用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵  

小學討論區變晒質,日嘈夜吵!煩!

這樣下去只會末完末了,算了吧,不再討論了。

MrBeast  年年如是,認真就輸了  發表於 16-12-2 07:17

twintse 發表於 16-12-1 21:48
這樣下去只會末完末了,算了吧,不再討論了。

不要對牛彈琴

Felix223 發表於 16-12-1 12:39
AGREE!
大家用對眼望咗咁耐, 理解都知係一路講緊而家同一時間HOLD 2-3個位唔放,去到7 ~8月尾臨開學先放位 ...

我都想話,响度嘈之巴閉果d擺明身有Ccccc

Charlotte_mom 發表於 16-11-29 09:39
老實說,我唔會用無良,我會用衰格
Hold到6、7月至放,唔係call waitlist咪得囉咁簡單。真實案例: ...

版主好嘢

freestylesurf2k 發表於 16-11-28 21:54
有咁既制度就會有咁既結果,限制1人註冊-位咪解決罹

放傍時間不一。統一唔到。

真係講謂下離晒題...樓主話有D人手HOLD 5個OFFER,
其實有D仲明知唔會讀咖啦都唔放...
講講下好似有OFFER(即1、2個) 唔放就變左衰咁...

Hold到你大抽獎完再比個選擇你好?
還是依家比間直資你,等你冇得抽好呢?
分分鐘連求位信都未寫啦
好似放完位就比你咁
尼D咁簡單o既數都唔識計
仲要EQ咁低
到底會點樣教好小朋友去考學校呢?

有日搭東鉄有位人兄一袋二袋霸住幾個位,我好有禮貌問讓個位我坐,點知佢唔肯不特止,仲話如果唔係佢地大6人,香港早就完旦了

Chirley    發表於 16-12-3 12:51

ps 如有雷同,實屬不幸

回覆樓主:

lee啲係個人選擇無咩好講

關於呢個Topic,令我諗起今年8月在一小一面試班的家長講座上,面試班老師邀請了幾位9月就入讀小一,而考直私成績斐然的學生及其家長分享心得。講真,佢地唔係我小朋友同一屆(如果唔係我都唔洗去聽佢地分享啦﹗),佢地有幾多offer跟本同我冇利益衝突。我記得開頭分享既2位小朋友,都係準備入神校的,我們一班在台下既家長真心覺得佢地啲小朋友好sharp,好叻,也彬彬有禮,直至最後一位男孩,他和父母一起上台,講述點樣考到心儀的英華,甚至最後考入 SPCC(也已在台上講明自己將會入讀SPCC),面試班老師再補充一句,說這男孩基本上所有一線及神校(總共十間)也考到,原本我們都在讚嘆男孩的能力及父母的悉心裁培,直至面試班老師忍唔住再加多句︰「但佢地好似拎住一堆藍籌股咁,得閒拎出黎望吓,欣賞吓,但係又唔捨得放,我都忍唔住話佢,叫佢早啲放位,但佢話佢唔得閒喎﹗」大家一聽完,都已經唔再focus佢小朋友有幾叻,而係家長既行為。

當然,個男孩父母依然自我感覺良好,因為佢地只係活係自己個世界之中。其實諗深一層,香港真係好需要佢地呢類咁厚面皮既人,如果唔係仲有邊個肯出黎做特首呢?

novelle  有SPCC 仲唔放其他😒  發表於 16-12-3 17:35
Chirley    發表於 16-12-3 12:52

正如你去飲茶,一人霸兩人枱又得,四人枱又得,八人枱又得,甚至十二人枱都可以。只要你肯俾足人數茶錢。你可以讚自己有本事又有錢可以霸到好多位,酒樓又容許,但係你咁霸一張十二人枱就令到有十一人要慢慢等。咁樣有無品大家心(emoji)有數,又想認叻又唔想俾人話無品,其實幾好笑。 每人心儀嘅學校心裡都有排名。你留頭兩三名慢慢諗絕對可以理解,始終揀小學都是小朋友人生大事。但如果你連6,7,8,9名都留到7~8月先放就真係好無謂。難免比人話衰格!

回覆樓主:

hobb2011 發表於 16-11-30 20:05

點可以話人濫用呀?

某程度上,我buy你。

我實力去考到,又真金白銀比,係有權揀。

技不如人,就係要等,都好合理。

Deadline放邊日.... 睇下大家搵唔搵到共識啦~