用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵   [複製鏈接]

回覆樓主:

IICHENG 發表於 16-12-1 08:46
佢絕對有社會責任

以前叫人做好事,是叫人「施比受更為有福,福有悠歸」
而家係「你有社會責任,快D做,否則無良」?

回覆:無良集郵

如說讓座為例子,就如有些人除了坐左,連佢地的手袋,背囊都霸埋2個位,因為我早到有權點用都得。

如果只坐一個位而不讓座给有需要人是他們會否關愛別人的選擇,這亦無為期望別人會做甚麽。而上者俾手袋,背囊坐的人又如何?

IICHENG 發表於 16-12-1 08:50
1)不是坐在関愛座的人不需要讓坐嗎?即以前未有關愛座出現的年代是不需要譲座的嗎?

2)我真的親眼目睹 ...

不「需要」。因此才顯出是善心

the world is full of hypocrites.

你有"技不如人",我有"運不如人"繼而"分不如人"

twintse 發表於 16-12-1 08:59
如說讓座為例子,就如有些人除了坐左,連佢地的手袋,背囊都霸埋2個位,因為我早到有權點用都得。

如果只坐一 ...

你這個比喻幾好,所以不要一人霸兩個位

IICHENG 發表於 16-12-1 09:05
你這個比喻幾好,所以不要一人霸兩個位

又唔完全一樣..

唔少人係騎牛搵馬, 因各校放榜時間唔同.

如果各校一致時間放榜, 但MULTIPLE OFFER, 限定2 星期只可註冊一間, 一定可減少HOLD 位.

retriever 發表於 16-12-1 09:18
又唔完全一樣..

這樣又會不會好一點點,每人不應該hold多過兩個位?

IICHENG 發表於 16-12-1 08:31
如我用坐地鐵和巴士讓座作例子,不知道是否能讓大家的價值觀拉一點呢?

坐在關愛座位的年輕人是否應該讓 ...
年輕人如果真係病需要坐, 都叫藉口? 每人都有自己既原因, 我講既當然唔係嗰D明知唔讀都要擺住個學位嗰D, 但有時可能真係有二間自己都好鍾意, 但因為學費/地點/男女校/交通安排等因素而未決定到, 家長都有權去考慮清楚. 呢D情況唔應該叫無良集郵

busydaddy 發表於 16-11-30 23:23
其實等位同放位大家都有自己利益在內,很難客觀。

不過,hold 十個位唔放自然是浪費資源的行為,但同一時 ...

的確,hold 位的家長與 waiting 的家長有conflict of interest ,各自認為自己有理。
家長短期hold 2-3間,想考慮清楚,我可理解。
但,對於那些「明知不會讀,但仍去面試及hold 位的家長」,這種生人霸死地的做法,我不能苟同。
社會要文明進步,靠的不是原始人式的弱肉強食,而是彼此為對方想多一點點,做多一點點而已。
我相信閣下是明理之人,我的觀點亦不是針對你。

IICHENG 發表於 16-12-1 09:24
這樣又會不會好一點點,每人不應該hold多過兩個位?
我唔認同HOLD 位, 但亦唔認同預填優先次序等學校派.
當年大學學生係可以有MULTIPLE OFFERS. 而家係跟選擇次序, 個人覺得退步左, 只係省左學校行政姐.

各校各自收生, 才高多人要, 天經地義.

"每人不應該hold多過兩個位?"

問題係D 人HOLD 位為物?

一般都係為選擇姐... 如果有MULTIPLE OFFER 可能, 佢地係有足夠時間選架.

統一註冊時間, 過後天朗氣清, 一天光哂.

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

我所說的亦是這班人,講明唔讀但亦來到此ㄧ遊,為了訓練下子女而已,雖然我相信是少數極端例子。

短期hold位要時間作考慮是明白,理解的。但情況許可下,只建議不宜太遲到開學先放,甚至no show。

回覆:retriever 的帖子

謝謝建議,這才是有建設性的討論。

回覆:Lindytiger 的帖子

那些情況當然不是啦

twintse 發表於 16-12-1 09:46
那些情況當然不是啦

好了大家的看法終於可以拉近了。

我好明白未有心儀學校取錄家長的心情.
我以前對考小學無咩信心, 報左唔少間.
不過, 一收到取錄信決定唔會讀, 就會先致電學校通知, 然後再補寄封信話已有心儀學校取錄放位.(未到註冊限期前已做)
音樂椅係不停在轉, 有些幼稚園同學在臨開學前還收到一些直資的後補位(本身係連一個OFFER都無的), 希望在明天.加油!

hppa    發表於 16-12-1 15:30
happywangbb    發表於 16-12-1 12:35

retriever 發表於 16-12-1 09:18
又唔完全一樣..

同意,又或者expand 官津做法,用一張註冊証。咁容易的辨法,吳得掂就是唔理,十分無奈

回覆:無良集郵

我相信有同理心的家長大有人在,而那些極端例子只是希望提醒一下各位可多考慮別人的處境。個個都用who cares的心態對事對人,如見到有人交通意外受傷但因為唔關我事不顧而去,只感到可悲及心寒。好彩香港仲有很多有心醫生及途人都會見義勇為拯救及照顧傷者,做到幾多就幾多。

其實此討論標題在有前設的情況下實在不妥當,一開始未審就已判定HOLD位唔放的家長就是"無良",那前設此"無良"定義的家長是甚麼? 又話要以身作則? 難道要教小朋友用自己的標準不斷去批判別人而不審視自身不足? 實在有點賊喊足賊!

是否應該理性點在無前設的情況下去討論此遊戲的規則、玩法及不公或要改善的地方?

已追此POST幾天,不禁發聲,但亦不會再發聲。
‹ 上一主題|下一主題