用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
go

集郵  

早前同幼稚園家長傾談升小問題,家長都忙於報名直私。報名私小時聽到一名家長高談闊論,話自己個女已有5個offers並註左冊再算,今次黎這間都不是首選,就當係比個女練習—下啦!
本人認為:

如果將d註冊費捐出去,都幫到下人
集郵毫無意義,要挑戰報全港比賽玩個夠
早幾星期作決定其實分別不大,最後才決定勁放位只是浪費行政時間、金錢

希望各家長慎重考慮,早做research, 早做決定。祝大家心想事成。

(利申: 已有2個offers, hold 1 間等其他,並即放棄 1 間不註冊)

hppa    發表於 16-11-28 16:14

其實offer letter 已可滿足集郵樂趣,做乜要花$註冊

Chirley    發表於 16-11-29 18:08
mayyylai  佢錢多囉  發表於 16-11-29 10:17
chrischo2002    發表於 16-11-28 17:03
littlemaopig    發表於 16-11-28 16:48
hppa    發表於 16-11-28 16:13

MrBeast 發表於 16-11-28 15:00
其實offer letter 已可滿足集郵樂趣,做乜要花$註冊

有家長舊年註冊了五間私校直資,無抽獎,但最七月第一輪已叩到兩三間津小,才放私校學位

集郵期間,到處講阿女已經幾多間註冊左,等七月叩邊間邊間

有人提醒,其實那幾間當中,有三間肯定不去讀,不如放位啦,爸爸說老婆話再可慮下先

有咩好考慮呢?學位都系要的一個,個三間與另外兩間級數完全不同或者好遠,根本唔會去讀,霸住個位做咩呢?

Chirley  無聊  發表於 16-11-29 18:09
mayyylai  曬命  發表於 16-11-29 10:18
hppa    發表於 16-11-28 16:14

乜1-1-1無揀佢既津小, 都會收呢啲咁無誠意既學生既.

hppa  many no need 1-1-1  發表於 16-11-28 16:15

回覆 LeeCC 的帖子

我女今年有個同學媽媽又係咁,手持2間私校offer, 1間3rd in, 2間都留位仲開埋whatsapp group叫人join (讀晒2間咩?), 最頂佢唔順既仲話:'考多2間再決定, 考慮下先'

twintse 發表於 16-11-28 10:41
早前同幼稚園家長傾談升小問題,家長都忙於報名直私。報名私小時聽到一名家長高談闊論,話自己個女已有5個o ...

吾洗理、聽完就算吧
做人至緊要開開心心 :-D

回覆:ar_mak 的帖子

我只係覺得,家長理應心裏有數最想讀邊間並有個排列,你㨂學校時學校未必㨂你,為有在可選擇中盡早決定,盡量避免註册後等集齊晒籌碼再作考慮的情況。

所為既得利益唔係大晒,不喜勿插!

集完郵就响GROUP/ FB曬命, PN/ K/ 小學都有呢啲人

年年有網友鬧,年年繼續有家長集郵、曬命。成王敗寇,我技不如人,一直都甚少出聲,只想做好自己本份,為孩子爭取較佳學習環境。這年代,講多句都被人話葡萄、玻璃心。

考K1時,見慣 SC vs KV vs KM vs LH,培正放榜仲問人龍校好,又怕中中,好難取拾云云。到升 K2,再 versus 多一間 CCKG。

考P1時,曬命花式更多。最吸引眼球的,是家傳名津 25分 versus 一線直資。

使乜甘上心,你話第日曬 Harvard vs  Stanford就話遮,聽完就算。

Chirley    發表於 16-11-29 18:10

有些人總是喜歡幸災樂禍!

回覆樓主:

之前我都咁話人哋自私,睇來這種晒命玩法有排都唔會完。
啲人覺得自己咁用來訓練小朋友面試的成果,放唔放個位都唔關你事,就好似,
你一家人去食晚飯,由於晚市高峰時間,你就一次去不同餐廳攞定籌,一次過攞廿間,你哋最後咪食得一間,但你唔會放你啲籌俾其他人,因為你覺得你仲有選擇,但人人都咁做嘅話,可想而知,只係等叫號碼都花時間。
就係咁,好多人就等大抽獎食飯...
當然,食飯機會幾時都有,小朋友讀書就一生人一次,結婚嫁娶已經錯了一次,唔想自己小朋友讀書尼關再衰多次...

littlemaopig 發表於 16-11-28 16:53
集完郵就响GROUP/ FB曬命, PN/ K/ 小學都有呢啲人

無錯!係啲家長以曬命為目的

回覆樓主:

我係唔同谷都聽到類似既故事,我認為呢d人好自私!

starry_night 發表於 16-11-28 18:50
我係唔同谷都聽到類似既故事,我認為呢d人好自私!

集郵社會現象:
家長:愛集有幾個offer
學校:愛集有幾個applications
唉。

b3410    發表於 16-11-28 20:17

不是集唔集郵,有時真的佷難做抉擇,有二間在手、心大心細,希望多一些時間想想。請見諒

Sophie0804 發表於 16-11-28 20:20
不是集唔集郵,有時真的佷難做抉擇,有二間在手、心大心細,希望多一些時間想想。請見諒
...

同意。如可明確決定唔讀根本唔會註冊。有人或者又會質疑唔讀為何又報。但我本人其實報得都會俾小朋友讀,係後來有更好offer先唔註冊比較冇咁鍾意果間。父母係應該明白小朋友嘅個性及能力,但心儀學校未必認同,因此才報多幾間。總之一有更心儀的offer就放其他就是了。大人揀工作有時都會這樣吧。大家放鬆少少,始終小朋友只讀一間學校,冇可能hold到最尾的。