用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵  

3hearts 發表於 16-11-30 08:46
hehehw waht is correlation between suv vs choice difficulty?
well, some say suvs make the drivers feel bigger and more secure.

3hearts  haha...Roll Royce even bigger  發表於 16-11-30 12:45

3hearts  haha...Roll Royce even bigger  發表於 3 分鐘前

People who own rr n their fortune didnt come feom mark 6 probably r rich enough n dont need to do things to make themselves look bigger in front of others.

Hold位家長年年都有,兩年前我仔真道新生家長群組,有個家長响群組post自己個小朋友著住另一間直資校服靚靚相添,個家長最後hold幾耐先放位,就不得而知喇。

回覆:hobb2011 的帖子

對於認識或不認識的人,自問亦不會胡亂評論别人的智慧。如果飲茶要留多張枱而只坐一張的話,便繼續這種生活模式吧。

確是與眾不同,讓人見識不少,就此亦無謂再糾纏下去...祝一切安好。

JoyceNgYY 發表於 16-11-29 20:29
我曾幾何時都經歷過。。。當年pn,等call wait 等了又等,最後8月30日收call 我都試過,但要放棄之前比咗既 ...

同意家長諗好就放, 唔好拖, 俾有需要既人早啲有準備, 起碼唔駛要人花錢俾次OFFER開學, 大訂好金呀.

明白大家都係同年既競爭對手, 但喺無衝突情況下, 可以放開一點互相幫忙, 風水輪流轉, 他朝無形中順順利利, 可能就係今天幫了人﹗

hobb2011 發表於 16-11-29 23:47
聽到人地講有幾間offer係手 = 曬命、show off

想人地早d放位,唔想自己等咁耐,但知道有人唔係好似自己意 ...

我一諗到自己做呢啲咁唔為人著想既嘢, 我怕他朝小朋友會代自己受.

回覆樓主:

回覆樓主:

freestylesurf2k 發表於 16-11-30 14:55
唔去鬧製造個制度/唔去倒塞問題既政府,走去怨濫用制度既人,這就是香港

唔好轉視線去政府到,係啲人唔自律,只享受權利,不自覺有義務,香港人成日覺得其他國家好自由,但有冇唸過其實佢哋好自律?
定係你好buy成龍個套?
中國人要管的!唔可以俾佢哋咁自由,加多啲政策管!

Chirley    發表於 16-11-30 16:51
Felix223    發表於 16-11-30 15:21

回覆 freestylesurf2k 的帖子

完全同意制度有缺憾,濫用更是雪上加霜

上年我報PN 時就係甘, 到開學前先收到心儀個間幼稚園OFFER, 另一間已經交錢就甘哂左, 又要重新買過校服等等, 之前無OFFER 日日等電話個種心情, 真係講唔出的擔心, 希望到小一唔係再係甘就好..

心寒

twintse 發表於 16-11-30 16:34

心寒

唔心寒,佢講好啱,香港大把尼啲人。
只要做好自己就夠,自私每個人都有,只係有幾過份啫。

freestylesurf2k 發表於 16-11-30 14:55
唔去鬧製造個制度/唔去倒塞問題既政府,走去怨濫用制度既人,這就是香港
你以為呢度網友冇鬧過吳得掂嗎?愛理不理都冇咁嬲,佢仲要出埋d低B數據話冇問題,每月照收幾十萬人工,佢有人照你耐得佢咩何。
話時話你講d道理似侵侵,唔通真是有外國勢力侵入

Felix223    發表於 16-11-30 17:18
Chirley    發表於 16-11-30 16:51

applebot 發表於 16-11-30 15:09
唔好轉視線去政府到,係啲人唔自律,只享受權利,不自覺有義務,香港人成日覺得其他國家好自由,但有冇唸 ...

好認同。

下下因爲某d人唔自律而去到要改制度,後果好嚴重。

希望家長自重,而唔係下下話個制度俾我咁做,或者怨個制度點解咁樣。

依家好多行得走得既後生仔坐响關愛座打機都唔讓俾老人家。要既係教育,唔係強制關愛座只準有需要人士坐。

手持1、2個唔知點揀都算啦。個人黎講唔覺得HOLD 幾個位果D人係有選擇困難症, 佢地根本唔知自己想要乜、或自己既小朋友岩乜。
可以手持幾個OFFER 點都一定係叻, 最少達到唔同學校既收生要求, 而直資大部份既要求相信唔會差太多, 基本上收返同一堆人真係唔出奇...
HOLD 位交留位費, 除左錢多之外, 真心佩服佢地有咁多時間去搞咁多野, 回想當初報果3、4間學校同準備資料又去交野果D, 真係用唔少時間 (唔駛返工無野做另計啦), 做咁多無謂野...好無聊

引用:Quote:applebot+發表於+16-11-30+15:09+ 唔

原帖由 freestylesurf2k 於 16-11-30 發表

其他各國家既人好自律?唔好講笑啦... 如果自律係 ...
so how many offers do u hv? mind to share?