我會用衰格
Hold到6、7月至放,唔係call waitlist咪得囉咁簡單。真實案例: ...

認同!無良都唔夠貼切!
呢d人自私,做父母都唔識以身作則!

bubuG 發表於 16-11-29 15:04

天係會安排,但你都要準備。機會係留俾有準備的人。

請唔好用“天自有安排”去justify hold 位嘅行為,好危險!

仲有,你點知人地無準備呢? 如果咁啱你係有得集郵果個,可能只係代表你或者你小朋友適合玩呢個遊戲而已,一日未到入u果刻都未分勝負。

做人謙虛啲好。

Luckykids 發表於 16-11-29 17:58
請唔好用“天自有安排”去justify hold 位嘅行為,好危險!

仲有,你點知人地無準備呢? 如果咁啱你係有得 ...

我意思是要報名落場才有機會,不是之前那位人兄話咩都唔做等天安排。請小心閱讀。

回覆:Luckykids 的帖子

其實入U都唔代表甚麽。

以前我係某大銀行機構帶過不少大學 summer intern (唔係三大U唔請個種),見過有D奇人遲到又準時走,無野做lu左係枱上唔主動幫手;佢係咪病,佢話係前晚遲訓左跟手照lu係到,有D訓到流口水,我地都唔想浪費時間再理佢...(當然我相信是他們是少數奇人異士,令我大開眼界)

hkpapa852 發表於 16-11-29 17:44
其實我一/兩年前建議過, 每間學校註冊後要預繳半年至一年學費.

相信集郵人仕會少好多

倒不如直資不能hold 多過一間