用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵  

Charlotte_mom 發表於 16-11-29 09:39
老實說,我唔會用無良,我會用衰格
Hold到6、7月至放,唔係call waitlist咪得囉咁簡單。真實案例: ...

係,係無品家長。但又奈佢唔何,吹佢唔x。。。

Luckykids 發表於 16-11-29 17:08
好,就講下集郵。

集郵係目前制度下是容許的,當然家長係有權咁做。但可以咁做,同應唔應該咁做係两回事 ...

我係見你用工作都可能要吞聲認氣來說明跪求學位呢種態度係無問題,所以先用你嘅 logic 去睇集郵。

我本身係唔讚成或對集郵無乜感覺的

dttmtong 發表於 16-11-29 19:09
我係見你用工作都可能要吞聲認氣來說明跪求學位呢種態度係無問題,所以先用你嘅 logic 去睇集郵。

我本身 ...

忍氣吞聲也好,跪求也好,都無影響其他人,集郵就有,logic 上無關係

Luckykids 發表於 16-11-29 19:20
忍氣吞聲也好,跪求也好,都無影響其他人,集郵就有,logic 上無關係

可能我表達能力太差,你始終不明白我的意思。在此有什麼冒犯請見諒

回覆:無良集郵

我曾幾何時都經歷過。。。當年pn,等call wait 等了又等,最後8月30日收call 我都試過,但要放棄之前比咗既5千幾蚊學費,校服同書簿費。8月中開學,見有家長9月就消失咗,又有人call wait 補上,原來之前位家長一直hold 住2間,小兒那間早開學,個家長話唔好嘥,讀半個月先去另一間讀(另一間係9月開學)。我明白遊戲規則,成王敗寇,冇得好怨,未經歷過既係唔會明白等待嗰種無奈及痛苦。其實嗰啲手持幾個offer又遲遲唔放位既人,不外乎2種人,第1,係擺明曬命既,我身邊就有朋友,成日問我呢間好定嗰間好,但我唔覺得佢真係為此而煩惱,因為佢心裡一早有答案,只係曲線咁show off啫(等於有人問你,揀劉華好定劉鳴偉好)另1種係真係有選擇困難症,但其實真心唔明有咩咁困難去決定,因為絕大部分既fact短期內係唔會有太大改變。。。咁比多幾個月你揀又點呢?選校不外乎有以下考慮: 學校名聲,派位成績,學制,教學模式,谷唔谷多唔多功課,學費/其他雜費,細佬妹會唔會收番,學校距離。。。以上咁多樣,除非係等中六合彩,可以搬屋同交學費外,真係唔明比你諗多幾個月會有咩分別。

dttmtong 發表於 16-11-29 19:25
可能我表達能力太差,你始終不明白我的意思。在此有什麼冒犯請見諒

你嘅表達無問題,你想講既然跪求,忍氣吞聲都無問題,即係實際主義者,咁集郵又有咩問題?只係一種現實嘅表現。

但我想講現實嘅做法係有影響人同唔影響人嘅分別,所以唔係同一個logic。

你無冒犯我,只係冒犯左係度發跪求post 嘅人,亦即係為子女入學著急叫集郵家長放位嘅人。

Luckykids 發表於 16-11-29 20:34
你嘅表達無問題,你想講既然跪求,忍氣吞聲都無問題,即係實際主義者,咁集郵又有咩問題?只係一種現實嘅表 ...

請不要無限上綱上線,做網絡紅衞兵。我只係發表跪求可能對小孩有影響之意見,如果咁都有冒犯之處,咁我亦向各跪求者致歉,但請不要老屈我對所有等待 offer 的家長不敬

回覆樓主:

咩人都有,自己唔咁做就得啦

Luckykids 發表於 16-11-29 20:34
你嘅表達無問題,你想講既然跪求,忍氣吞聲都無問題,即係實際主義者,咁集郵又有咩問題?只係一種現實嘅表 ...

其實我係企係等待中的家長個邊,只不過想大家唔好去求那些自私的人,不要令小朋友感覺到無 offer 就好似世界未日一樣。

我都不會再回,你喜歡怎樣解讀我的想法亦唔緊要。

順祝你可以有心儀學校嘅 offer

dttmtong 發表於 16-11-29 21:23
其實我係企係等待中的家長個邊,只不過想大家唔好去求那些自私的人,不要令小朋友感覺到無 offer 就好似世 ...

我覺得你無問題,跪求呢個字眼根本不需要向那些自私家長用!

dttmtong 發表於 16-11-29 21:23
其實我係企係等待中的家長個邊,只不過想大家唔好去求那些自私的人,不要令小朋友感覺到無 offer 就好似世 ...

多謝!

我都唔會再回應了。

我只係唔認同跪求其他家長放位,對小朋友有唔好嘅影響。而同時間又覺得集郵無咩問題啫。

回覆:JoyceNgYY 的帖子

你的例子實在是極品,不只留位遲放位,仲要唔好浪費讀埋半個月先走,咩人呢架~

回覆:hobb2011 的帖子

似乎損人不利己的人在...

我十分同情有嚴重選擇困難症的朋友,話時話,好奇他們是否都是揸suv的呢?

引用:我十分同情有嚴重選擇困難症的朋友,話時話

原帖由 MrBeast 於 16-11-30 發表
我十分同情有嚴重選擇困難症的朋友,話時話,好奇他們是否都是揸suv的呢? ...
hehehw waht is correlation between suv vs choice difficulty?

回覆 hobb2011 的帖子

真係唔明你講甚麼......
如果你認為就算唔讀到要來玩下對人地無影響,你繼續你的想法啦~

重新立場,對於要時間考慮選擇邊間學校是明白、理解的;只是建議早些決定,不要去到開學先唔讀或唔出現。恕不能認同某D講明唔讀到要來玩下的行為。

以上有家長有個很好例子,一個男仔有幾個女朋友,個男仔話個D女朋友係我ge,我想點都得,就算去到結婚前再決定飛佢都無問題。事件從來沒有對或錯,亦無偷或搶,這是只是道德觀點問題。

MrBeast 發表於 16-11-30 08:27
我十分同情有嚴重選擇困難症的朋友,話時話,好奇他們是否都是揸suv的呢? ...

好奇一問,
SUV 的關係是?